Милен Тонев с неговата Количка бар ни кани на пътешествие в ароматния свят на кафето, където вкусовете и изкуството се сливат в перфектна хармония.

В интервюто ни с него надникваме зад завесата на Количка бар. Ще разберем някои тънкости свързани с любимата напитка и какви са предизвикателствата в развитието на подобен бизнес.

„Идеята се роди спонтанно след като помагах физически на моята жена в поредното ѝ участие в един Хенд мейд базар известен за времето си. По време на събитието видях как всички участници тичат отвън по улиците за кафе и така видях възможност, която естествено превърнах в полза. Успях да създам една ретро машина, в мобилна концепция – количка, за професионално приготвяне на кафе напитки“, разказва Милен пред егоист.

Милен Тонев с книгата Play&Display
Фотография: Константин Вълков

На всички подобни събития, клиентите имат силно желания да пият от тяхното кафе всекидневно. „Така отворихме и един малък кофи шоп в центъра на София с помощта на моя много добър приятел и партньор в бизнеса – Румен Герасимов. С две думи той е човек, който се занимава от малък със скейтборд, въвлечен силно в тази култура, което ни помага много в бизнеса, за да решаваме различни задачи с по-простички решения. Собственик е и на единствения закрит скейт парк в София – Five High и в момента е основен кафе пекар в Количка Бар“, казва още той.

Кафетерията се намира в сърцето на столицата точно срещу емблематичната Къща с Ягодите. В непосредствена близост до Докторски Паметник и парка Заимов. Лесно ще го познаете по отличаващия го ретро дизайн, изпипан до най-малкия детайл.

Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се срещнахте в развитието на Количка бар?

Предизвикателствата, когато правиш подобен бизнес са много. Едно от най-важните за нас бяха да успеем да съберем екип, който наистина да бъде мотивиран да прави хората около себе си по-щастливи. Това за нас е основно, след като сме успели да изградим концепция, която е достатъчно отличима и разпознаваема. Нашите клиенти са предимно хора, които виждат в нас постоянството, с което работим, а това ни прави професионалисти в техните очи.

Нека се потопим в света на любимата ароматна напитка на много от нас. Какво е за вас кафето?

Кафето за нас е като космоса. Всеки ден научаваме нови неща. Всяка нова доставка на кафе зърна от различни ферми, с които поддържаме контакт е нов свят в който влизаме. Когато започваме да печем на място всяка седмица в нашия кофи шоп с нетърпение очакваме какъв различен и уникален вкус ще получим. В кафето съществуват над 1000 различни вкуса и това винаги е ново преживяване, което ни кара да бъдем любопитни.

Как подбирате кафето, което предлагате, какви са стъпките, през които преминавате до достигането на чаша горещо в ръцете на клиент?

Едно от най-трудните неща пред нашия екип е да се доберем до много добри зърна, от регионите, от които купуваме. В Колумбия и Хондурас имаме изключително близки и добри отношения с двама много големи експерти в тази дейност. Те са хората, които ни помагат изключително много. Някои от зърната намираме и след директен контакт във фермите, в които се обработват. Ние купуваме зърна само от малки ферми, където кафето се отглежда различно – в малки количества и след оценка на специалисти по места тези зърна се оценяват като специални. Всички кафе зърна се изпичат тук на място чрез горещ въздух, на малки партиди и изцяло на ръка, като прилагаме нужните знания, време, опит и професионализъм за да постигнем мек и балансиран вкус от всяко едно кафе.

Милен Тонев с книгата Play&Display
Фотография: Константин Вълков

Как можем да разпознаем кога едно кафе е хубаво, какви са основните белези?

Винаги е добре да се знае, че лошо кафе няма, а има различни вкусове. Все пак ние обичаме кафе, което е средно изпечено, защото мислим, че тогава може да запазим вкусовите качества на зърната.

Отскоро в Количка бар можем да намерим и фотографската книга Play & Display на Константин Вълков. Каква е връзката между книгата и специалното кафе?

Фотографската книга на Константин Вълков е също толкова фокусирана в представянето на снимки, колкото и кафе напитките които предлагаме ние. Важно е, че детайлите в погледа на тези снимки са толкова много, както и различните вкусове на нашите кафета. Всеки ден виждаш и усещаш нови и нови неща. Страхотно е, че всеки наш клиент в кафетерията, може да се докосне до Play & Display, докато пие ароматното си кафе и да си я купи.

Play&Display – неслучайните фотографии на един неслучаен журналист

Play & Display
Фотография: Константин Вълков

Какво послание бихте отправили към читателите на егоист?

На читателите на егоист пожелавам винаги да бъдат свободни, за да имат избор. Избор, който може да ги доведе и до нас за да опитат кафето, което може би ще усетят различно и ще се превърне в преживяване.

Дебютната книга на Константин Вълков е ода за една любов: фотографията

Фотографската книга Play & Display може да закупите като пишете имейл на kv@egoist.bg или посетите Количка бар на ул. “Сан Стефано “9 в София.