Скейтбордингът не е просто спорт, той е начин на живот. Той е символ на свободата, бунтарството и обединява скейтърите от различни части на света в една общност. Част от тази общност е и Салик Харис от Южна Африка, който споделя с нас своето развитие в света на скейтбординга и как хобито му успява да го вдъхнови при стартирането на собствен бизнес.

Какво те накара да създаваш дрехи, да направиш магазин, да ориентираш бизнеса си така, че да е свързан точно със скейтборда?

Самият аз започнах да карам скейтборд преди около 20 години. Не беше важен само спортният елемент, скейтборда беше като бягство от реалността за мен. Имаше и един бунтовнически елемент в това да карам скейтборд.

Този бунтовнически елемент не е ли част от негативните възприятия, свързани със скейтборда? Наркотици, улична престъпност, какво ли не. А в същото време, всеки с когото си говоря, твърди, че скейта помага за изграждане на личност, за увереност. Как се случва това?

Онова, което беше скейтборда преди години, е доста по-различно от това, което е сега. Скейтборда ме научи на много неща. Осъзнах, че мога да бъде по-уверен в себе си. Също така, разбрах, че мога да предприемам рискове. С по-големите рискове, идват и по-големите награди. Всичко това се случи с помощта на скейтборда.

Салик Харис, Фотография: Константин Вълков

Социалните мрежи помагат ли за развитието на скейтборда?

Категорично мисля, че помагат. Преди беше много трудно, трябва да направиш трик, да го заснемеш, да го покажеш на някого, да го види евентуално спонсора. Днес всичко това се случва много по-лесно. Брандовете те откриват сами. Социалните мрежи помагат изключително.

Могат ли да се правят пари от скейтборд в Южна Африка, така както от сърф?

Мисля, че сърфа е голям бизнес в Южна Африка. Голяма част от световноизвестните сърфисти идват от Южна Африка. Но скейтборда е далеч от сърфа по отношение финансови приходи. Дори и топ 10 скейтърите трябва да работят други неща, за да се издържат. А те работят разнообразни неща — едни в барове, други в студия за татуировки, трети се занимават с маркетинг и социални мрежи. Но няма нито един скейтър в Южна Африка, който успява да се издържа единствено от това, че е добър скейтър.

Салик Харис, Фотография: Константин Вълков

Фотографската изложба “Родени свободни” на Константин Вълков, представя скейтбординга като ключов елемент при изграждането на личността и визията за света. Тя може да бъде посетена в Национална галерия „Квадрат 500“ до 29 октомври.

 
Запознайте се с част от скейтърите на Кейп Таун в поредицата от интервюта на Константин Вълков:

Добре дошли в Кейп Таун: новото горещо скейт място в Южна Африка

От улични трикове до световната сцена: развитието на скейтбординга

Шарл Йенсел – скейтбордът като смисъл на принадлежност

Скейтборд откровения – Зайън Касуел

Скейтърите на Южна Африка: Юбер ван Щаден