Арменец по произход, испанец по паспорт и музикант от световна величина. Ара Маликян разказва с цигулката си музиката на най-различни народи, традиции и жанрове.

Ара е музикантът, който с лекота съчетава класическата музика с ритми от Близкия изток – арабска и еврейска музика, елементи на циганска музика и Klezmer, аржентинско танго, испанско фламенко до джаз и рок. Аудиторията му у нас расте все повече след всяка среща с този изумителен музикант, харизматичен артист и разказвач.

Ара Маликян отново избира България като част от световното си турне. Той се срещна с българската публика на 3 септември 2023г, за първи път на сцената на Античен театър, Пловдив.

Имам специална връзка с България. Вълнувам се от срещата, която ми предстои с българската публика, културата, музиката и красивата страна. Фолклорът ви е уникален и вдъхновяващ”, споделя виртуозът.

Концертите на Ара Маликян са пътешествия през различни култури, музикални епохи и стилове. „Лудият цигулар“, както го наричат, пренася с лекота публиката от класиката на Бах, Вивалди и Паганини. Минава през арменски и испански ритми, музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Лед Цепелин и стига чак до Дейвид Бауи.

„Харесвам всички видове музика. Обичам и българската народна музика, тя е толкова енергична и разнообразна. Отворен съм за всякакъв вид музика. Още по-голямо удоволствие е да се запозная с такава, която не съм слушал никога“, разказва Ара Маликян.

Ара определя цигулката като изключително емоционален инструмент, който може да изрази най-тънките емоции. Описва звука от струните ѝ като най-близък до ритъма на сърцето. Цигулката може и да плаче, и да се смее, да бъде драматична. Също така жизнерадостна и може да накара хората да танцуват.

„Признавам, че съм безумно влюбен в цигулката, срастнал съм се с това парче дърво. В нея действително има нещо вълшебно, помагащо да се обедини силата на духа и мисълта в едно цяло.“, споделя музикантът.

Фотография: Антон Корбийн

Музиката може да промени живота на всеки човек. Тя те стимулира и те прави по-щастлив.

„Работя с много неправителствени хуманитарни организации. Да бъдеш артист те задължава да помагаш на онези, които се нуждаят от помощ. И също да събуждаш съзнанието на публиката, тъй като в крайна сметка, сме хора и трябва да си помагаме взаимно. Трябва да имаме повече изкуство, повече музика, повече култура в обществото и така ще създадем повече осъзнати и чувствителни хора. Необходимо е да се превърнем в едно по-човечно общество с повече уважение към другите култури, различната гледна точка и различните начини на мислене“, споделя артистът, който е роден в Бейрут.

Фотография: Антон Корбийн

Музиката, с която цигуларят тръгва този път да обикаля света, е посветена на сина му и връщането към въображението на детството.

„Това турне е резултат от това да гледам как синът ми расте. Резултат е от моето израстване до него. Това са всички звуци и мелодии, които съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него. Когато видях сина си да ходи за първи път след месеци на падания, неуспешни опити, сблъсъци и да продължава да опитва, разбрах, че един ден ние сме цялата тази сила, която с времето заравяме.”, споделя Ара.

Със завидна доза чувство за хумор, Маликян разкрива, че турнето му е пълно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове. „Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се посочва, независимо къде ще те отведе”.

В новото си музикално пътешествия Ара Маликян е придружен от верни приятели. Те са прочути испански музиканти от кубински произход. Отново джаз пианистът Иван /Мелон/Люис, трикратно номиниран за Латино Грами. Басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

Маликян е испански цигулар от арменски произход, роден в Бейрут. Талантът му е признат още като дете. По време на гражданската война в Ливан е принуден да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка. Изнася първия си голям концерт на 12 години. Две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от германското правителство за музикалното училище в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания. Има 40 издадени албума и над 100 000 продадени копия на „Годишните времена” на Вавалди.