Ако се чудиш какво пак се случва около Канйе и не си видял таз седмичното му медийно турне след Twitter завръщането му, ще се опитаме да обясним.

Всичко започна от социалката. Дори съпругата му Ким Кардашиян Уест, виждайки re-tweets не негови постове не повярвала в първия момент, както сама каза в шоуто на Елън Дедженеръс, докато мъжът и не се прибрал в къщи и я попитал за мнение. Тогава тя започнала да го следва в twitter, отново…

Практически, той взриви интернет със седем думи:

 

“Обичам начина, по който мисли Кандис Оуенс.”

Коя е Кандис Оуенс?

Журналист, блогър и директор Комуникации на Точка на пречупване САЩ.

За какво конкретно става въпрос, по нейни думи от различни интервюта?

Над 90% от цветнокожите в САЩ гласуват за Демократичната партия по дефиниция, приемайки сляпо, че тя защитава правата им. Това, че Президентът Обама се снима и кани в Белия дом Бийонсе и Джей Зи, както и факта, че самия той е цветнокож по никакъв начин не е променил лошите статистики за цветнокожите в държавата. Напротив. Същите показват, че пo негово време 4000 души в родния на Канйе и издигнал кандидатурата на Обама– Чикаго, са станали жертви на убийства. Приблизително в същия порядък е числото на американските жертви в Ирак. Практически това прави Чикаго военна зона, но помощта на Тръмп е отказана, защото мегаполисът е управляван от демократи и те няма причина да си признават за безпорядъка.

Според нея чернокожите са приемани от Демократичната партия за ниско информиран верен електорат и апелът ѝ е това да се промени. Със знания и конкретни статистики, защото цифрите в момента са много по-добри от тези по време на администрацията на Обама. А, ето и няколко цитирани:

14 щата отчитат рекордно най-ниска безработица

+ рекордно най-ниска безработица при цветнокожи, жени и испаноговорящи

Повратната точка тук е, че все повече американци трябва да започнат да мислят и да си дадат сметка за фактите, поставяйки под съмнение “добрите” намерения на демократите, просто защото са демократи.

В САЩ дълго време (8 години точно) прогресът се олицетворяваше с цвета на домакина на Белия дом, когато всъщност прогресът е постижения в цифри. Няма нищо лошо в това да си цветнокож и да приемаш идеи на Републиканската партия. Може би това е част от собствената ти интеграция? Кандис Оуенс нарича цветнокожите роби на демократическата партия в идеологично отношение, която определя какво да мислят и нищо извън начертаните граници, кутия или каквото те решат не е ОК. Практически, ако дори 5% от вота на чернокожите се премести към републиканците, демократите ще се окажат пред сериозен проблем. Затова “налазват” артисти, спортисти и всички, които допринасят за масовия вот. Сведен до ниво “Бийонсе му е фен, а аз съм фен на Бейонсе, следователно гласувам за Обама”.

Обратно към Канйе. След като взриви обществеността на закостенелите мозъци отвъд океана, tweet-овете му станаха “любовни”. Сякаш започна със “събудете се” и премина в казвам го с любов”, “бъдете безстрашни”, “подлагай на съмнение всичко” и

премина през снимки на различни артисти – културни инакомислещи революционери.

 

 

Видеа на човек, който обяснява, защо Канйе е прав. Обяснения, по съветите на съпругата му, че про-Тръмп tweet-овете му не означават непременно съгласяване 100% с политиката му.

След като продължи с опитите си да обясни, накрая започна просто да дразни.

Пропускам всички негови колеги в отговор, които преди Тръмп да стане президент го възпяваха като човекът водещ мечтания живот. Идва ред на медийните изяви. Дългото час и четиридесет и пет минути, и според артиста “най-велико” интервю:

Както и гостуването в TMZ, което стана прословуто с този момент:

В последното видео той е обвинен от служител на TMZ, за обида с думите си “робството е избор”.

Пич, докато продължаваме да гледаме на робството като от времето на Чичо Томовата Колиба и на Тръмп като на ККК, нюансите на това състояние никога няма да бъдат осъзнати. Но най-вече това е сигурен сигнал за живот без осъзнаване на истинската свобода. Като част от не толкова закостеняла континентална Европа, ще се опитаме да обясним с прост пример състоянието в САЩ и по случая:

Дискриминация: Ограничаване на правата или лишаване от права на група граждани по някакъв признак. Например: Расова дискриминация.
Думата “негър” -когато Мира Дума я постна като послание от приятелката си Уляна Сергеенко, в снимка на  картичка с надпис “To my ni**as in Paris” стана огромен скандал. Самата Наоми Кембъл се противопостави, но се оказа, че това са думи от песен на Канйе и Джей Зи. Т.е. думата е ОК да се използва, но не от бели, което по смисъла на определението на дискриминация също е дискриминация. Възможно ли е дискриминцията да бъде спряна с дискриминация? Или ограничаването на свобода с ограничаването на същата?

Друг проблем в тази twitter битка е начина, по който се води или обидата в ответните отговори. Добре, че Канйе е все още на медикаменти след последното изригване. Keep it cool bro.

Ние се радваме на бунта и чакаме повратната точка с надежда. За емпатия.