“Опитваш, падаш, изправяш се, опитваш пак. Сприятеляваш се с болката. Усмихваш се. Сприятелил си се и с тялото си. Сега знаеш повече за себе си. Това ти дава увереност да продължиш, да рискуваш и да достигнеш ниво, за което само си мечтал. Вече гледаш на себе си и на света около теб с други очи. Никога не се надсмиваш над дилетантските опити на другите и с лекота споделяш познанията си. Това се нарича благородство. В скейтбординга и малките могат да са големи. Всеки един, отделил се в полет за секунди от земята, е преодолял страховете си и знае какво е да разчиташ само на себе си. “

Константин Вълков ни отвежда на едно незабравимо пътуване през опитите, предизвикателствата и триумфите на скейтбординга.

Фотографската изложба“Родени свободни” представя скейтбординга като ключов елемент при изграждането на личността и визията за света. Тя може да бъде посетена в галерия „Квадрат 500“ до 29 октомври.

Фотография: Константин Вълков

“Това са млади хора, които са родени свободни. Независимо дали в Кейп Таун или Бургас, т.е. независимо дали след апартейд или падане на комунизъм, те гледат и възприемат света по нов и различен начин. В скейтбординга свободата е издигната в култ и смятам, че скейтбордистите са събирателен образ на всички, които искат да направят мястото, в което живеят по-различно, по-успешно, по-смело, по-иновативно. И по-големите от тях, ние, сме длъжни да развием този поглед в бъдещето, защото в България дискусиите се водят основно и предимно за миналото. Чрез културата на скейтбордистите се опитвам да изразя порива на младите за по-добър живот.“, споделя програмният директор на Дарик радио.

Фотография: Константин Вълков

Кураторът на изложбата Мариета Ценова споделя, че поредицата фотографии от скейт-паркове на Константин Вълков са един голям урок по социална фотография. „Не спортна, не портретна, а документална – визуален разказ за уличната култура, с нейни локации в Кейптаун и Барселона, Манчестър и Бургас, София и Царево. Фотографиите са изключителни срещи с практикуващи този спорт от различни поколения. Правени са в социални среди, които са воювали за признаването си от обществото – от “криминален контингент” до “олимпийски надежди”. От хулигански появявания със скейтбордове на публични места – до тренировки на специално изградени скейт-паркове.“, казва още тя.

Фотография: Константин Вълков

Ускорение-полет-приземяване, Константин Вълков не игнорира нито една от трите фази. Той не използва ефекти, той документира тази среда с нейната култура. Той е спечелил доверието на всички на рампата, никой не позира.

„Изложбата е разказ за скейтборда – спорт, чрез който се решават социални проблеми в различни общества. Спорт, в който няма социални граници и който в своята демократичност решава психологически казуси. Спорт, в който свободата е лична, но и споделена с всеки, който има куража да я отстоява.“, допълва Мариета Ценова.

 

Фотографската изложба “Родени свободни” може да бъде посетена до 29 октомври 2023 г. в Националната галерия в София (Квадрат 500, пл. “Св. Александър Невски”, ул. “19 февруари” №1).

Запознайте се с част от скейтърите на Кейп Таун в поредицата от интервюта на Константин Вълков:

Добре дошли в Кейп Таун: новото горещо скейт място в Южна Африка

От улични трикове до световната сцена: развитието на скейтбординга

Шарл Йенсел – скейтбордът като смисъл на принадлежност

Скейтборд откровения – Зайън Касуел