Коя е книгата на 2017 и защо?

Попитахме книжни личности и хора, които споделят нашия глад към литературата от висока проба, безкомпромисните полиграфски издания и новаторството в споделянето на идеи чрез художествено слово.

Ето отговорите. Започваме с чудесна шега от Любо Дилов, после е същинската част от селекцията на приятели-читатели и egoist.bg:

Наказателен кодекс

Любен Дилов-младши, освен всичко друго – той е редактор на безценните събрани съчинения на Любен Дилов-старши.

Българската книга на 2017 за България е Наказателен кодекс. Изключително трудно създадено произведение, с огромен колектив от автори, което не служи почти за нищо и не допринася нито за превенцията, нито за образованието на населението. А сама по себе си е важна книга, защото е променила живота на повече хора, отколкото Библията.

 

От изд. Нова звезда, цена 4,50 лева

 

Хавра

Темз Арабаджиева, хищен читател, литературна рицарка, влогър

Да степенуваш книгите значи да степенуваш частици от себе си. Само по себе си ми се струва невъзможно. Всяка страница прелива в нова. Но що се отнася до обществен отзвук, литературен пълнеж и лична ангажираност, за мен най-важната книга на 2017 беше Хавра от Захари Карабашлиев. Заради безсънните нощи около работата по нея, заради безсънните нощи на трескаво читателско четене и заради вечерта на множество срещи с читатели, в която се превърна премиерата ѝ. И най-вече поради факта, че няколко месеца по-късно още я живея.

От изд. Сиела, с твърди корици – цена 24,90 лева 

 

Чамкория

Георги Ангелов, преводач от френски, водещ на предаванията Библиотеката и История.бг по БНТ 1

Без да се замисля – Чамкория. Не само на 2017, но и на десетилетието. Защото е първия подобен роман на български език и то написан майсторски; защото е най-зрялата книга на Милен, която, без да се замисля, бих препоръчал на всекиго, включително и на чужденец; защото съумява, документирайки се безпощадно, да вкара “голямата история” в човешката съдба; защото работата с езика, идеологиите и сюжета е висш пилотаж, който Милен е овладял…

От изд. Жанет-45 – второ преработено издание, 23,75 лева

 

Сестри Палавееви по пътя към Новия свят

Дамян Дамянов, художник, илюстратор и читател на книги, преподавател в НБУ

Справедливо според мен е да отбележа българска книга, тъй като годината беше наистина богата на родни издания. В една пренаситена среда, където почти всеки издаде книга се откроиха няколко важни заглавия. Едното от тях несъмнено е Чамкория – блестящо обрисуван от Милен Русков портрет на една епоха чрез нейния език, роман, за който чуваме често, а сигурен съм – ще се говори още дълго. Друго важно заглавие е Хавра – дългоочакваният роман на Захари Карабашлиев, който тепърва ще развива епическия си потенциал и сложната си двулинейна откъм сюжет структура пред все по-голяма публика. Съвсем в края на годината обаче, за десерт ни бе поднесено друго заглавие, което също чакахме няколко години – Сестри Палавееви по пътя към Новия свят – продължението на комичната сага за двете близначки с буржоазен произход, но прегърнали пролетарските идеи и избрали пътя на “шумкарите”. Бих посочил именно този роман за книга на годината. Първо защото го чакахме твърде дълго, второ – съвсем не ме разочарова (много се смях), и трето – защото тази умна, адски забавна и майсторски написана книга излиза съвсем в края на годината и чисто фактологично няма как да попадне в класациите на следващата.

От изд. Сиела, 14,90 лева

 

Катастрофа

Владимир Константинов-Чоки, гл.ред. на сп. Esquire, попкултурен скалпел

За Балард разбиването на пух и прах на удобното, самодоволно съществуване не е задължително нещо лошо – една лична катастрофа, колкото и ужасяваща да е тя, често дава ценна възможност да откриеш истината за самия себе си. Точно както се случва с героите на Катастрофа, които осъзнават, че са най-живи, именно когато са на ръба на смъртта. Писателят ползва своите персонажи си като кукли за краш тестове, за да си отговори на въпроса как съвременната среда с нейната мрежа от магистрали, летища и квартали от затворен тип, консуматорската култура на моловете, порнографията и технологиите като цяло, променят нашата психика. Нищо чудно благодарение на точно този въпрос, той е един от малкото съвременни писатели, заслужил собствено прилагателно в речника – Ballardian. (Повече – прочети тук).

От изд. Colibri, 17 лева

 

Зелда

Мариета Ценова, конструктор на понятието стил в България, креативен директор на сп. егоист, създател на perfectdaymag, читател

 

 

Зелда на Елин Рахнев.
Книгата няма равна на себе си. Защото е Зелда на книгите.

 

 

 

 

 

 

 

От изд. ICU, 13 лева

 

Камбаната

Александър Секулов, литературен вълшебник, автор на, например – Колекционер на любовни изречения, носител на наградата за нова българска поетична книга Николай Кънчев през 2017 и националната награда на клуб Перото в НДК през 2017 в категория Поезия – за Море на живите.

Камбаната на Недялко Славов е от големите български книги, чието единствено оръжие е истината, чиято единствена страст е истината, чиято красота е истината и чиято истина е словото. Книга, която се бори за опазване на всичко онова, което значимите български писатели през годините са наричали род, родина, отечество, бащин край, национален дух. Книга, която още с писането си е приела риска да бъде идеологически нападана, премълчавана,отмествана. Книга, писана със страст, вяра и кураж.

От изд. Хермес, 14, 95 лева

 

4 приказки без връщане

Марин Бодаков, поет, редактор във в-к Култура, преподавател в СУ, първи читател на книгите от издателство Точица

 

4 приказки без връщане. От Яна Букова. Защото е брутално висока литература, която не предлага нито красота, нито утешение, нито Изход. Обърква. Смущава. Напряга.

 

 

 

От изд. Жанет-45, 10.36 лева

 

Измамата като точна наука

Десислава Желева, “червеният конник на книжния апокалпсис”

 

Неиздавани досега разкази на Едгар Алан По. Ако тези няколко думи не те карат да хукнеш към книжарницата, искрено съжаляваме за сбърканите ти рефлекси. В сборника е включена и статията на Шарл Бодлер Едгар По – живот и творчество. Големият френски поет, който често е говорил за духовното си родство с американския си събрат, е превеждал в продължение на петнайсет години творбите на По.

Ммм.

От изд. Colibri, 18 лева

 

Образи и отражения

Владимир Полеганов, носител на Голямата награда за нова българска художествена проза Хеликон през 2017 с романа Другият сън, в конкуренция с 12 номинирани автори. 

 

Образи и отражения от Велислав Д. Иванов. Кратък, плътен сборник с разкази, писани с естетически усет от друго време и място. Истории лабиринти за четене и препрочитане. Може би най-фокусираната върху ролята на изкуството и изкуственото (в смисъла на създаденото, сътвореното) българска книга от тази година.

От изд. Colibri, 12 лева

 

И ОЩЕ ВАЖНИ ИЗДАНИЯ:

Тайната история на Туин Пийкс

Книга от сценариста на сериала – Марк Фрост. За почитателите на най-популярната телевизионна мистерия през 90-те години на ХХ век. Книга, която работи с материал от подсъзнанието на зрителя и читателя, за да му предостави вълнуващи детайли от създаването на тази история.

Съдържа документи, статии, части от доклади на ФБР и други визуални и текстови damn good лакомства, които да те вкарат още повече във филма на Линч и Фрост. Изданието е полиграфски връх.

От изд. Бард, 29.99 лева

 

Детски шедьоври от велики писатели

Вдовицата и папагалът от Вирджиния Улф с илюстрации от Чавдар Николов.  Или пък Съвет към малките момичета от Марк Твен с илюстрации от Капка Кънева. Или пък Бяла приказка от Валери Петров с илюстрации от Милена Вълнарова. Или пък Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше с илюстрации от Дамян Дамянов. Или пък Котаракът и Дяволът на Джеймс Джойс с илюстрации от Чавдар Николов. Поредицата Детски шедьоври от велики писатели заслужено получи наградата Златен лъв за издателски проект с най-голяма обществена значимост и широк медиен интерес – от Асоциация Българска Книга.

От издателство Лист, цени – от 9,98 – до 12,98 лева

 

Книга за историята

Новото издание от чудесната поредица Големите идеи обяснени просто. След книгите за психологията, социологията, политиката и философията – през 2017 излезе и Книгата за историята.

Защо Америка е “тигел божий и най-голямата леярна за сплавяне на народите”? Защо отношението ни към света се определя от това, което търсим в интернет? Защо демокрацията се е появила именно в Древна Гърция? Какво доведе до падането на Берлинската стена?

От пещерните рисунки в Алтамира до скорошната криза на световната икономика – в тази книга историята е разказана ясно, накратко, дизайнерски, завладяващо и чрез ефективна за възприемането на информацията – визуална комуникация. Съдържа кратки, ясни и находчиви обяснения на идеите, стояли зад събитията променили света.

От изд. Книгомания, 35 лева

 

Как да нарисуваш птица

Юбилейно двуезично издание с написаното от Жак Превер в превод на: Веселин Ханчев, Валери Петров, Иван Бориславов, Румяна Л. Станчева.

„Името и творчеството на френския поет Жак Превер (1900-1977) са живи и днес, защото стиховете, сценариите, текстовете за песни, които той ни остави, са дълбоко демократични по дух, говорят на разбираем език, дишат човечно и нежно, възпяват любовта, борят се за свобода и социална справедливост, ненавиждат войната. Поради това поезията на Превер, пресъздадена на много езици, е близка на хората от цялата земя и продължава да им носи – въпреки ужасите, сред които живеем днес – вяра в един по-човечен утрешен свят.“ – Валери Петров

От изд. Colibri, 20 лева

101 отбивки 

Третата и последна книга от изключително популярната поредица на Иван Михалев и Елина Цанкова на пътеводители до малко познати места в България е на ново ниво.

В нея, маршрутите нямат нито табели, нито маркировка, дори и пътеки. Така, тази книга хвърля бяла ръкавица към пътешественика в теб. Ако успееш в играта – можеш да видиш отблизо водопади, тракийски светилища, крепости и антични градове, свещени места и природни феномени.

От изд. Сиела, 16.90 лева

 

Танцът на реалността

Танцът на реалността на Алехандро Ходоровски Голям разказвач. Когато уникалността не е самоцел. Когато ексцентризмът е поглед към света. Когато е щедро споделен. С чувство за хумор.

От изд.Colibri, 20 лева

 

Шапката на Митеран

За любителите на френската култура – този лежерен, но интригуващ роман е истинско удоволствие. Разказва историята на една шапка, да, шапката на президента Франсоа Митеран, която преминава през главите и съдбите на няколко французи. История, която събира под шапката си – политика, литература, финанси, парфюмерия, кулинария, секс – все френски кодове на живот. Елегантният роман на Антоан Лорен е отличен с наградите Ландерно и Рьоле, преведен е на двайсетина езика и оглавява класации за най-четени френски книги във Великобритания, САЩ и Германия.

От изд. Факел експрес, 13 лева