Преходът между кариери не е лишен от препятствия. От адаптиране към нова индустриална култура до усвояване на непознати умения, предизвикателствата могат да изглеждат плашещи. В тези предизвикателства обаче се крият възможности за растеж, преоткриване и шанс да приведете страстта си в съответствие с професията си.

В следващите редове ще намерите подробно описани всички необходими стъпки, които ще ви помогнат да се почувствате подготвени и по-уверени.

Самооценка

• Започнете с честна оценка на вашите умения, интереси и ценности. Какво наистина те мотивира?
• Идентифицирайте умения, които могат да преодолеят разликата между настоящите и желаните роли.

Проучване

• Гмурнете се в изследвания за вашата целева индустрия.
• Какви са основните тенденции, изисквания и критерии за умения?

Силата да си поставяш ясни кариерни цели

Снимка: pexels.com

Бонус препоръка

• Свържете се с професионалисти в желаната от вас област, за да получите съвети.

Придобиване на умения

• Определете уменията, необходими за вашата нова кариера.
• Потърсете програми за обучение, онлайн курсове или сертификати, за да придобиете необходимия опит.

Четене с разбиране. Какъв е тайният език на обявите за работа

Снимка: pexels.com

Изграждане на силна мрежа

• Използвайте съществуващата си мрежа и активно търсете връзки в новата си област.
• Посещавайте събития, уебинари и семинари, за да разширите професионалния си кръг.

Създаване на завладяваща автобиография

• Съобразете автобиографията си, за да подчертаете преносими умения и да покажете подходящ опит.
• Ясно изразете ентусиазма си за новата посока в кариерната си цел.

По CV-то посрещат. Или как да стигнем до интервю за работа

Снимка: pexels.com

Подгответе се за общи въпроси за интервю, свързани с кариерни преходи

• Подчертайте своята адаптивност, страст към учене и уникалната перспектива, която предлагате.

Как да блеснете на следващото си интервю за работа: Съвети за професионална подготвка

Снимка: pexels.com

Как преодолях най-големия си страх?

От моя личен кариерен опит и постижения, бих искала да споделя с всички читатели една история, с която се надявам да се вдъхновите.

Когато бях ученичка ни смениха учителката по английски език. Това беше много превратен момент за мен. До тогава си мислих, че се справям много добре и че имам достатъчно знания по английски език, но новата учителка държеше много стриктно да говорим с нейния акцент и ни коригираше на всяка една дума. Оценките ми започнаха да се понижават и съответно самочувствието ми също. Най-вероятно това е история, е която много хора ще се припознаят, но за мен това беше моментът, в който аз повярвах, че не съм добра в упражняването на този език и изпадах в паника (без да преувеличавам), когато трябваше да говоря на английски. Дълго време се борих с тези страхове, но дори, когато трябваше да го използвам в неформална обстановка се притеснявах, изпотявах и изчервявах.

Един ден си дадох сметка, че ако искам да постигна мечтите си и да работя в компания, която да покрива моите очаквания и копнежи ще трябва да се справя с този страх. Това за определен период ми създаде още повече притеснения, но в крайна сметка ако не сме честни със себе си няма как да се променяме и да израстваме. Приложих всяка една стъпка по-горе и това ми донесе резултатите, които исках.

Пропуснал съм повече от 9 000 изстрела в кариерата си. Загубил съм почти 300 мача. 26 пъти са ми се доверявали за победен изстрел в играта и съм пропускал. Провалял съм се в живота си отново, отново и отново. И затова съм успял.

Майкъл Джордан

Кариерният преход е пътуване, което изисква както стратегическо планиране, така и скок на вярата. Когато тръгвате по този път, не забравяйте, че предизвикателствата са прикрити възможности и всяка стъпка напред е крачка към по-пълноценен професионален живот.

Вашата визия за нова реалност в кариерата е наблизо.

Елиза Азизян, e кариерен консултант и психолог, която в поредица от статии ще споделя ценни практически съвети свързани с личностно и кариерно развитие. Междувременно може да последваш Елиза в Instagram, където споделя още полезно съдържание.