В началото на октомври в Топлоцентрала се задават нови две събития от платформата UnseenScene с музика на живо и на тъмно. Тези събития, скрити в тъмнина, ни срещат с изкуството по нов начин.

На 1.10 ще слушаме до настръхване bitter sweet вокалите на YAИA (Яна Янчева) от последния ѝ албум Under my skin и по-стари парчета, които отдавна са нивлезли под кожата.

Яна Янчева, Фотография: Николай Райчев

На 2.10 се потапяме в предпремиерно изпълнение на Rules of love. Един многоспециален албум на Деси Андонова и нейното алтер его Sila Sol. Вдъхновен от „40 правила налюбовта“ на Шамс Тебрис, албумът носи частички древна мъдрост, обвита в слоеве акустични и електронни текстури.

„Абсолютният мрак не съществува в природата, познават го само незрящите, които са сред главните действащи лица и водачи за публиката и артистите. През този сезон сетивни музикални концерти на тъмно ни дават възможност да изключим външния свят. Да останем насаме с музиката. Да отворим сетивата и да се потопим в една визуална безтегловност.“, разказва Калина Павлова, която е съорганизатор на събитията.

Деси Андонова, Фотография: Николай Райчев

Всеки може сам да раши дали просто да наблюдава или да се впусне в изследване на границите на възприятията си.

“Ако искате да опитате всичко в живота, тогава Unseen scene е задължителна спирка. Необичайният формат на концертите позволява не само да слушате, но и да виждате музиката. В малката, уютна черна зала има няколко десетки хора, а ти сякаш си сам лице в лице с музиката и музикантите. Усеща се като уютна вечеря в кръг на любими приятели. Това е само част от всичко, което тъмнината подарява.”, споделя Юлия Петрова, която посещава предходно издание на концертите на тъмно.

Свилена Николова, Фотография: Стефани Димитрова

Идеята на проекта е да обърне представите за социално ангажирани платформи. Вместо направен ЗА незрящи, той се прави ОТ незрящи, за да покаже на всички нас какво пропускаме в увереността си, че виждаме всичко.

„Преди две години се осмелихме да направим първите си стъпки в тъмнината с инсталацията Seraphim. Създадохме я в партньорство с Вилияна Карушкова и Seddum. Тогава нашите слепи водачи бяха само 5. Днес, след 4 успешни издания, в тъмните лабиринти на Unseen Scene можете да последвате близо 15 незрящи, а публиката ни надминава 600 човека.“, допълва още Калина.

Meстата за концертите са ограничени и ще бъдат само по 60 за всяка от вечерите. Всеки желаещ да запази своето място, може да го направи единстветно при предварителна покупка на билет ТУК.

Идея и изпълнение на проекта: Калина Павлова, Кристина Денкова, Стефани Димитрова, Инна Павлова, Мира Уондър

Сетивно въвеждане: Бехи Ахмед, Гюнер Апти, Ели Кушнеренкова, Милена Костадинова, Николай Примов

Визия: Мария Белева, Ивона Пейчева

Фото и видео: Виктория Михалкова, Христо Михалков, Стефани Димитрова, Николай Райчев