За някои е непредсказуемо, а за други е трудно да се обясни, но чувството на тревога се свързва с менструалния цикъл по една специфична причина – това е същият хормон, използван за контрол на раждаемостта.

Близо 85% от жените изпитват предменструален стрес, или ПМС, в дните преди периода им, според Американския конгрес на акушерство и гинекология. Дискомфортът е свързан с физически симптоми като болки в ставите или гърдите, главоболие и безсъние, но най-неприятното е чувството на тревожност, стрес и гняв, пише Каси Уибър от Quartz.

До голяма степен всичко се свежда до един хормон: прогестерон, казва Ингер Сандстрьом Поромаа от университета в Упсала в Швеция, един от водещите експерти по метаболизма на мозъка и половите хормони.

Прогестеронът, който се появява след овулацията, е един от двата основни женски хормони. Другият – естроген, се появява в първите две седмици на цикъла и има положителен ефект върху настроението. Естрогенът повишава серотонина в мозъка – хормонът на щастието. Прогестеронът, от друга страна, може да има потискащ ефект.

Последните изследвания на хормоналните контрацептиви намериха ясна връзка между тях и депресията. Това не е изненадващо, казват изследователят, имайки предвид, че всички хормонални контрацептиви съдържат прогестерон, а някои от тях са базирани единствено на него.

Как и защо прогестерон променя настроенията все още не е ясно, но има голям брой проучвания, въз основа на резултатите от кръвните тестове и сканиране на мозъка, проведени от Поромаа и други учени. Едно откритие показва, че прогестеронът може да повлияе на малка, бадемовидна част от мозъка, наречена амигдала. Тя е главната система за предупреждение на мозъка – отговаря на сигнали от околната среда и бързо преценява дали те биха могли да представляват заплаха и да задейства чувство на страх и безпокойство. Според Поромаа прогестеронът подобрява реактивността в областта на амигдалата. Това би могло да обясни тревожността и стреса от незначителни причини, в определени периоди от месеца.

Както при тревожността друг страничен ефект на прогестерона е тъгата.

Според изследвания на университета в Умеа в Швеция, хормонът има същия ефект върху мозъка като при употребата на алкохол и хапчета за сън.

Ако женските хормони имат такива различни ефекти, следващият въпрос е: защо женското тяло е проектирано по този начин. Изследователите предполагат, че това е по-скоро резултат на еволюцията в съвременния живот. Ефектите от прогестерон са изразени особено сега, защото жените днес са с далеч повече периоди, както и с по-малко раждания, отколкото в миналото, преди контрола на раждаемостта.

Преди триста години жените получавали първата си менструация на около 17 или 18 години, защото са били по-малко здрави, отколкото днес. Повечето от тях забременявали почти веднага, а репродуктивният им живот приключвал на около 40-годишна възраст. Средно жената тогава имала едва 20 менструални цикъла в живота си, казва Поромаа. От друга страна, съвременните жени се хранят по-добре, имат контрол на раждаемостта и доста по-ранна менструация (средната възраст е 14). Репродуктивният им живот също става все по-дълъг (сега приключва на около 51) и раждат по-малко деца. Т.е. колкото повече периоди, толкова повече ПМС.

Диетата и витаминните добавки може да спомогнат за облекчаване на нежеланите ефекти. Нивата на кръвната захар се запазват с по-малки порции храна на по-често време. Сложните въглехидрати като някои зърнени храни, боб и леща биха могли да помогнат с това, тъй като се разграждат по-постепенно, отколкото захар, хляб или други тестени изделия. Калций и магнезий облекчават промените в настроението и физическите симптоми като подуване на корема от задържане на вода. Намаляването на кофеина, алкохола, мазнините, захарта и солта също спомагат за регулиране на кръвната захар.

В същото време много жени, обременени от ПМС, вероятно ще продължат да се справят както досега: в идеалния случай с големи дози разбиране и търпение от страна на техните приятели и семейства. И най-вече с ясното съзнание, че и това ще мине.