Първо – припомняне как се избира президент на САЩ. Използва се системата на т.нар. електорална колегия (избирателна колегия), в която всекищат е представен с определен брой електорални гласове. Флорида например има 29електорални гласове като част от електоралната колегия. Броят на електоралнитегласове е равен на броя сенатори и конгресмени, които щатът праща в Конгресавъв Вашингтон. Аляска например има три електорални гласове (заедно с Монтана,Уайоминг, Северна Дакота, Южна Дакота, Делауеър, Вермонт и окръг Колумбия),което означава, че тези щати изпращат двама сенатори и един конгресмен.

Процедурата по избор на президент на практика е запазена от 1789 година.Кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да са навършили 35 години, анай-интересното е, че не могат да бъдат от един и същи щат. Президентът сеизбира от електоралната колегия, а не от прекия вот, но на практика едното е функцияна другото.

Общият брой на гласовете в електоралната колегия е 538. За дастане президент, един от кандидатите трябва да получи 270 гласа. Всички щати(освен два – Мейн и Небраска) използват мажоритарната избирателна система, прикоято получилият най-голям брой гласове при прекия вот на избирателите в щатакандидат печели всички щатски електорални гласове. Тоест онзи, който спечели 51процента от гласовете във Флорида си тръгва с 29 електорални гласове.

През последните дни се разиграват стотици хиляди вероятности, математическимодели, сценарии за това как ще се развият изборите и все пак има вероятностнито Хилъри Клинтън, нито Доналд Тръмп да достигнат 270 електорални гласове.Какво става тогава? В един от случаите двамата си тръгват с по 269 гласа. Споредамериканската избирателна система в този случай Камарата на представителите щеизбере президента, а Сената ще се заеме с избора на вицепрезидент. Всеки щатскиделегат в Камарата на представителите получава по един глас и гласува. Този,който събере най-много гласове, е президент на САЩ. За справка – към моментаКамарата на представителите се контролира от републиканците.

Два президентски избора са били решавани от Камарата напредставителите, а четири други, включително тези на Абрахам Линкълн през 1860година, на Джон Ф. Кенеди през 1960 година са били в границата на близъкрезултат до 30 хиляди гласа, че да изискват решение на Камарата. Подобен случайима и през 1980 година, когато независимият кандидат Джон Андерсън – ако бешеспечелил в няколко щата, затруднявайки задачата на Джими Картър и Роналд Рейгън- можеше да хвърли изборите в Камарата. Това значи, че дори щат катоКалифорния, който има реално 55 електорални гласове в колегията при финалнияизбор за президент ще разполага просто с един глас в Камарата.

Изборите в Камарата също не са лесна работа и е имало случаи 36пъти да се гласува, докато се избере президент. Ако това не стане до 20 януари,когато е встъпването в длъжност на президента, страната се управлява отвицепрезидента, избран от Сената. Там гласуват сто сенатори, един от които енастоящ кандидат за вицепрезидент – Тим Кейн – да, той може да гласува за себеси. Най-хубавото е, че Камарата може да избере републиканеца Тръмп запрезидент, а Сената да посочи демократа Кейн за вицепрезидент. Предстоятинтересни избори.