Пациент с прелята кръв от друг човек, изкарал малария, почина наскоро. Има ли гаранция, че кръвта, която ни преливат не е заразена?
– 100% гаранция никога няма, винагиможе да се случи нещо. В 99.9 на сто от случаите при кръвопреливане преминават много добре. Болните, които поемат дарената кръв се чувстват добреслед нея. Това си е рутинна процедура всеки при тежко болен, пострадал при оперативнаинтервенция, травма или изгаряна.

За този случай – не съм много убеден, че можетолкова бързо да се развие малария след кръводаряване. Би следвало в самияболен да има много активни плазмодии, маларийни. Да се развие за близо 24 часав приемника, ми се вижда много невероятно. Този случай трябва да бъде оставен наспециалистите, да изяснят какво се еслучило. Но да се внушава на хората, че едва ли не всеки, на когото се преливакръв, може да му се случи нещо, е много опасно за хората, особено за онези,които се нуждаят от такава кръв.

Питам, защото за някои заболявания, като хепатита например, си има инкубационен период. Знаете, в който болестта не може да бъде хванатапри изследвания при самото кръводаряване.
– Да, има. Но нали за това е работата на тези лаборатории.В страната са малко центровете, където могат да взимат кръв. По-рано можешетова да се прави почти във всяка болница. В София има само едно централа, наул. Братя Миладинови 112, където всеки, който желае може да дари кръв. Тезилаборатории са специализирани и сертифицирани, много рядко може да се допусненякаква грешка.

Действието на принципа по-малкото зло ли е? Човек може даумре, ако не му се прелее кръв, независимо, че тя може да се окаже заразена…
– Не съм съгласен. Щом е необходимо да се прелее кръв, сепрелива. Има нужда, прелива се, няма нужда, не се прелива.

За е-vestnik казвате, че алкохолът има лечебна, токсична исмъртоносна доза. Може ли да говорим в милилитри твърд алкохол дневно – колко салечебната, токсичната и смъртоносната?
– Аз не съм го измислил това нещо, това е доказано. Да неговорим за лечебна, но за стимулираща доза, чаша хубаво вино, да не еразвалено, да не е кисело, няма никакъв проблем.

Всеки ден по една чаша?
– Може, на обед и вечер даже. През 1976 година бях наспециализация във Франция. Това, което ме изуми е, че там даваха на болните наобяд по чаша вино, на други чаша уискиили конят. При това редовно. В началото се стресирах, не можех да повярвам,че това е възможно. Няма нищо страшно, когато се използва такава доза. А иначеколко милилитра е опасно да се каже – дали 20 или 50 милилитра. Човешкияторганизъм е различен – едни поемат 100 мл. и вече започват да се клатушкат катоходят, друг може да поеме и 500 и си ходи все едно нищо му няма.

Това всъщност зависи от онзи ензим, който разграждаалкохола?
– Да, т.нар. алфа седем дехидрогеназа, която е програмиранав човешкия организъм, в черния дроб, за определен период от време. Ако здравчовек като млад си позволи да консумира огромни количества алкохол, тя енеобходима да го разгради, но се изчерпва. Черният дроб започва да отдавапо-малки и по-малки количества. Много пъти хората казват – този пиеше по петлитра на ден, сега глътне няколко чаши и се клатушка цял ден, т.е. няма кой даразгради алкохола, няма го този ензим. Опасно е да се говори за количества.Това, което приеха депутатите за 0.5 промила, те могат да се достигнат с единчовек с една бира, при друг, може изобщо да не достигне 0.2. Това са различнивъзможности на организма да преработва алкохола. Онзи ден гледах за един младчовек – хванали го с 0.56, това е едно малко количество, което може само дастимулира системата.

Да де, но казвате, че го има и другото – при 0.2, да неможеш да ходиш…
– Да, за това са го заковали на 0.5.

Според вас трябва изобщо да се забрани употребата наалкохол зад волана, да няма такава граница, така ли?
– Да, това е най-доброто, защото при различните хора еразлично поносима употребата на алкохол. Имам познат, който с една чаша вино еготов да пее, но при други и литър да изпият нищо им няма. Тази граница от 0.5промила е условна, защото точно от това се изхожда, че едни понасят много добреалкохола, а други трудно. В такъв случай могат да причинят големи щети даже под тази граница.

Повечето хора си мислим, че основно черният дроб страда от злоупотребата салкохол, така ли е?
– Да, защото той преработва алкохола, белтъчините, мазнините и т.н. Черният дроб е с най-тежката задача да елиминираалкохола, но страдат всички органи. Например панкреасът, удрят се мозъкът, сърцето.При токсичните дози всичко се удря. Виждали сте тези хора, които с годинизлоупотребяват, им се клатят краката, треперят им ръцете, получават тремор.

Колко алкохол дневно трябва да изпива човек, за да си докарацироза?
– Няма такава мярка, при всеки човек е различно. Има такиваопити в някои учебници, но това е за студентите, които трябва дазнаят, че такава доза вече води до цироза.

А плашат ли се пациентите с цироза, спират ли алкохоласлед диагнозата или пред угрозата да я развият?
– Не, много рядко. Наскоро преглеждах един здрав, едър мъж.Работата е ясна, че развива цироза от прекомерна употреба на алкохол и аздиректно му казах, че ако така продължи няма да живее дълго време. Тойдиректно ми отговори, че ще я кара така докато може. Той е към 50 годишен.

Кога домашната ракия може да бъде опасна?
– Аз съм производител на домашна ракия. Аз не пия ракия, нопонеже имам вино и няма какво да го правя го преработваме в ракия. Но ракията вдомашни условия се изпече хубаво при добри условия и ако се и препече, може дабъде по-хубава и от тази, която се прави и в най-добрите казани на големитепреработватели в България. Така че домашната ракия зависи как е изпечена и откакво. Може да бъде от ябълки, дюли, круши, грозде, но е важно да бъде чиста.Ако се и употребява в малки количества полезна, но ако стигне литър на ден, това вече е опасно количество. Несъветвам хората да пият толкова ракия, опасно е. Ракията е много силна, високградус.

За Достоевски и алкохола сте си говорили тези дни сприятели, какво за него?
– Той е употребявал алкохол и човекът е казал, чеабсолютният трезвеник, на него му се пие, но не иска, за да живее по-дълговреме, може да бъде абсолютен идиот. Има и много други тежки думи, но койтоиска да го прочете.