Обичате ли да ви правят на глупак?

Като, например, някойда свърши работата, но да държи вас отговорен за настъпилия поради това пълен,клет Батак*?

Работата на политицитее да се борят за нашето доверие и подкрепа. В замяна, те се ангажират да свършатреални, конкретни неща, с които животът ни става по-добър. Веднъж обещано,можем да следим и питаме какво се случва по въпроса, все едно сме Сашо Диков.

Звучи просто илогично, нали?

А, и между другото, зацялата работа им плащаме всички ние – чрез партийните субсидии**.

Добре. Сега сипредставете, че изведнъж политиците решат да не правят истинска кампания. Да не сеангажират с реални, конкретни неща, с които животът ни да става по-добър.Вместо това, да ни говорят общи приказки и клишета. Да избягват трудни въпросии дебати. Да обявяват кандидата си за президент в последния позволен от законамомент – заради ретроградния Меркурий. Да обещават да разследват кемтрейлс, даразвиват селското стопанство и т.н. – все неща, които надали ще направят животани по-добър и със сигурност не са част от задълженията на българския президент.

И все пак, изборитеидват. И нещата стават рязко сериозни. Съобщават ви, че Вие! и единствено! Вие!държите ключа към съдбата на държавата! И ако не гласувате, сте летаргичен,асоциален тип. Заради такива като вас няма да се оправим.

Вашите приятели същосе активизират. Те ви казват, в прав текст: “Ако не гласуваш си комунист (или бойковист),аз това от тебе не го очаквах бе, ти наясно ли си, че като не гласуваш, напрактика ти си виновен, че оня генерал (или оная леля) ще стане президент!”

Тъпо, нали. Нямамърдане. Ако не гласуваш, те обявяват за аполитичен (следователно нямаш правода се обаждаш). Ако гласуваш (с отвращение) ти казват – ами ти си го избра (ами другитепобедиха!). Демокрация, кво искаш? Няма изход.

Само дето, този пътима още един вариант.

Третият кандидат.Квадратчето “Не подкрепям никого”.

Роди се вследствие на сложнимеждупартийни договорки, чиято цел със сигурност не е животът ни да ставапо-добър. И все пак, то е факт – и можем да се възползваме от него. За пръв пътимаме начин документирано да изкрещим: “Искам повече оттова, което ми предлагате!”

Ще се възползвате ли?

Аз да.

*С извинение към жителите на Батак.

**За последните 5 години ГЕРБ и БСП взели общонад 140 милиона – бюджет като за сериозна холивудска продукция. Това, което ниеполуаваме за тези пари, е Радев срещу Цачева.