Ясно е. Снобите относно ръчните си часовници са дразнещи. На всяка снимка “небрежно” го показват, винаги гледат времето и непременно го почистват често. А всъщност, това е само една от множеството функции на смартфона му… Нали? Не точно.

Ръчните часовници са в употреба едва от последните стотина години и достъпни масово от половината на този период. С напредването на дигиталните технологии всички очаквания са забравата им да става все по осезаема, но противно на това, мъжете носят часовници. И това им доставя удоволствие.

Аксесоарът всъщност е много повече от това да показва точното време. Оказва се дори повече от това да носиш солидна пачка около китката си за ясно заявен статус. Учени са изследвали връзката на мъжа с часовника му и са доста убедителни с причина #2 от 5 в отговор на: Защо трябва да носиш часовник?

1. Мъжките часовници за смислени

Често връзката с часовника е базирана на хубав спомен. Дори познавам двойка, чиито подаръци на сватбения ден един за друг бяха часовници. Първата заплата не рядко е повод да инвестираш в това, а винаги наследения от бащата става незаменима семейна реликва.

Всеки един момент, в който си започнал да отмерваш времето именно с този нов аксесоар превръща носенето му в повече от хронологично отчитане. Символизира ново начало или продължаване на наследството. Частица лична история.

FS5507

2. Носенето на ръчен часовник те прави по-точен

Учени са доказали, че е много по-малко вероятно е да закъснееш, когато имаш ръчен часовник. Проучването е част от Мозъчен и когнитивен раздел на Peer Journal, 2015-та година.

Те взимат 90 индивида (мъже и жени), някои от които носят часовници, а други не и изследват способността им да спазват навреме предварителна уговорка. Всички от тях знаят къде отиват. Всички имат мобилни телефони, но тези които носят ръчни часовници са със средно 3 минути по-рано на мястото от останалите.

Учените провели теста решили, че 90 души не е достатъчно убедителен брой от хора за да се отчете категоричен резултат и повторили изпитанието. Този път с 600 души. Резултатът бил същият.

Та, ако имаш проблем с точността – научно доказано е, нуждаеш се от ръчен часовник.

FS5522

3. Предотвратява разсейване

Случвало ли ти се е да искаш да разбереш точното време, взимаш телефона и започваш съобщения, нови постове, мейли… и в крайна сметка дори не си видял колко е часът? Единственото, което знаеш е, че си загубил време, но дори не си отчел колко. Когато обаче погледнеш към ръчния си часовник, няма как да изпаднеш в подобно безвремие.

Също често на вечеря например, където не е удобно дори да си поставиш телефона на масата може да се получи неловко скришом да надничаш към дисплея за да установиш часа. От друга страна дамата до теб би намерила извинителен повод да ти повдигне ръкава на ризата, като и спестиш неудобството от надничане под покривката след не рядко шумно отваряне на чанта. А, светлината от дисплея на мобилния в театъра…? Повече от дразнещо.

FS5518

4. Клише, но истина – мъжкият часовник заявява индивидуалния стил

Сякаш възможностите да резонираш с аксесоара си чрез съчетание от цвят, материал, вид и пр. са безброй. Да не забравяме и големината. Момичетата с профили в Tinder ще ме разберат… 🙂 Само най-големите са на фокус 😉

Компенсация или не, при всеки вид – спортен, небрежен, официален, изисканият стил може да се открои само с този добре подбран артикул.

FS5525

5. Повод за комплимент

В продължение на 4. елегантният аксесоар винаги е повод за комплимент, защото прави впечатление. Още повече, ако не е натрапен. А съвпадението на вкусове е добра основа за разговор лице в лице. Още повече днес, когато всеки моден артикул носи послание.

FS5457

 

Убеден или не в причините по-горе, не губи връзка с времето. С днес и сега. Ако не си гледал “Бащата” отдели време, бъди точен и виж как дори Алцхаймер не може да прекъсне връзката на мъжа с неговия часовник.