Случвало ли ви се е да тръгнете на пътешествие без дестинация?

Точно както всяко пътуване изисква дестинация, така и вашата кариера също се нуждае от ясни цели, които да ви водят към успеха. Поставянето и преследването на кариерни цели не е просто упражнение, това е мощен инструмент, който може да осигури посока и мотивация като нищо друго.

Когато си поставите ясни кариерни цели, вие по същество давате на професионалния си живот усещане за посока. Това е като да начертаете пътна карта, която очертава къде искате да отидете и как планирате да стигнете до там. Независимо дали целта ви е да намерите конкретна работа или да постигнете лидерска позиция, наличието на ясна цел придава смисъл на вашите действия.

 

Смисълът на живота винаги се променя, но никога не престава да съществува.

Виктор Франкъл

Преследването на цели е естествен мотиватор. Знаейки, че работите за нещо смислено, може да засили ентусиазма и мотивацията ви. Помага ви да преодолеете предизвикателствата и неуспехите, защото имате убедителна причина да продължите. Вместо да се чувствате изгубени или заседнали в кариерата си, ще откриете, че продължавате напред с решителност.

Мечтаната работа: среща с Елиза Азизян, която променя животи

Кои са предимствата?

Едно от предимствата на поставянето на ясни кариерни цели е възможността да измервате напредъка си. Целите действат като маркери по време на вашето пътуване, което ви позволява да проследявате напредъка си. Когато измервате напредъка си, поддържате мотивацията си на високо ниво. Това не само осигурява усещане за постижение, но и ви помага да направите необходимите корекции, когато нещата не вървят по план.

Ясните цели ви помагат да се съсредоточите върху това, което наистина има значение. Те действат като филтър, който ви позволява да приоритизирате задачи и възможности, които са в съответствие с вашите цели. Този фокус ви предпазва от отклонение от разсейвания, които няма да допринесат за кариерното ви израстване.

Как да си поставим кариерни цели?

Първото нещо, което трябва да направите, е да решите какво искате да постигнете.

Поставете си SMART (специфични, измерими, постижими, релевантни и обвързани със срокове) цели, които Ви мотивират, и ги запишете на лист. Представете си ги и ги осъзнайте.

Планирайте стъпките, които трябва да предприемете за постигането на целите, и зачерквайте всяка от тях, когато са изпълнени.

  • Определете дългосрочните си кариерни цели.
  • Къде се намирате в момента?
  • Установете с какво не бихте направили компромис.
  • Създайте краткосрочните си кариерни цели.
  • Направте план за действие.

Постигането на кариерните ви цели може да повиши вашата увереност и самочувствие. Всеки малък успех изгражда вярата в способностите ви, което ви прави по-устойчиви в лицето на предизвикателствата. Ще разберете, че с решителност и планиране можете да постигнете мечтите си.

Независимо дали сте в началото на кариерното си пътуване или искате да направите промяна, определете целите си и наблюдавайте как кариерата ви се трансформира във вдъхновяващо приключение. Вашето бъдещо Аз ще ви благодари за това.

Бъдете благодарни за всяка малка крачка и успех, който постигате. Наслаждавайте се на процеса и не спирайте на експериментирате и да вярвате в себе си. Всяко нещо си идва с времето, напомняйте си това, когато усещате, че губите мотивация.

Елиза Азизян e кариерен консултант и психолог, която в поредица от статии ще споделя ценни практически съвети, свързани с личностно и кариерно развитие. Междувременно може да последваш Елиза в Instagram, където споделя още полезно съдържание.