Един от най-интересните резултати при печатането е красотата на „тестовия отпечатък“. Винаги преди да започне реалния тираж, печатаря тества първия и/или първите отпечатъци на стари хартии, листове от предишни тиражи и не добре отпечатани образи. Тестовите отпечатъци събират един по един образи от различни или еднакви проекти.

Aрхив Sito studio

През 2015 г. Надежда Георгиева (Sito Studio), привлечена от красотата на експеримента, решава, вместо да изхвърля, да събира един по един тези тестове. Първоначално използва само свои отпечатъци, но с времето започва да борави с творби на все повече автори, които работят в студиото. Точният списък е неизвестен. Сред авторите са Борис Праматаров, Виктория Георгиева (MOUSE), Деси Баева, Емануил Сергиев, Николай Петров (Glow), Николета Носовска, Ростислав Маринов, FontFabric и др.

Aрхив Sito studio

Надежда изследва максимално неочаквания резултат от този подход. Започва да използва и втората страна от хартията, а не след дълго експериментът преминава в тениски, отхвърлени от клиента заради „неуспешния“ им печат. Тест след тест, отпечатък след отпечатък. Мастилото лети във всички посоки, дефектът става ефект. А той наистина е впечатляващ, и не само заради авторите, сред които известни съвременни творци, тествали своите принтове на това колективно произведение на изкуството. Получените отпечатъци са винаги неповторими, съдържащи спонтанна и безразсъдна емоция, невъзможна за планиране.

Aрхив Sito studio

Образувалите се слоеве от творчеството на разнородните артисти създават обща абстрактна работа, доближаваща се повече до съвременното изкуство, отколкото до първоначалния ѝ замисъл. Това и ще изследваме на живо уикенда в КвАРТала!

Събитието е сред акцентите на КвАРТалната Коледа, която ще се състои 13-15 декември в арт квартала на София “КвАРТал”. В рамките на трите дни ще може да научим и пробваме техниката на ситопечата, както и да тестваме изкуството като резултат от многослойни, неочаквани процеси. Ето и програмата:

–       13 декември: Откриване и музика, 19:00 ч., галерия “SeemMeOn29” (ул. Цар Симеон 29)

–       14 декември: Работилница за гигантски тест принт, 15:00 – 16:00 ч., SitoStudio (ул. Цар Симеон 66, вход от ул. Веслец)

–       15 декември: Среща-разговор с гостите и артистите, финисаж, 16:00 – 17:00, SeeMeOn29 (ул. Цар Симеон 29)

Всички тест принтове от изложбата ще могат да бъдат закупени на преференциални цени, като средствата, които бъдат събрани ще се използват за закупуване на професионална ситопечатна маса.

Aрхив Sito studio

С участието на творби от: Александра Георгиева, Борис Праматаров, Виктория Георгиева (MOUSE), Надежда Георгиева, FontFabric, Атанас Леваков (SAT festival), Sofia Blading, Тодор Георгиев (Letter Collective), Жана Миткова, Николета Носовска, Ростислав Маринов, Емануил Сергиев, Дара Ташкова, Деси Баева, Методи Борисов, Ралица Николова, Ана Бачева, The Laboratory Sofia, Николай Петров (Glow), Теодор Генов, Ивайло Винчев и др.

С незаменимата помощ на студентите: Александра Вентова, Вероника Димитрова, Моника Комарицка, Нели Манолова, Преслава Роберт.

Aрхив Sito studio

Изложбата се организира в партньорство с Феспа България.

Феспа България е независимо сдружение на производители на сито, дигитален, текстилен и други видове печат, на производители и доставчици на оборудване, технологии и консумативи за такъв печат, и други свързани дейности. Част от семейството на Феспа – международна асоциация с локални структури в над 37 държави на 5 континента. Феспа България подкрепя български артисти, които имат интереси в печата и експериментират с печатни техники и технологии.

***

Принт. Тест. Арт.

13-15 декември в галерията на SeeMeOn29 (ул. „Цар Симеон“ 29)

Изложба сериграфии

Идея на Надежда Георгиева (Над) и Sito Studio

Куратор: Мартина Стефанова (DOMA Art Foundation)