— Сент Джордж, Юта
27 октомври

Имаше едно клипче от кампанията за президент през 2008 година, когато Мишел Обамабеше уловена да казва: “Ако не можеш да подредиш собствената си къща, каквоостава да управляваш Белия дом”. Тогава ироничната атака беше насочена къмХилъри Клинтън, кандидат за номинация на Демократическата партия в битка сБарак Обама. Днес старата вражда е забравена и Мишел Обама се притича на помощна Хилъри – прегръдки на сцената, фрази от рода на “моето момиче” и т.н.

Докато в Северна Каролина двете Първи дами – Мишел и Хилъри – се прегръщат насцената, по същото време Доналд Тръмп показва все по-често своята първа дама.Въобще – днес е ден на първи дами в Америка, ако това е “октомврийскаизненада”, какво остава за последните дни преди изборите. Мелания Тръмп участваредом до съпруга си в телевизионното предаване Good Morning America, а новинатаот гостуването беше, че Мелания ще изнесе “две-три речи” с Доналд Тръмп. Другаинтересна тънкост от интервюто с нея бе насочена към грижите за сина ѝ. Тяказа, че обръща особено внимание на активностите в интернет, тъй като там сеслучват ужасни неща. Демек – пази го от лоши и грозни слова в мрежата. Не станаясно дали детето ѝ знае какви ги върши Доналд Тръмп в интернет, защото тогаване е ясно какво ще се случи.

Големият коз в Америка обаче остава Мишел Обама, чийто рейтинг е недостижим вмомента. Дори Доналд Тръмп, както пише Грегори Корте, не си позволява да сезаяжда с Първата дама, тъй като тя среща одобрение от практически всичкидемографски групи и типове гласоподаватели. По данни на Галъп от август тазигодина над 64 процента от анкетираните одобряват Мишел Обама срещу 49 процентаза Бил Клинтън и 38 процента за Мелания Тръмп.

След рождения ден на Хилъри Клинтън онзи ден активностите в нейния лагерпродължават да се роят. Днес дойде и новината, че при евентуална победа Хилърище покани Джо Байдън за поста държавен секретар. Статия на Politico твърди, чеименно настоящият вицепрезидент е на първо място в списъка с потенциалникандидати за поста. Вицепрезидентът Байдън е бил председател навъншнополитическата комисия в Сената и е един от най-опитните и уважаванидемократи, пише изданието. Нейт Силвър, гурото-познавач на изборните резултати,внася лек раздор в положителните дни за Хилъри. Напоследък медиите представятневиждани проучвания, в някои от които Хилъри дори води с 14 процента. Нейт твърди,че Хилъри продължава да бъде в силна позиция, но позитивният тренд при неяотшумява за сметка на леко покачване на Доналд Тръмп.

Консервативните радиостанции в Америка продължават да дават гласна евентуални възможности за непризнаване на изборите, ако Хилъри спечели.Говори се често за насилие на самия изборен ден или след това. Вестник US Todayизлиза с водещо заглавие, че 51 процента очакват насилие по време на изборнияден. Подобни твърдения се подхранват и с все по-честите проучвания, че повечеот четири на всеки десет поддръжници на Доналд Тръмп няма да признаятлегитимността на Хилъри като президент. Докато пътувах от Невада за Аризона,впечатление правят не плакатите в подкрепа на Тръмп, а тези, на които пише Хилъри за затвора.

Еуфорията около лагера на Клинтън съвпадна с излизането и на нова доза имейли от WikiLeaks, в които най-интересното са някои практики за привличане на пари вClinton Foundation, както и лиричното описание на живота на Бил Клинтън следгодините му като президент, обобщено прекрасно с думите Bill Clinton Inc. Често срещан и български жаргон впрочем – нещо като Бил Клинтън ООД. Имейлитеповдигат завесата около една нелицеприятна практика, на база която донори нафондацията са били пресирани да плащат и високи суми за ораторските качества наБил Клинтън. Събирането на сериозни суми не е проблем и днес за клана Клинтън,особено след данните за приходите в предизборната касичка на Хилъри. За първите19 дни на месец октомври Доналд Тръмп е събрал два пъти по-малко пари в сравнениес Хилъри Клинтън, съобщава Washington Post. В цифри това изглежда така: 28.9милиона долара за Тръмп срещу 57.2 милиона долара за Клинтън. Тези долари щебъдат похарчени за свръхнапрегнатата кампания в последните дни преди изборите,в която е най-вероятно и дума да не стане за образование. Ще се говори завсичко друго, но не и за образование.

Списание New Yorker представя интересен анализ за темите,дискутирани в трите кандидат президентски дебата – в нито един от тях не езасегната темата за образованието. Авторът Ребека Мийд разказва за проучване налингвисти, които анализират речта на Хилъри Клинтън и тази на Доналд Тръмп.Използваният език на дамата е такъв, че ученик в девети клас може да горазбере (в американската система деветокласник е около 15 годишен). Използваниятезик от Тръмп е еквивалентен на ученик от шести клас. И ако Тръмп наистина е вдетската градина по езикови възможности, а Хилъри по-нагоре в образователнатастълбица, липсата на темата за образованието е ново доказателство, че съссмислени каузи избори не се печелят.

Очаквайте утре – директно по Дарик и в egoist.bg от мексиканската граница.

***

Поредицата репортажи за президентските избори в САЩ слушате сутрин по Дарик и четете всеки ден в egoist.bg.