Реформатори с кахърни физиономии, напрегнато мълчание откъм президентството, гарнирано спатетична предварителна заявка, че не трябва политическата криза да се превръщав парламентарна. Ежедневни различнисигнали от почетния гражданин на Хитрино (Борисов – бел. авт). Цветанов сеобърна на социолог и непрестанно прогнозираше в проценти шанса заправителство. Притихнало очакване отстрана на БСП и ДПС. Цялата тая историяхич не прилича на политическа битка. Още по-малко прилича на предизборнаконкуренция, а пък най-малко прилича на опити „политическата криза да не сепревърне в парламентарна“.

Всичко това изглежда като размотаване. И то не от незнаенена един или друг играч какво да прави. Изглежда като умишлено, добре изчислено тупане на топката, в което иманяколко основни пешки, с които отново се атакува не какво да е, а… държавнатахазна. 

А в ролите на пешките съвсем закономерно както досегаизгряват президентът Росен Плевнелиев, Реформаторският блок и всевъзможноговорещи глави от ГЕРБ. В ролята наголемия стратег – почетният гражданин на Хитрино, който ако не друго във времетонаистина е доказал, че е хитър.

За да си обясним цялата ситуация не е нужно да знаем нищоповече освен стария виц, в който съпруг иска обяснения от благоверната си защовечерята е пресолена. Краткият, но съдържателен отговор гласи: „ЗАЩОТОТАКА!!!“. Всички питания около ситуацията с преговорите за кабинет ивисокопарните твърдения, че политическата криза не бива да се превръща впарламентарна, имат същото обяснение. Защото така. 

Защо беше необходим циркът реформаторския мандат? Защототака. 

Защо беше необходимо размотаването и показно преговарянецяла седмица, при очевидната обреченост на опитите за ново правителство врамките на настоящия парламент? Защототака. 

Защо Борисов един ден говореше за мажоритарна система иволята на народа, които щели да го накарат да остане на власт с мисия даизпълни волята на суверена? Защото така. 

Защо ДПС призоваха Плевнелиев да не назначава служебенкабинет, а да остави правителството Борисов на власт в оставка до 22-ри януари?Защото така.

Защо БСП така плахо громяха очевидната постановка спреговорите между РБ, ГЕРБ и ПФ? Защототака. 

И още поредица въпроси, като на всички тях отговорът е едини същ. Защото така. 

Кратко, точно и ясно. По-разширеният вариант на „защототака“ звучи по следния начин. 

Така пожела Бойко Борисов. Почетният гражданин на Хитриноприбягна до предната политическа хитрост, която удължи оставането му на властдо края на януари. А за осъществяването ѝ замеси сложен бъркоч от противоречивиинформации, които имаха за цел само да заблудят зрителя пред малкия екран.Затова и трябваше да бъде пробутана лесносмилаемата версия – ето, ние искаме дапрокараме вашата воля (за резултата от референдума иде реч). Изречениетопродължава така: уви, обаче, не успяхме.

За да доразширим смисъла на „защото така“ не трябва даизпускаме съществен нюанс. Разбира се, става дума за пари. Става дума за онезинад 200 млн. лева, които трябва да осигурят строежа на магистрала Хемус. Става дума и за концесията на летище София,която ако хората на Борисов са сръчни (а ние знаем, че те са, особено в такиваситуации) трябва да оформят до средата на януари. Вероятно става дума и за още много пари отбюджетния излишък, и прочие, и прочие.

Така изглежда – защото така. Изглежда като преговори сблаговиден претекст за прокарване на народната воля, а всъщност „прекарване“ нанародните средства.

Сценарият „защото така“ разкрива всъщност и сладострастнатаобич между ГЕРБ и ДПС. Та нали именно Движението призова Плевнелиев да неназначава служебно правителство. Дали този им порив няма общо с фирма, свързанас Пеевски, която има интерес от парите за магистрала Хемус?

Сценарият „защото така“ разкрива и сходни зависимости междуГЕРБ и РБ. И показва, че БСП не желае да огласява подобни схеми, защото просточака на опашка да се възползва от тях. Вследващ сценарий – Защото така 2

Извод – няма по-различен от преди. Същият си е. Защото така.