Присъщо на всеки от нас е обещанието за ново начало, кардинална промяна, нови навици, когато календарът прехвърли своите 365 дни и дойде следващата година. Освен решението за трансформация, се изисква и дисциплина, посока и много работа със самия себе си. Точно за тази вътрешна сила и магия ще си говорим с Елизабет Ерменковасъздателката на илюстрирания дневник Find Your Own Magic.

Артистичната Елизабет кани изкуството в живота си в ранна детска възраст и го превръща в център на своето развитие. Стартира с музика като дете, като записва вокали за научно популярни детски френски филми. След това цветната палитра и визуалните изкуства грабват нейното око. Завършва Архитектура в Нов Български Университет. Практикува своето образование в града със забележително архитектурно наследство – Барселона. Работи и като концептуален сценичен дизайнер в креативния екип на водеща българска компания в събитийната индустрия.

През 2019 г. създава своя собствена книга, ръчно илюстриран от нея дневникFind Your Own Magic. Книгата се позиционира в един от най-популярните раздели литература в световен мащаб, а именно за себеусъвършенстване. Дневникът е за 12 месеца, като всеки един от тях съдържа различна практика за себеразвитие, въпроси за себепознание и инструмент за проследяване на целите, които се задават в началото. Книгата е на английски език и се разпространява в цял свят. Своето пътуване с дневника може да започнем в месец по желание, без това задължително да е януари.

Ето какво споделя и авторката на книгата пред егоист.

Как и кога се роди идеята за Find Your Own Magic?

Find Your Own Magic се роди съвсем неочаквано и непринудено. В момента, в който напуснах последната си работна позиция като сценичен дизайнер, все още нямах концепция каква ще бъде следващата ми стъпка. Бях решила да си дам малко време, преди да реша в каква посока ще поема.

Освобождавайки пространство в съзнанието и ежедневието си, неусетно се завърнах към акварела, рисувайки поредица от китове и припомняйки си за насладата, която ми доставяше рисуването години по-рано. От друга страна, воденето на дневник, под формата на свободно писане или отговор на въпроси за саморефлексия, винаги е присъствало в ежедневието ми като важна и ценна практика.

И така, тези два ключови елемента се срещнаха и прераснаха в илюстриран дневник. Find Your Own Magic съчетава практики за себепознание, които са оказали голямо влияние в моя живот и творческото изразяване, което е неразделна част от мен.

След завършване на 12-те глави в дневника, на какво мислиш, че ще научи своя притежател?

Преживяването с Find Your Own Magic е индивидуално. В дневникa има много пространство за интерпретация и персонализиране. Резултатите могат да бъдат различни, в зависимост от намеренията на пишещия.

За мен обаче, най-важната цел е да създадем любопитство към вътрешния ни свят. Още от деца не спираме да учим за външния свят, докато вътрешния често остава неглижиран. Find Your Own Magic е една възможност, едно напомняне и покана да се обърнем навътре към себе си, да си зададем важните въпроси, дори и понякога неудобни. Вярвам, че себепознанието е основата, на която стъпва един хармоничен, автентичен и щастлив начин на живот.

Книгата се продава в цял свят. Може ли да ни споделиш къде е най-продавана и на какво според теб се дължи интереса към нея?

Книгата е най-продавана във Великобритания, където миналата година стана best seller в категорията си. Също така – САЩ, Канада и Австралия. За момента се издава само на английски език и смятам, че това е причина да бъде най-популярна в тези държави. Но забелязвам, че навсякъде има интерес към подобен тип инструменти за работа със себе си. Често получавам запитвания за издания на други езици.

Една от главите мотивира с цитата: “Хубавите неща се случват, когато умът е спокоен”. Ще ни споделиш ли твоята рецепта за успешно личностно развитие?

В моята ‘’рецепта” има много съставки като медитация, дихателни упражнения, свободно писане, непрестанно четене, любопитство и смелост.

Експериментирала съм с различни практики, които не спирам да модифицирам и до днес. Единствената от тях, която никога не почувствах нужда да променя през годините, е свободното писане. Всяка сутрин отварям празен дневник и изписвам по няколко страници, без да контролирам и редактирам мисълта. С тази практика умът забавя скоростта си и често се води от повърхността към дълбокото. Многократно съм била изненадана от идеите и осъзнатостта, които са се разгръщали на белия лист пред мен.

Какво предстои?

Предстоят преводи на Find Your Own Magic. Планирам скоро книгата да бъде преведена и да стане достъпна за повече хора. Освен това, съм в процес на създаване на нов дневник, който ще предложи свеж подход и различна перспектива към ежедневното писане. Този продукт ще бъде още една стъпка на Find Your Own Magic като бранд в мисията да ни вдъхновява по пътя на едно от най-важните пътешествия, а именно това към себе си.