В края на юли тази година в текст, озаглавен Удри, бай Тръмпе!, се опитах да ви подготвя затова, което ще се случва и да предотвратя масовото рязане на вени сега. Истеричните иимпулсивни реакции на тези, ненавиждащи новия президент на САЩ, са само една отпричините той да спечели. Такива психози имаше по Америка, имаме си ги и в нашесело. И днес родният фейсбук е пълен с виещи оплаквачки на разума иновоизпечени противници на демокрацията.

Нашатаалтруистична нация сега се тревожи за братския американски народ, на който щему спрат санирането, еврофондовете и ще му увяхнат магистралите. Тетка Клинтън пъкняма да разпери българолюбивото си крило и да ни спаси от влиянието на Путин ида продължи борбата с хибридната война, която Обама иначе толковаумело провежда. Глупости.

Победата на Тръмпе по-добрият вариант, дори да не го харесвате.

Да започнем оттамошните Радини вълнения, а после ще погледнем и нашата си ситуация:

Бай Доналдпроведе кампания, базирана на популизъм, избирателно ползване на факти, всяванена страхове и омраза. Абсолютно същата кампания проведе и леля Хилари. Но тязагуби, защото плашеше точно с това, че ако хората изберат Тръмп, ще рухнестабилността. Да ви напомня за нещо? А много хора, уморени и разочаровани оттамошното статукво, повярваха на нея и на противниците на Тръмп. Те сами гопревърнаха в алтернатива на статуквото.

Самитерепубликанци в предварителните избори научиха този урок от Тръмп, а после тойго повтори и с демократическата партия. Никой от системните играчи не се опитада вдъхнови избирателите и да се представи като приемлив кандидат. Всички севтурнаха да се сравняват с Тръмп и да приемат угодно за себе си, че сапо-добри, а той е клоун. Но шутът е този, който смело казва това, което другитене смеят. И шутът им би шут.

Хилъри загуби изаради лицемерието на тамошните медии, които масово я подкрепяха, но това ѝ направимечешка услуга. Спомнете си как преекспонираха 10-годишно клипче с Тръмп,докато потулваха публикациите на Wikileaks и от щаба ѝ обясняваха, че зад хакванията стоятруснаците. Но дори това да е така, не коментираха какво има в тези мейли. И тукпо същия нефелен начин се опитват да замажат Яневагейт с конспиративни теориида отклонят вниманието от това, че в разговорите има твърдения за корупция повисшите етажи на властта.

Тенденциозносттакъм Тръмп стана натрапчива и съпротивата срещу подкрепата към него станаистерична. И всеки, у когото с времето се пораждаше някаква симпатия към него,набързо бе остракиран като глупак. И така атаките консолидираха подкрепата къмнего още повече.

Урокът тук е ясен– вашата гледна точка може да е свръхумна, обоснована и в собствените ви очи дае безалтернативна. Но когато някой избира и мисли по различен начин от вас,това не означава, че неговото мислене за него не е също толкова умно иобосновано. И като го наречете тъпак от гняв, че не мисли като вас, той ще приемемнението си за дори по-меродавно. Всички реагираме импулсивно понякога. Простонапоследък сме се превърнали в кошер на такива реакции и затова днес смеедновременно по-свързани комуникационно от всякога, но и по-разделени. Всякатема и всяка теза става повод за нов такъв тип истерии.

А сега следваурокът, който Ципрас даде лани на гърците, а Борис Джонсън и компания – набританците. Колкото и да говори Тръмп за страхотни и дръзки промени, те далечняма да са такива. С поемането на кормилото пиянството на популизма трябванабързо да изтрезнее, за да не катастрофира в реалността. Така че не сепритеснявайте, че ще пратят мексиканци във Военна рампа, Харманли и селото набаба.

В международноотношение Тръмп също е правилният избор.

Ако сепритеснявате, че е протеже или поне приятел на Путин, ще се наложи да сеуспокоите. Изведнъж лидерът на Америка е почти толкова популярен, колкото байВолодя сред руснаците. И днес Русия осъмна без голям зловещ враг на Запад, скойто да може да се оправдава. Руският президент хитро бе насочил в последновреме погледа на собствения си народ навън, но рано или късно ще му се наложида се изправи пред собствените си икономически проблеми. И сега основният враг е предвождан от втория по популярност човек в Русия.

Ако Тръмп е настоятеленв желанието си членките на НАТО да вдигнат разходите си за армия, най-послеможе да проимаме и военни самолети, които да могат да летят на 6-и май, дори ида вали.

Ако пък сте намислене от типа Кой ще ни даде парьииииииии?, ще се наложи да се застреляте.Нито леля Клинтън, нито Тръмп са имали или имат намерение България дапроцъфтява. Това си е до нас и до способността ни да контролираме собственитеси продажни тулупи, управляващи страната ни.

Разбира се, можеда съм прекален оптимист и всички да умрем. Но и да съм песимист, пак ще умрем.Но по-тъжни и стресирани.

…..

И като послеписискам само да ви обясня, че при нас и Цецка, и генералът са Хилъри. НямамеТръмп. Затова и нямам идея кой е по-приемливото зло.