Вече е крайно време, Безос се зарича да няма милост към PowerPoint феновете. Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос повтори забраната си за използване на PawerPoint по време на административни срещи. Но защо и с какво ще замени този тъй любим tool за скучни презентации?

На Форум за Лидери (Forum for Leadership) в Буш център, както и в съобщението си, пишат агенциите, Безос обяснява, че разказвателната форма е много по–ефективен метод в сравнение с PowerPoint. Вместо да изброяват като на изпит пред черната дъска стилизирани до краен минимализъм точки от презентации, всеки ще трябва да седне и за около 30 минути да обочщи какво, по дяволите, има да каже. В разказвателна форма. С истински изречения, смислени, завършени и изчерпателни. С глаголи и съществителни.

(Photo by Drew Angerer/Getty Images)

След като всеки е приключил с четенето, темата се обсъжда. “Толкова по-добре спрямо типичната PowerPoint презентация, по толкова много причини”, твърди Безос за ужас на любимците на bullet points.

Но кои са тези “толкова много причини”?

Нашите мозъци са конструирани за описателни разкази.

Да, това не е толкова критично като липсата на храна, но е близко сравнение.

(Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Според антрополозите, откриването на огъня е голям пробив в човешката история и развитие. Предците ни са можели да сготвят храна си и да се стоплят. Друг голям плюс е събирането около огнището, разказването на истории, служещи за инструктиране, предупреждение и вдъхновение.

Ние възприемаме целия свят в разказвателно-описателна форма, но най-важното за лидерите е, че хората запaметяват и възпроизвеждат така много по-лесно.

Getty Images

От друга страна историите са много по-убедителни.

Още преди два века Аристотел е откроил 3 метода за ефективно и убедително аргументиране или за убеждаване: Етос – достоверност на комуникатор. Логос – логика на посланието. Патос – емоционален ефект на комуникатора или посланието.

Емоцията не би могла да бъде лошо нещо. Най-великите дела в историята са свързани с видни лидери говорещи с патос, който въздейства. Защото емоцията е най-бързия и кратък път до мозъка за трансфериране на идеи.

(Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Изброяването на синтезирани точки е неефективен метод за споделяне на идеи.

Нито Изпълнителният директор на Google, нито Илън Мъск, още по-малко Ричард Брансън, какво остава за въпросния Джеф Безос или който и да било вдъхновяващ лектор по света, използват изброяване по точки. Те не докосват емоциите за разлика от историите.

Мозъкът на всеки един от нас визуализира на база истории и по никакъв начин на структурирани-стилизирани изброявания. Визуализацията е най-силното оръжие. Забравете за PowerPoint. Да поясним – завинаги.