След слуховете, че Иванка Тръмп ще приеме ролята на Първата дама в администрацията на баща си, анкета на Politico/Morning Consult показва, че Иванка се радва на малко по-голяма популярност сред избирателите, отколкото нейната мащеха Мелания Тръмп. Първородната дъщеря на американския президент може да се похвали с 49% рейтинг на одобрение, сравнение с 2% по-малко за Мелания. Това вероятно прави Иванка най-популярният член на Първото семейство като цяло, пише Мишел Рюиз от Vogue. Въпросната анкета установи, че американките имат различно мнение за новия първи и политика му: 43% от жените заявяват, че одобряват началото на неговото влизане в политиката, а 41% са на противоположното мнение.

Доналд Тръмп с едни от любимите си жени на събитие в музея на изкуството Метрополитън, 26.04.2004/ Снимка: Evan Agostini/Getty Images

Интересно е да се отбележи, че бившият модел и настояща Първа дама – Мелания, придоби популярност след националния конгрес на Републиканската партия в Кливланд, където изнесе речта си, в която мнозина заподозряха плагиатство от речта на Мишел Обама. На церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп, съпругата му събра погледите на всички с перфектния си външен вид и спечели симпатиите на публиката. Според авторката на Vogue хиляди изпитват дълбоко съчувствие към Мелания – тя изглеждала като попаднала неволно под политическите прожектори на Вашингтон, докато съпругът ѝ помпа егото си. В същото време, Иванка, на която от дълго време се гледа като предприемач, бизнес дама, модел и майка, има добре обигран медиен образ.

Tова, че женитеТръмп са много по-харесвани, отколкото президента, е всъответствие с дългата традиция на топли чувства към Първитедами: всеобщата любимка Мишел Обама има много повече последователи в сравнение с мъжа си, а по време на управлението наДжордж У. Буш, съпругата му Лора бе много по-харесвана от него.

Лесно е да се разбере защо: Първите дами са шампиони на надпартийните каузи, катоподкрепа на военните семейства илиграмотността, докато техните съпрузи се справят с по-заплетенитевъпроси на войната и икономиката. ИМелания, и Иванка навлизат в новата администрация с възможност да спечелят още по-голямаобществена подкрепа: спореданкетата 20% от избирателите все ощетрябва да вземат решение на чия странада застанат – на Първата дама или на Първата дъщеря.