Изпъкнете в света на интервютата! След като вече начертахте кариерните си целиразшифровахте обявите за работа и съблазнихте потенциален работодател с автобиографията си, е време да се подготвите за първото интервю – ключът към успешната кариера.

Често интервютата биват подценявани и голяма част от кандидатите не полагат елементарни усилия, за да се подготвят, но ако искате да изпъкнете пред останалите задължително трябва да се подготвите.

Какви са стъпките преди среща с потенциален работодател

• Подчертайте вниманието си към детайлите и запомнете имената на човека, с когото ще бъде срещата – задължително трябва да запомним имената му, защото това прави наистина добро впечатление. Ако не сте ги чули добре по време на първия разговор, може да го помолите да ги повтори.
• Информация за основната дейност на компанията – знание, което излъчва ангажираност.
• Позицията, за която сте кандидатствал – как се казва и какви подробности има в обявата. Това ще бъдат опорните точки на разговора.
• Броят служители в компанията, партньорите (ако има такива), къде е седалището и в кои градове/държави има офиси.

По CV-то посрещат. Или как да стигнем до интервю за работа

Защо са важни всички тези неща?

Първото интервю обикновено е опознавателна среща, в която да представите себе си и съответно интервюиращият да ви разкаже за компанията.

Ако се подготвите с описаните по-горе точки ще създадете впечатлението, че се интересувате наистина от компанията и позицията. Това са част от основните теми, с които ще бъде свързан първият разговор. Поканата за интервю трябва да бъде разглеждана като споделена отговорност. Не забравяйте, че е важно и вие да бъдете активни, за да постигнете интеракция с работодателя.

Снимка: pexels.com

Пример:

Ако започнете разговора с това какъв е бюджетът/заплатата за позицията определено няма да оставите позитивно впечатление, тъй като това по-скоро ще накара интервюиращият да си мисли, че сте там с единствената цел да получите по-голяма заплата. Заплащането е важно, но в крайна сметка кой би искал да наеме човек, който се интересува само от парите. В дългосрочен план такива кандидати не са устойчиви, защото при първата по-висока оферта биха си тръгнали.

Четене с разбиране. Какъв е тайният език на обявите за работа

 

Защо да задаваме въпроси?

Въпросите, които ще зададете са най-показателни за това колко сте ангажирани и заинтересовани. Когато задавате въпроси интервюто върви много по-гладко, тъй като насочвате интервюиращия към нещата, които са важни и ценни за вас. Тогава интервюиращият ще може още по-лесно да прецени дали отговаряте на изискванията, културата и хората в компанията.

Пример:

Проучили сте компанията, собствениците, дейността и всичко останало, но не сте намерили никъде информация за офисите. Тогава можете да кажете: Проучих компанията ви и видях, че тя е българска, но никъде не намерих информация къде са разположени вашите офиси. Можете ли да ми разкажете малко повече за това?

Изберете подходяща визия

Отделете време за избор на подходящи дрехи – първите 3 секунди са ключови!

Има проучвания, които доказват, че още в първите 3 секунди от срещата на подсъзнателно ниво интервюиращият е взел решение дали вие сте правилният кандидат. Ако приемем, че това е вярно, то тогава трябва да се постараете за външния си вид, усмивката и маниерите си.

Изключително важно е как ще подберем дрехите си преди интервюто, защото както се казва: „По дрехите приемат, по ума изпращат“. Колкото и да не ви се иска на подсъзнателно ниво всички си изграждаме представа за човека отсреща на базата на това как той изглежда. Това е мисловен процес, който ние няма как да избегнем.

Снимка: pexels.com

Разбира се всичко зависи от позицията и важността ѝ, но в крайна сметка кой не обича добре изглеждащите хора?

Не е нужно да си купувате нови или скъпи дрехи, с които да впечатлите работодателя си, достатъчно е да ги съчетаете добре и да сте подходящо облечен за работната позиция, за която кандидатствате.

В моята практика съм имала много и различни случаи, които бих описала по-скоро като изненадващи и странни и до днес. Веднъж младо момиче на около 20 години дойде за срещата, която си бяхме уговорили, с около 30 минути по-рано. Беше с толкова къси панталонки, че задните ѝ части се виждаха. Държеше в ръка пица, върху която имаше толкова чеснов сос, че за момент се зашеметих от аромата на чесън.

Силата да си поставяш ясни кариерни цели

Облеклото – сложете си чисти, изгладени дрехи, с които да изглеждате добре. Без големи деколтета, без разголени блузи, без рокли, с които да изглеждате сякаш отивате на романтична среща.

Снимка: pexels.com

Ключови точки за подготовка

• Акцентирайте върху подготовката на интервюто
• Интерактивността – важна част от успешната среща
• Външният вид – отделете време за подходящи дрехи
• Точност – направете всичко възможно, за да сте там навреме!

Покажете се от най-добрата си страна на следващото интервю и го превърнете в ключ към успешната ви кариера!

Елиза Азизян e кариерен консултант и психолог, която в поредица от статии ще споделя ценни практически съвети, свързани с личностно и кариерно развитие. Междувременно може да последваш Елиза в Instagram, където споделя още полезно съдържание.