Преди 20 години той крещеше нахилен с разперени ръце от палубата I’m the king of thewoоооооrld, после целият свят излезеот киносалона със зачервени от рев очи, защото нямаше кой да го спаси отледените води на океана. Днес той не просто го играе the king of the world, а се държи катотакъв в живия живот. Само е сменилбитката отпреди 20 години. Не иска да плачем, защото няма кой да спаси хоратаот океана. Иска да ни накара да спасим океана от хората. Самият той отдавна гоправи, изсипвайки милиони от собствените си долари за опазването на морета,суши, острови, небета и всичко останало, което сме успели да изтровим.

Световнатапремиера на най-сериозния му документален проект досега е този уикенд и съссигурност Леонардо заслужава да говорим за него дори повече отколкото презфевруари, когато най-сетне се сдоби със заветната златна статуетка. Before The Flood е и повод да преразгледаме целия шум около Оскара на ди Каприо в съвсемдруг контекст и завинаги да забравим шегите и закачките, които се изсипаха понегов адрес в началото на годината. Тогава никой не говореше за това, чепаралелно със снимките на Завръщането Леонардо подготвя и филмза климатичните промени. Взимайки си Оскара, той направи супер силно изказванена тема глобалното затопляне, но не се изненадахме, защото това си е неговамантра от години. Спечелването на Оскар за главна мъжка роля в игрален филмобаче, му дава пълната свобода от там насетне да прави каквото си иска икаквото му е важно, без да дава повод на критиката да се заяжда с него. С Before The Flood той прави още по-сигурна заявка за нов Оскардогодина и шансовете му са далеч по-големи отколкото бяха в надпреварата с ЕдиРедмейн тази година. (Без да искам да връщам лентата към този спор, но Еди беше с по-силната главна мъжка роля,по моето скромно мнение). Но нека си представим, че Лео не беше спечелил идогодина вземе златото за BeforeThe Flood. Веднага ще се намерятдоброжелатели, които да го изкарат, че е направил документален филм само и самода се сдобие с оскарче, което очевидно не може да си заслужи с честнаспортсменска игра. Този трик всъщност го гледахме преди две години с Брад Пит, койтонай-сетне успя да пипне с два пръста златната статуетка, само защото беше единот шестимата продуценти на 12 години робство.

Играта наЛеонардо с Before The Flood е повече от честна, искрена и лична.Доказателството е, че за първи път в историята си National Geographic ще излъчи целия филм без нито еднопрекъсване за реклама, а следващата седмица Before The Flood ще есвободен за сваляне и безплатно гледане във всички възможни канали – YouTube,фейсбук, туитър, Amazon, iTunes и GooglePlay. По всичко личи, че ди Каприоне иска нищо повече от този филм, освен да го гледаме. Всички. Е добре де, можеби се надява и на Оскар, но можем ли да му се сърдим. Аз не бих.

През май тазигодина TIME го сложи накорицата на броя със 100-те най-влиятелни личности на планетата. Тогава ДжонКери написа за него: “Талантът на Лео ебезграничен, но тайната му винаги е била много проста: той е истински.”Няма причина да не вярваме на Кери, който не веднъж и два пъти е седял на еднамаса с Леонардо. И казвайки това не може да пропуснем още една новина с неговоучастие тази седмица, която слага поредната червена точка към заслугите му запревръщането на света в по-чисто, нахранено и човешко място за живеене.Леонардо е лице на кампания за събиране на средства за гладните и бездомните вЕдинбург. Всеки, който до 11 ноември дари 5 паунда и нахрани един нуждаещ се,участва в томбола с награда… обяд с Леонардо ди Каприо. 5 паунда и най-красивитесини очи на света ще те гледат през масата (ох, чак забравихкак се диша, визуализирайки си последното изречение). Ама наистина ли?Наистина, дарявай и се надявай, ето тук.

Ей с такивадребни жестове и гигантски проекти Лео заслужава да бъде на корицата на TIME, и не само. Нищо чудно много скоро пак даго видим там. Няма много като него в категорията TIME Person of the Year2016. Защото тази година определенобеше годината на Леонардо ди Каприо. На фона на всички руси, полуруси,полуплешиви, брадати и прочее злодей, “Earth’s leading man” е онази причина, която може да ни успокои, чеколкото и ужасяващи да ни се струват първите джентълмени и дами на света, всепак има и истински герои с истински битки.

Звучи толковазахаросано, колкото е захаросан и блестящо синия му поглед. Знам. Знам и че завсеки филм от Титаник насам взима по 20+ милиона и му е лесно да ги раздаванасам-натам без да се притеснява. Знам също така, че голяма част от другитебогати, талантливи и известни като него са се посветили на куп благотворителниорганизации. Крис Мартин и Еди Ведер откриват и закриват де-що има концерт сблагородна кауза. Кейти Пери е посланик на добра воля на УНИЦЕФ, Майли Сайръспраща на сцената 22-годишен бездомник да вземе наградата ѝ от MTV VideoMusic Awards. Списъкът е безкраен.

Почти.

Сред десетките статии за BeforeThe Flood през последнитеседмици, в музикалните сайтове се появи на пръв поглед по никакъв начиннесвързаната с този текст новина за това как Ролинг Стоунс са заработили 10милиона долара за една седмица само с два концерта. Първият е корпоративносъбитие на американска транспортна фирма, където Стоунс са свирили пред 1000шофьори на камиони. Хонорарът им за 14 парчета е бил $4 млн. Малко по-късносъщата седмица откриват мегаконцерта Desert Trip 2016 и изкарват още 6милиона. 10 милиона за седмица за два 90-минутни сета е много дори по РолингСтоунс стандарти. Ако после садарили поне част от тях за благотворителност, ще е супер, замислих се аз иреших да се разровя да видя за какви каузи се борят т.нар рок динозаври.Най-дълго просъществувалата рок група в историята на музиката, освен че много есвирила, и много пари трябва да е изкарала. Дори Кийт Ричардс не може да изпие,изпуши и изшмърка толкова милиони. Пиша в Wikipedia “Mick Jagger”, цъкам наPhilanthropy и там на единединствен ред и половина пише следното:

“Jagger is a supporter ofmusic in schools, and is the Patron of The Mick Jagger Centre in Dartford, UnitedKingdom, and sponsors music through his Red Rooster Programme in local schools.The Red Rooster name is taken from the title of one of the Rolling Stonesearliest singles.”

WTF?Не е възможно, нещо са пропуснали тези.

Нов таб…typing…Keith Richards wiki…скрол из съдържанието настатията. Раздел Philanthropy няма. Н-Я-М-А.

Няма какво да кажа.

Единствено това, че изборът какво да правимс парите и славата си е само наш. Можем да не правим нищо, а може да направим имного. Да бъдем наш собствен Кийт Ричардс или наш собствен Леонардо ди Каприо.

Горе-долу в тази посока ще бъдат ипосланията на Before The Flood – не толкова за политическите решения отнасящи се до климатичните промени,колкото за персоналното участие в дебата на високо равнище. Но нека не коментирамепреди да сме го гледали.

Филмът е за всички онези, които политическикоректно ние наричаме global warming skeptics, а теизползват срещу нас определения като “зелен рекет” и “зелена мафия”. Леонардо есъвсем наясно, че ще е много трудно да ги убеди в правотата на тезата си.Затова е подготвил още един коз в ръкава. Заявил се е, че ще прави игралнаверсия на култовото деветдесетарско детско Капитан Планета и тогава вече щенастане истинската всепланетарна любов към Лео и борбата му за чиста майка Земя. Спечелиш ли децата, спечелил си войната.

Благодарим ти, Лео, и ние те обичаме.

Гледай Before The Flood по National Geographic в неделя от 21:00