Ако не знаеш какво е Grindr – това е гей еквивалентът на Tinder. Или мобилно приложение, което локализира в ограничен/ посочен обсег наличието на предпочитан тип парнтьор. Предпочитан – на база предварително зададени критерии. За целта, всеки въвежда данни за себе и става откриваем или не спрямо тях. Не задължителна част от данните са предоставяне на информация за ХИВ статуса, както и последния път, когато човекът се е тестван. Тази информация дава възможност и за напомняне да се тестваш, както и къде да отидеш да го направиш, спрямо локацията в момента.

Това е една свободна зона, предпочитана от гей мъже, където се чувстват предпазени от хора извън тяхното общество. Всеки, който е влизал в приложението знае, че независимо дали колежката клюкарка има достъп или не, мнозина качват в профилите си снимки предимно на части от телата си. От шията надолу. За да няма колебания относно целта и без да навлизам в подробности за посланието на тялото снимано в гръб или отпред. Та, именно целта е водещата и при въвеждане на данни за ХИВ статуса. Ако потребителят е ХИВ позитивен, може да избере да уточни дали вируса е откриваем в кръвта. Ако не е, това прави невъзможно инфектирането на сексуалните партньори. Ако е негативен – би могъл да избере да включи дали е на PrEP – Предиспозиционна профилактика с лекарството Truvada, при който случай би могъл да прави свободно секс и с хора с висок товар на вируса без опасност да се зарази. Благодарение именно на тази терапия между другото, за изминалата година в Лондон например беше отбелязан спад от 50% на нови инфектирани. Или началото на елиминиране, на епидемията. А и презервативите 👻.

В понеделник обаче, избухна скандал за това, че тези лични данни са били предоставени на две други компании – Apptimize и Localytics, които изследват взаимодействието на потребителите със софтуера, с цел намиране начини за оптимизация на услугите. Според висшия мениджмънт на Grindr информацията е споделена спрямо стандартните практики на индустрията и обвиненията не са справедливи.

Брус Кейс, който отговаря за сигурността в Grindr, твърди че предоставянето на  данни е с цел подобряване и обновяване на услугите, което е често срещана практика. И уверява, че в никакъв случай не става въпрос за продаване на същите и манипулация. В друго официално изявление, представители на Grindr заявяват, че никога не са имали за цел да продават данни за потребителите си и особено за техния ХИВ статус. Напомнят, че всеки сам определя каква информация да сподели за себе си и че все пак това пространство е публичен форум.

ОК, но нека правим разлика между публичните места. И футболен мач, и църквата и гей бара са такива, но не същите са темите за обсъждане и споделяне в тях, нали?

Така или иначе, милионите потребители се чувстват предадени и отливът е голям. Но дали това е наистина предаване на информация, като на подизпълнител нает за конкретна цел и посредством солиден договор или нехайство, предстои да разберем. Случаят се разследва.