Ако разглеждате профили в Тиндър, със сигурност първият ви избор няма да е мъжът с риба или момичето с десет празни шота текила на бара. И ако в описанието добавим лош правопис, клишета и излишни опити за оригиналност, затварянето на профила е гарантирано. Колкото и парадоксално да звучи търсенето и предлагането на работа е сходен процес на напасване между двете страни.

Дори да имате професионални компетенции, една неподходяща снимка може да намали шанса ви за среща с работодателя. Недобре подбрана информация може завинаги да ви изпрати в списъка с хората, на които никой никога няма да се обади за работа.

Когато сте в процес на търсене на работа, автобиографията ви е първата среща с работодателя. Тя ще покаже колко сте мотивирани, успешни и дали вие сте подходящият човек за позицията. Ако направите перфектна автобиография 50% от работата ви е свършена успешно. Често изготвянето на автобиография е много дълъг и досаден процес, който всички ние се опитваме да избегнем. Но ако искате да си спечелите среща с работодателя ще трябва да се потрудите.

На първо място е снимката

Водят се много дебати за това дали трябва или не да има снимка в автобиографиите. В някои страни голяма част от хората не слагат снимки, защото се смята, че може някой да бъде дискриминиран заради външния вид. Добавянето на снимка е личен избор, но със сигурност, ако кандидатствате за работа, която е свързана с обслужване или комуникация с клиенти е хубаво да имате такава

Пример:

Кандидатствате за търговски представител и сте млада и стройна жена. Вие сте преценили, че позицията ще ви пасне идеално, но всъщност не знаете, че работата е свързана с тежък физически труд, тъй като в обявата не е написано. Наличието на снимка би спестило както вашето време, така и на работодателя, защото от тази снимка той може да прецени дали ще се впишете в обстановката.

Съветвам ви снимките, които избирате да са или на бял фон или в работна среда. Често хората слагат снимки от плажа, от парка или други, но това не прави добро впечатление. Можете да намерите почти навсякъде бяла стена и да се снимате, за да изглеждате по-представително.

Има различни платформи, в които можете да си изготвите автобиография. До скоро беше общоприето, че Europass е остаряла платформа, но от скоро те предлагат много добри визии, които можете да използвате и да представите приятно за прочит CV.

Харесвам много Canva – сайт, в който можете да намерите страшно много безплатни бланки, които да използвате за вашата автобиография.

Лична информация

Задължително е да оставите актуален телефонен номер и имейл, на който всеки един работодател може да се свърже с вас. Също така градът, в който живеете, за да не се налага да гадаят.

Креативността и индивидуалността можете да покажете именно в тази секция. Най-добре би било да напишете няколко (2-3 изречения) за себе си, които да ви описват и да бъдат създадени само и единствено за вас. Можете да потърсите в интернет за идеи как да опишете себе си, но ви съветвам да не копирате информация, а по-скоро да създадете съдържание, което да бъде строго индивидуално и да отговаря на вашите личностни характеристики. Лесно е да копирате информация от различни сайтове, но тогава няма да успеете да убедите работодателя, че вие сте правилният кандидат.

Мечтаната работа: среща с Елиза Азизян, която променя животи

Не прекалявайте с информацията за себе си, тъй като може да изглежда много нарцистично или четящият да изгуби интерес.

Лична информация свързана със семейното ви положение, наличието на дете/деца и други подобни неща изобщо не мисля, че са необходими, тъй като това е част от вашия личен живот, който не сте длъжни да споделяте.

Трудов опит

Започва се с актуалното или последно работно място, на което сте работили. След това се изписват в последователен ред останалите работни места. Освен работната позиция, е хубаво да напишете 1-2 изречения какви точно задължения сте изпълнявали.

Пример:

Април 2019 – Септември 2023

Консултант – продажби
Име на компанията
• Обслужване и консултиране на клиенти, посещаващи обекта;
• Подреждане и супервизиране на актуалните артикули в магазина;
• Издаване на фактури, инкасиране на дневен оборот и изготвяне на ежедневни отчети.

Март 2014 – Февруари 2019

Дистрибутор на лекарствени средства
Име на компанията
• Ежедневно посещение на обекти с цел доставяне на поръчаните материали;
• Товаро – разтоварни дейности;
• Поддържане на активна комуникация с клиенти.

Образование

Отново се започва с последното завършеното или актуално учебно заведение, в което кандидатът следва.

Пример:

2014 – 2018 ПУ „Паисий Хилендарски“

• Образователна степен – Бакалавър/Магистър или друго
• Специалност: Информатика и математика

2009 – 2014 СОУ „Максим Горки“
• Средно образование
• Профил: Руски с английски език

Професионални умения и качества

Тук също е хубаво да напишете само и единствено нещата, които са подходящи и отговарят на вашата личност. Може да видите също така какви са изискванията на компанията, за която кандидатствате и тези, които отговарят за вас да ги вмъкнете във вашето CV.

Пример:

• Комуникативни умения;
• Аналитично мислене;
• Планиране;
• Креативно писане;
• Работа в екип.

В случай, че имате сертификати, преминати курсове и обучения свързани с позицията, за която кандидатствате можете да ги добавите в автобиографията си.

Силата да си поставяш ясни кариерни цели

Няма златно правило, което да следвате, тъй като за различните длъжности автобиографията би могла да изглежда по малко по-различен начин. Това, което аз мога да споделя от личния си опит и разговорите с хора от човешки ресурси е, че никой няма достатъчно време, а и желание да чете твърде дълги автобиографии. Постарайте се информацията, която давате да е кратка, точна и ясна.

Силата на словото се състои в умението да се изрази много с малко думи.

Плутарх

Елиза Азизян e кариерен консултант и психолог, която в поредица от статии ще споделя ценни практически съвети, свързани с личностно и кариерно развитие. Междувременно може да последваш Елиза в Instagram, където споделя още полезно съдържание.