По пътя в търсене на нови технологии, изследване на тенденциите и осъвременяване смисъла на “cool” е време да си вземем последно сбогом с връзките, циповете и помпите за обувки.

Мрежа от множество фини жици обгръщат крака. Свързани са с вграден в подметката мини двигател, който работи с батерия. Когато стъпиш в обувката се задейства сензор на стъпалото и с натискане на едно копче тя те обгръща до необходимото, индивидуалното чувство за комфорт. Батериите издържат до две седмици, а вградените светлини отчитат кога е време да заредиш. При пълна батерия светлините са сини, жълтото сигнализира, че имаш само няколко дни и червено-ясно. Зарядното се прикрепя с магнит за подметката и в рамките на 3 часа имате пълен капацитет на батерията. Или “…обувка, която ще оживее, когато положиш крака си в нея. Ще заеме формата на крака ти и така вече жива ще засвети.” , както лично описва идеята за творението си Тинкър Хатфийлд. За нас познато като Nike HyperAdapt 1.0. Да те вече са факт!

Но преди да се завърнем в бъдещето, да погледнем назад в миналото. Годината е 1988, а Робърт Земекис и креативната част от екипа му са в търсене на футуристични зрелищни джаджи за новия си проект. Филмът Завръщане в бъдещето. Те наемат Хатфийлд и Паркър за да създадат маратонките на 21-ви век. Една от обсъжданите по време на срещата идеи била да левитират, но явно във филма са заменени с такъв борд. Така се раждат самозавързващите се Nike Mags. Реално във филма има човек под повдигнатия под, който опъва връзките за да създаде илюзията, но през 2015-та тя става реалност с ограничените до 89 произведени чифта на Nike Air Mags и сменящи се батерии. Този модел днес достига главоломната цена от 37 500 долара.

Тридесетина години по-късно с навлизане на новите технологии, след множество провали, забавени срокове и безброй прототипи, автоматично завързващите се Nike-ове са факт и в търговската мрежа. Наричат технологията “адаптиращо прилягане” (adaptive fit), а самия модел HyperAdapt 1.0. Enjoy the future!