Възможно е да си спечелиш прозвището “неизтощим”. Защото ще получиш порив след порив за пътуване. Първо с приятели, после с поне три деца отзад. После сам. После пак с приятели. На къси разстояния или на по-далечни. Че и странни – примерно за хляб до Рударци, защото така. Или за месо до Пожарево, пак защото така.

И не защото трябва да стигнеш до крайната цел, знаеш клишето, но Гьоте е прав, по дяволите – откриването на нещо ново по пътя, това е цел на всяко пътуване, не пристигането. Удоволствието от пътуването с това Гран Туризмо е несравнимо. Затова си неизтощим.

С характер на купе, навярно възможно да бъде класифициран като седан, този автомобил е с иновативна визия, на моменти разточителна.

Толкова е просторен, че когато оставиш списанието си на задната седалка, много трудно ще го стигнеш просто протягайки се. Толкова е функционален, че чак искаш да намериш нещо, което не прави. Паркираш – разбира се, че камерите показват дали и четирите врати могат да се отворят свободно, без да закачат нещо. Хм. “Паркираш” не беше точно казано, защото това Гран Туризмо паркира само, паркира съвършено добре. Добавете към това спортна динамика. И максимален комфорт на возене.

Моделът, който тестваме е с 340 конски сили, ускорение от 0 до 100 за 5.3 секунди и пакет от интелигентни асистиращи системи, които работят интуитивно. Но тази скулптурна форма, която не ни излиза от съзнанието – погледнат отстрани този автомобил съчетава естетическото съвършенство на автомобил, създаден да пътува.

Предупредиха ни, че е маневрен. Дълъг малко над пет метра, но много маневрен. Така ни казаха. Разбира се, че проверихме. Паркирахме къде ли не, влизахме в най-тесните улички. Потърсихме най-неудобните завои и препятствия. Всичко е така, както трябва да бъде. Без особени усилия бяхме “освободени” от всяка пречка.

После ни предупредиха, че аудиосистемата е страхотна. Въоръжихме се с три песни. Избрани случайно, но интересни. River на Ibeyi, Desire на Kamasi Washington и It’s Time For Love на Teddy Pendergrass. В този автомобил иде реч за аудио оборудване, което се нарича Diamond Surround Sound System, създадено от Bowers & Wilkins. Едно е да слушаш музика, друго е да изживееш музиката, която слушаш. Уникалната архитектура на вътрешното пространство позволява това. Колко са говорителите? Шестнадесет.

Всичко е шест. Шесто чувство.

***

Дарик радио и egoist.bg представя интересни автомобили, които се борят за Дарик Автомобилни Награди. Очаквайте повече информация скоро. 

Екипът ни снима автомобилите с фотоапарати Sony. За тази фотосесия използвахме Sony α6300 фотоапарат с байонет Е със сензор APS-C. Ние не обработваме допълнително фотографиите, които сме направили.