Не еднократно пишем по теми свързани с новите технологии и развитието им. Наблягаме на опита и историята в различни места по света. Четем и сме любопитни към коментарите ви. Всичко това е, защото те навлизат твърде бързо в ежедневието ни. Нещо като прехода от Робинята Изаура към Туин Пийкс. Или наскоро онагледеното в Шоуто на Елън де Дженеръс, когато на 17-годишен милениъл бяха дадени пътна карта, която да сгъне, телефонен указател, където да открие номер по име и набере на телефон с шайба. Вижте резултата:

И както водещата казва: Интернетът е на същата възраст като Дженифър Лопес и точно като нея, всяка година показва повече и повече плът.

Друга причина да намираме за интересна темата е, че при навлизането на Умния град, ще има все повече нужда от обратна връзка. От нас. За да имаме реална полза и в крайна сметка да подобрим качеството на живота си.

Тук ще разкажем за основата на новите технологии – интернет, който свързва нещата. Подобряването на качеството му е постоянно и всеки от нас го усеща. Развитието вече достигна до там в много домове да получаваме сигнал директно през оптична мрежа. Какви са нейните предимства? В 5 точки:

Високоскоростен интернет             

Спомняте ли си как сваляхме файлове понякога с часове? Днес е въпрос на секунда благодарение на нарастваща оптична мрежа за високоскоростен интернет, при която се пренася информация под формата на светлинен импулс.  В лабораторни условия съществуват кабели със скорост, варираща от десетки терабaйти до 1-2 петабайта за секунда (1000 терабайта). Мрежа от оптични кабели минава през цялото земно кълбо и под океаните, а вече влиза и директно в домовете ни, където качеството на услугата е сравнимо с това в офис сгради преди 10 години. Всъщност понятието “офис” като пространствено измерение и локация изцяло се променя благодарение на достъпния високоскоростен интернет за все повече професии.

Photo by Uriel Soberanes on Unsplash

FiberNet услугата на Виваком, които от 2011-та година насам са инвестирали над 600 милиона лева за изграждане на оптична мрежа, тръгна навремето с максимална скорост 100 Mbps, а сега достига до 1000 Mbps.

Операторът предоставя високоскоростен интернет в 27 града в които има и възможност оптичният кабел да влезе директно по домовете (FTTH – Fiber to the home, FTTB – Fiber to the building) , а в 150 по-малки населени места интернет със скорост над 50 Mbps посредством оптична инфраструктура до определени точки в близост до сградите и използване на нова технология за високоскоростен интернет достъп по съществуващата кабелна инфраструктура (FTTc – Fiber to the curb).

Но да онагледим конкретно, сравнявайки скоростта за сваляне на двучасов видео файл с HD качество при различните видове интернет:

 • Оптична свързаност до сградата
  100 Mbps / 50 Mbps
  download 2000 MB file for 00:02:56 / upload 2000 MB file 00:05:52
 • Оптична свързаност до апартамента
  900 Mbps / 300 Mbps
  download a 2000 MB file for 00:00:20 / upload 2000 MB file 00:00:59
 • Digital Subscriber Line (Цифрова абонатна линия)
  20 Mbps / 2 Mbps
  download 2000 MB file for 00:14:40 / upload 2000 MB file 02:26:40

 

Надежност

На всички ни се е случвало. Гледаме филм и изведнъж картината замръзва. Отнема секунда да сме сигурни, че не е ефект в сюжета и осъзнаваме, че става въпрос за интернета. Тук е и една от ключовите разлики с оптичната мрежа, за която броят използващи мрежата не е от значение и не оказва влияние в скорост и качество.

Другият плюс, е че при проблеми с електрическата мрежа, тежки метеорологични условия, влага и пр., оптичният интернет остава работещ.

По-природосъобразно решение

Оптичните кабели са съставени от стъклени влакна, всяко с големината на човешки косъм. Произвеждат се от синтетичен кварц и в тях няма метали като количеството отпадъци е сведено до минимум, спомагайки за намаляване емисиите от парникови газове. Посредством използването на такъв тип инфраструктура за пренос на данни и достигане директно с оптичните кабели до домовете, не се налага наличие на междинни точки за ретрансмисия на  сигнала. Така консумацията на енергия необходима за пренос на интернет е значително по-ниска. Най-важното обаче е, че оптичната мрежа  е много устойчиво решение и значително по-издържливо във времето. Тя е в основата на новите технологии в това число и 5G или дългосрочно решение, което няма да се наложи да бъде сменено.

Висококачествена телевизия

И не просто висококачествена, но и интерактивна. Напълно персонализирано изживяване, за което можете да научите повече тук. Kъм момента около 1,7 милиона домакинства в България имат достъп до IPTV от “Виваком” посредством насищането на оптична инфраструктура.

От телекома са си поставили за цел в рамките на предстоящите 5 години да снабдят всички  населени места с над 10 000 жители с оптичен интернет и интерактивна телевизия, а скоростта ще продължава да расте.

Несравним гейминг

Мастерирате времето си с Fortnite или League of Legends? Сигурно вече сте наясно, че оптичният интернет е светият граал на гейминг интернет връзката.  Сравнено с висококачествен видео стрийминг геймърите използват много малка част данни, по-малко от 1 Mbps, но проблемът е в консистенцията, в непроменливия пренос. Дори най-малкото колебание в грешния момент може да убие аватара ви по време на игра. С други думи това, което се очаква от 5G –закъснение по-малко от милисекунда, вече е факт с оптичната мрежа. Владейте!

Photo by Uriel Soberanes on Unsplash

 

***

5G – новата любима конспирация или защо трябва да се страхуваш повече от бебе мониторите, отколкото от мрежата