Представяме ви едно интервю с известния специалист по чернодробна и коремна хирургия проф. д-р Радослав Гайдарски.

Пациент с прелята кръв от друг човек, изкарал малария, почина наскоро. Има ли гаранция, че кръвта, която ни преливат не е заразена?

100% гаранция никога няма, винаги може да се случи нещо. В 99.9 на сто от случаите при кръвопреливане преминават много добре. Болните, които поемат дарената кръв се чувстват добре след нея. Това си е рутинна процедура при всеки тежко болен, пострадал при оперативна интервенция, травма или изгаряния.

За този случай – не съм много убеден, че може толкова бързо да се развие малария след кръводаряване. Би следвало в самия болен да има много активни плазмодии, маларийни. Да се развие за близо 24 часав приемника, ми се вижда много невероятно. Този случай трябва да бъде оставен на специалистите, да изяснят какво се е случило. Но да се внушава на хората, че едва ли не всеки, на когото се прелива кръв, може да му се случи нещо, е много опасно за хората, особено за онези, които се нуждаят от такава кръв.

Питам, защото за някои заболявания, като хепатита например, си има инкубационен период. Знаете, в който болестта не може да бъде хваната при изследвания при самото кръводаряване.

Да, има. Но нали за това е работата на тези лаборатории.В страната са малко центровете, където могат да взимат кръв. По-рано можеше това да се прави почти във всяка болница. В София има само една централа, на ул. Братя Миладинови 112, където всеки, който желае може да дари кръв. Тези лаборатории са специализирани и сертифицирани, много рядко може да се допусне някаква грешка.

Действието на принципа по-малкото зло ли е? Човек може да умре, ако не му се прелее кръв, независимо, че тя може да се окаже заразена…

Не съм съгласен. Щом е необходимо да се прелее кръв, се прелива. Има нужда, прелива се, няма нужда, не се прелива.

За е-vestnik казвате, че алкохолът има лечебна, токсична и смъртоносна доза. Може ли да говорим в милилитри твърд алкохол дневно – колко са лечебната, токсичната и смъртоносната?

Аз не съм го измислил това нещо, това е доказано. Да не говорим за лечебна, но за стимулираща доза, чаша хубаво вино, да не е развалено, да не е кисело, няма никакъв проблем.

Всеки ден по една чаша?

Може, на обед и вечер даже. През 1976 година бях на специализация във Франция. Това, което ме изуми е, че там даваха на болните на обяд по чаша вино, на други чаша уиски или коняк. При това редовно. В началото се стресирах, не можех да повярвам,че това е възможно. Няма нищо страшно, когато се използва такава доза. А иначе колко милилитра е опасно да се каже – дали 20 или 50 милилитра. Човешкият организъм е различен – едни поемат 100 мл. и вече започват да се клатушкат като ходят, друг може да поеме и 500 и си ходи все едно нищо му няма.

Това всъщност зависи от онзи ензим, който разгражда алкохола?

Да, т.нар. алфа седем дехидрогеназа, която е програмирана в човешкия организъм, в черния дроб, за определен период от време. Ако здрав човек като млад си позволи да консумира огромни количества алкохол, тя е необходима да го разгради, но се изчерпва. Черният дроб започва да отдава по-малки и по-малки количества. Много пъти хората казват – този пиеше по пет литра на ден, сега глътне няколко чаши и се клатушка цял ден, т.е. няма кой да разгради алкохола, няма го този ензим. Опасно е да се говори за количества.Това, което приеха депутатите за 0.5 промила, те могат да се достигнат с един човек с една бира, при друг, може изобщо да не достигне 0.2. Това са различни възможности на организма да преработва алкохола. Онзи ден гледах за един млад човек – хванали го с 0.56, това е едно малко количество, което може само да стимулира системата.

Да де, но казвате, че го има и другото – при 0.2, да не можеш да ходиш…

Да, за това са го заковали на 0.5.

Според вас трябва изобщо да се забрани употребата на алкохол зад волана, да няма такава граница, така ли?

Да, това е най-доброто, защото при различните хора е различно поносима употребата на алкохол. Имам познат, който с една чаша вино е готов да пее, но при други и литър да изпият нищо им няма. Тази граница от 0.5 промила е условна, защото точно от това се изхожда, че едни понасят много добре алкохола, а други трудно. В такъв случай могат да причинят големи щети даже под тази граница.

Повечето хора си мислим, че основно черният дроб страда от злоупотребата с алкохол, така ли е?

Да, защото той преработва алкохола, белтъчините, мазнините и т.н. Черният дроб е с най-тежката задача да елиминира алкохола, но страдат всички органи. Например панкреасът, удрят се мозъкът, сърцето. При токсичните дози всичко се удря. Виждали сте тези хора, които с години злоупотребяват, им се клатят краката, треперят им ръцете, получават тремор.

Колко алкохол дневно трябва да изпива човек, за да си докара цироза?

Няма такава мярка, при всеки човек е различно. Има такива опити в някои учебници, но това е за студентите, които трябва да знаят, че такава доза вече води до цироза.

А плашат ли се пациентите с цироза, спират ли алкохола след диагнозата или пред угрозата да я развият?

Не, много рядко. Наскоро преглеждах един здрав, едър мъж.Работата е ясна, че развива цироза от прекомерна употреба на алкохол и аз директно му казах, че ако така продължи няма да живее дълго време. Той директно ми отговори, че ще я кара така докато може. Той е към 50 годишен.

Кога домашната ракия може да бъде опасна?

Аз съм производител на домашна ракия. Аз не пия ракия, но понеже имам вино и няма какво да го правя го преработваме в ракия. Но ракията в домашни условия, ако се изпече хубаво при добри условия и ако се и препече, може да бъде по-хубава и от тази, която се прави в най-добрите казани на големите преработватели в България. Така че домашната ракия зависи как е изпечена и от какво. Може да бъде от ябълки, дюли, круши, грозде, но е важно да бъде чиста. Ако се употребява в малки количества е полезна, но ако стигне литър на ден, това вече е опасно количество. Не съветвам хората да пият толкова ракия, опасно е. Ракията е много силна, висок градус.