Има един вид себични писатели, които обичаш, независимо за каква част от живота си са решили да ти говорят в новата си книга. Амели Нотомб е една от тях – странната белгийска птица, която прилича на героиня от филм на Тим Бъртън и има достатъчно шантав живот, за да бъде такава.

Тя е буржоа.

Нека не се лъжем – богата, известна, привлекателна (всеки с вкуса си) и известна. Макар да не е най-добрата съвременна писателка във френскоезичния свят, всеки неин нов роман е добър вариант за развлечение.Най-новата книга на Нотомб е спокойна и не бърза за никъде. Няма да ти разкаже феноменална история, няма да те научи на нищо, няма да ти спре дъха с напрегнати ситуации, няма да те вдъхнови с изящен литературен език. Петрония ще те усмихне и може би ще ти запълни 3-4 часа от живота с доумерено ведро усещане.

Ако досега не си чел нищо на Нотомб, не се засилвай към най-новата ѝ книга. Избери нещо по-старо, защото при нея наистина важи правилото колкото по-старо, толкова по-златно. Но ако вече си чел Хигиена на убиеца, Живак, Любовен саботаж и Козметика на врага, си подари една чаша Амели Нотомб в лицето на Петрония. Пък ако междувременно решиш да си сипеш една чаша бяло вино (в романа се лее шампанско, но да не се лигавим), най-вероятно положението ще стане още по-меденосладко.

Един слънчев ден ден Нотомб решава да съобщи на света разсъжденията си относно личните си предпочитания при консумацията на алкохол.

Какво, колко, къде.

Защо е страхотно да се напиеш и как това е абсолютно желателно, щом си седнал на маса (както казах, няма да се лигавим). Освен това Амели решава, че е крайно време да си намери спътник по чашка. Тя осъществява тази цел, срещайки младата писателка Петрония. Петрония няма нищо общо с влюбената в живота фръцла Нотомб. Но именно различията в дрехите, възгледите и поведението ще те накарат да си изкараш приятно с тях.

В кралство Нотомбия Амели държи абсолютната власт и е пътя, и истината, и живота. В Нотомбия всичко се случва по нейните правила, включително и писането на романи. Но това най-вероятно ти е ясно. И затова обичаш черната кукувица толкова. Сега иди изпий едно с Петрония.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

Бонус книги за любители на чашката:

Чарлз БуковскиПиянска амнезия роман, в който с непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор се говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието.

Михаил БулгаковКолекция от долнопробни факти разкази и фейлетони разнищващи най-различни теми – има ли полза от алкохолизма, безгранична ли е абсурдността на съветската бюрокрация, може ли да се напие локомотив…

Джек ЛондонЦар Алкохол – автобиографична книга за алкохолните му спомени – алкохолът е вълнуващ, опасен, другарски, славен, мъжествен. Днес дори Анонимни алкохолици я препоръчват.

Кингсли Еймис, Всекидневното пиене – защо, какво, как, къде и кога да пием, рецепти за коктейли, съвети за избор на вино, как да минем тънко, ако правим парти, как да се напиваме по-бавно и друга спасителна информация.

А. П. Чехов,Средство против впиянчване – алкохолът е тема и за един от най-големите майстори на късия разказ и гениален новатор, препълнен с експресивност, лаконизъм и подтекст.