Масово националните мислители се вайкат от предстоящото американско президентство на бай Доналд. И аз като неотлъчна част на разсъждаващите на глас се вайках доскоро, явно подвеждайки се от обречените опити за здрав разум. Но в днешно време здравият разум причинява само главоболие, фрустрация и депресия, защото няма условия за него. И Еволюцията ни е научила да се адаптираме. Или да се опитваме да се адаптираме в тъжен и донякъде обречен свят, и да продължим напред.

У наше село на такива като бачи Тръмп сме се нагледали. Вярно, той все пак е с по-голяма класа и мащаб, а не е някой доскорошен махленски чалгаджия, телевизионен водещ и глист, издрапал по пътя си към разхитително благоденствие, бидейки велможа на политици и олигарси. Знаем си ги такива, дето обещават таблети, пенсията да стане милион лева, да поведат страната към връщане на трите ѝ морета. Кукли на конци, които увличат гласовете на част от нас, за да се намърдат и да лобират за своите господари. Такива редовно ги вкарваме в Парламента и Европейския парламент за настроение. Свикнали сме винаги да има една порция отявлено абсурдни клоуни, които крепят мнозинства, разсейват ни от теглене на заеми и добавят зрелище. Е, но тука поне те си разчитат на купени гласове и не разчитат чак толкова агресивно да ни мътят главите с глупости. На такива доста рядко обаче им се случва да се докопат до същинската власт. А и не го целят, така си им е добре.

CLEVELAND, OH – JULY 21: Republican presidential candidate Donald Trump gives a thumbs up as he acknowledges the crowd at the end of the Republican National Convention on July 21, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Republican presidential candidate Donald Trump received the number of votes needed to secure the party’s nomination. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Но на американците такива са им кажи-речи новост. Те си имат нефелни реднеци за управленци на хилядите им градове, ценкочоковци от същия малък калибър. Имат си корумпирани гадини и истерични палячовци и на по-горни нива, но нищо толкова помпозно и нелепо, колкото изскача тук непрестанно. Но на държавно ниво явно им е писнало от лицемери по калъп. Сещате се какво визирам. Тяхната политическа каста е създадена от идентични досадници, дето завършват речите си с “God bless America”, като се опитват да изглеждат искрени махат с т.нар. момичешки юмрук, при който палецът е отгоре, лъжат рафинирано и въртят палачинката умело. Школувани хиени, досущ като героите от сериала House of Cards, готови буквално да продадат майка си за кариера из Вашингтон.

Е, явно дойде ред да се появи някаква алтернатива на това. И понеже алтернатива не означава непременно и нещо добро, то Доналд Тръмп наистина е алтернатива. И фактът, че ще се мери с Хилари Клинтън го затвърждава. Тя е крещящ пример за това, от което е уморена част от американските избиратели. И поради липса на каквито и да било рефлекси срещу клоуни, достатъчно голяма част, така че Тръмп наистина да е повече от реална опция за обитател на Белия дом.

Бай Доналд може да се размине с всичко. Може да говори потресаващи неща, да лъже, да обещава, че Мексико ще плати вдигането на висока все повече и повече стена на границата. И критиците му автоматично биват пришивани като част от заговор, защитаващ втръсналото статукво и корпорациите. Те вярват, че котлонът не е топъл и искат да го пипнат. И единственият начин да разберат, че котлонът е врял – да се опарят на него.

И колкото по-напрегнат е гласът на разума, толкова повече се храни рижавият трол. Защото и срещу него, както казах, е една тетка, която дори не умее да пусне имейл. И е по същия калъп на всеки американски политик. А това, че Тръмп е една хиперболизирана карикатура именно на споменатото, не е проблем. Защото обърква сметките на тия и на хората им се е паднал момент за протестен вот.

WARREN, MI – OCTOBER 31: Republican presidential nominee Donald Trump holds a campaign rally at Macomb Community College South Campus October 31, 2016 in Warren, Michigan. With just eight days until the election, polls show a slight tightening in the race. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

А сега обратно у нас. С настроенията си няма да повлияем на това дали ще бъде избран Тръмп или не. Или как ще действа, ако бъде избран. Затова може да се отдадем на сеирджийство. Пък ако Тръмп завлече света и барабар нас с него, голяма работа. Нашите предци са преживели далеч по-ужасни неща. България е била и по-малка, и по-голяма. И по-влиятелна и по-несъществена. САЩ са ни военен съюзник, а ние сме имали далеч по-смущаващи военни съюзници, които са ни завличали в техните си бакии с шеметна скорост.

Т.е. няма да е сефте.

А пък смислената част от света имаше нужда от шамар, за да се поусети малко. И понеже всичко се случва все по-бързо, времето това да се случи по умерен и трезв начин приключва, а шамарът към момента вече е юмрук. Има накъде да става по-солидна болката, като сме се запътили към фази от ранга на ритник, ръчкане с клечка в окото и атомни бомби.

Затова сега ще дойде Тръмп, който очевидно ще брули джанката с динамит. Ракия няма да има, но пък ще е зрелищно. Пък и джанката нали не е наша. Както и мечката.

Удри, бай Тръмпе!