Някой от тези двамата ще бъде президент. Някой от тези двамата, нали се сещате кои – единият по-омекотена версия на националист, който сезаиграва със страховете за бежанци (задължително прииждащи на талази) на ибездруго неособено схватливия български народ. Другата –театрално ревяща женица, която като видя, че има реалнаопасност да загуби изборите, приестратегия да търси съжалението на публиката: не била хубава и млада. За да еоще по-мелодраматично обяви театрално, че е прекрачила „синовната клетва“, която дала на баща си на смъртния муодър – да не казва, че имала дядо убит от комунистите през 1952-ра. Изрича тиядуми и заревава с глас. Започва тръшкане – не искала да спекулира с тази тема, казвала го за първипът. И пак реве. (Google обаче показва друго –темата „дядо“ е експлоатиран още през 2011 година. Поне като секандидатира човек за президент трябва да знае как да лъже избирателите).Връщаме се на етюда: тя реве, той гледа сълзите ѝ. Веднага изказва съчувствие.

Стоят един до друг и сеочаква държавнически дебат. А всъщност публиката получава серия от Малката булка. Някой ронисълзи, друг говори за достойнството на пенсионерите, които го молели(забележете!) да им го върне. След като се ангажира да го стори, вкарва всценката малко бежанци, те естествено са опасни. После тя вади кърпичка.Попива си устните и очите. Накрая той оповестява, че ще дава държавни отличияна деца, щото нали са бъдещето на нацията. В смисъл? Орден Стара планина засъстезание по математика?

Зрителят със сигурностповръща.

И да – Слави Трифонов е чалга. Но това по никакъвначин не отменя факта, че Цецка Цачева и Румен Радев са някаква многодолнопробна естрада. Кухненска караница със сантиментални елементи.

И пак да припомня: някой оттия двамата ще бъде държавен глава.

И все пак – какво казахакандидат-президентите на БСП и ГЕРБ. Обобщено.

На Румен Радев му е многопритеснено от бежанците. Ще ги заселваме на наша територия, а той ще браниграниците с армия. Ще си говори с Тръмп за сигурността, но от съществено значениее да ремонтираме МИГ-овете на родната авиация в Русия. С Путин ще е прагматичени ще брани националния интерес, обаче ЕС трябва да свали санкциите към Москва.Най му е важна армията, ама от армията са още по-важни пенсионерите. А отвсичко това пък най-най-най-важна е съдебната реформа. Същата онази съдебнареформа, която БСП саботира и взе на основен прицел в инак оскъдната сиопозиционна дейност. Същата онази съдебна реформа, която ДПС, БСП и ГЕРБунищожиха в името на добруването Цацарово. (Впрочем, ако на Радев му е толкова важна Моника Маковей и румънскиямодел на промяна на съдебната система да се подготви за изобилни драсканици вПеевските медии, гласящи най-общо, че с Радан Кънев са имали страстна афера.Знаете, така громят защитниците на реформата. Засега обаче там обира самосимпатии. Както и Цачева).

Цецка Цачева пък съвсемлоялно удържа партийната линия – нито дума против върховенството на главния прокурор. Темикато съдебна реформа я интересуват плакатно, но за сметка на това с плахи(почти липсващи) ангажименти. Далеч по-важно ѝ се стори да обяви, че ще сиговори държавнически с Тръмп (аз тая среща искам да я видя!) и ще покани Путинна СПА курорт. Еми, за какво освен за “спа” да бленува една отруденабългарска жена?

В чест на истината трябва да отбележим, че по темата бежанци иначе неуверенатакато домакиня незнаеща готварска рецепта Цачева, демонстрира познания и изказамнение, достойно за уважение. Доброто впечатление обаче не продължи дълго,защото кой знае по какви пиарски причини някой я бе посъветвал малко преди дасе разплаче за дядо си и пристъпения обет пред баща си, да споделипоследователно, че не е нищо повече от една българска майка, която не екрасива, нито е в първа младост. Веднага след това бе трогателният елемент субития от комунистите дядо. А за да доразвие историята часове по-късно в другателевизия обясни, че докарала инфаркт на баща си с членството си в БКП.

Всъщност, в този т.нар.дебат между Цачева и Радев имаше една голяма липса. Музикален съпровод. А такаби им отивал Веско Маринов – хем е поливалентен (обслужвал и БСП и ГЕРБ), хемсладникавостта до сълзи и народняшкия дух съвсем щяха да се откроят на фона нанеговите трели. 

Изводът е печален. Няманикакво значение кой от двамата ще спечели. Защото печеливш ще бъде лошиятвкус. Печеливша ще бъде естрадата. Но такова е и обществото ни – щрака с пръстии на Веско Маринов, и на Слави Трифонов. 

Затова и изходът отбалотажа не е особено интересен. Единственото интересно е, че точно тези двеизскочили като от Мъпет шоу фигури събраха най-много гласове. Коетодоказва, че президентският вот изобщо не е мажоритарен. Той е напълно и самопартиен. Ако Цецка Цачева и Румен Радев нямаха зад гърба си добре смазанитемашини на ГЕРБ и БСП, с качествата които демонстрираха щяха да се подредят вкрайната класация някъде около (а и най-вероятно след) Митьо Пищова.

Но има нещо особено жалко вцялата история. Партиите, които сега декларират, че ще подкрепят референдума наСлави Трифонов, а преди това справедливо отбелязваха, че е популистки, всъщностсе отнасят със суверена точно както главния чалгар на републиката. Избирателяте третиран като малоумен, или с разговори тип “Ананди” (героиня от Малката булка), или му се продават мурафети в стил свинските опашки наДинко. Подобно ниво ражда чудовища. И продуцира хорър филми с участието напочти наци-генерал и “една българска майка”. В сценария е включенмажоритарен избор между двамата. И ако трябва да цитираме друг активен участникв тоя ужас – Ахмед Доган -“не се ебават”.

Колкото до изхода от вотаслед два дни – ще имапечеливш, извън формалния такъв. И тойе кандидатът “Не подкрепямникого”. Гласувалите за него, заедно с онези, които изобщо няма да серазходят до урните, поне ще подложат под съмнение легитимността на естраднитезвезди, които ще окупират президентството.