Фондация “Енчо Керязов” ми помогна…

…най-вече с надеждата, че има успели българи, които не са забравили кои са и от къде са тръгнали, и показват на младите таланти, че трудът им не е напразен. Виктория Радева, шахмат. Републикански шампион при жени за 2018 г., световен шампион на Световното кадетско първенство до 17 годиншна възраст за 2018 г., носителка на над 90 медала и 40 купи, сред които световната титла по ускорен шах, вицешампион на едва девет годишна възраст (в Бразилия, 2011 г.), награди от европейски турнири и национален рекорд от девет поредни спечелени републикански първенства.

…с това, че ми подариха невероятната 7-ма “Нощ на звездите”- едно прекрасно изживяване, от което изпитах силно възхищение. Възхищението се превърна в хъс и вдъхновение за нови творчески успехи. Получената от фондацията финансова подкрепа – награда от диригента Маестро Миша Дамев ми помогна да участвам успешно в много конкурси и майсторски класове. През цялата изминала година фондация “Енчо Керязов” следеше моите постижения и успехи и се гордееше с тях! Сърдечно благодаря за всичко на г-н Енчо Керязов, на Маестро Миша Дамев и на целият екип на Фондация ” Енчо Керязов” и приятели! Борис Биков, пианист. Носител е на основна стипендия по проект „1000 стипендии“. Член е на Клуб 2016 и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”. Второ място /единствено и неделимо/ при неприсъдено първо в категория “Млад солист” (Jeunes Solistes) в 11-тото издание на Международния клавирен конкурс – „Concours International de Piano de Nice Côte d’Azur“-2018,  организиран от  „Асоциацията Пиано Порта Каели“ и „Националната консерватория на Ница“. Първо място в категория „JUNIOR C“ – 13-15 г. в „Международен Конкурс за класически изпълнители „Open International Auditions“2018 г., организиран от Културна асоциация „Festival&Contest“, проведен в Театър Малатеста Монтефиоре (Римини), Италия. Първа награда в „Международен музикален интернет конкурс “Имка” – Сараево (Босна и Херцеговина), 2017 г. Първа награда в раздел „Пиано“ на Международен музикален конкурс „Grand Prize Virtuoso“, онлайн -Виена. Първа наград на Пети „Международен музикален конкурс „Наследници на Орфей“, 2017 г. и множество други.

…вдъхвайки ми увереност, че все още има БЪЛГАРИ, които милеят за българския спорт и оценяват положително постиженията на състезателите. Хубаво е, когато човек усеща, че уважават труда му! Благодаря от сърце на Фондация “Енчо Керязов”! Даниел Асенов, боксьор. Петкратен европейски шампион и двукратен носител на купа “Странджа”.

…да повярвам в себе си и да разбера, че и други вярват в мен. Благотворителността е кауза за добрите хора, а приятелите на г-н Керязов и всички останали, заради които фондацията е факт вече толкова години и има такъв огромен успех, са изпълнени с добрина и съпричастност към младите таланти! Изключително съм благодарна на фондация “Енчо Керязов” за прекрасната емоция, която ми подари, добрите приятели, с които ме срещна и вярата, че когато човек има талант и е упорит, не остава незабелязан! Ивета Костова, певица. Полуфиналист в “Гласът на България, носителката на голямата награда на Фондация „Енчо Керязов“ в категория “Изкуство”, 2014 г. Тя печели и голямата награда за 2016 г. в националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон 2016”.

архив Фондация “Енчо Керязов”

Енчо, здравей.

Хубави думи за теб, от призьорите на едноименната ти фондация и за начина, по който осмисляш успеха. 

Ти подкрепяш децата, но кой и как подкрепи теб когато беше дете?
Много хора, но не искам да ти казвам имена, защото се страхувам, че ще пропусна някой.

Ако някой те беше подкрепил навремето, както твоята фондация прави, кое предполагаш щеше да е различно днес с теб? 
Аз си имах моята фондация и тогава, която ме подкрепяше и страшно много ме мотивираше. Това не беше само една фондация, а четири. Първата беше цирка, който видях в гр. Елхово. Неговата роля беше най-голяма. Благодарение на това изживяване се озовах в спортната зала по акробатика, с реактивен двигател запален на макс.
Втората се казва Димитър Минчев, който е трикратен световен шампион в този спорт. Тази фондация ми показа, че без значение от къде си може да бъдеш най-добрия в този свят.
Третата е кръглия манеж в Монако. Тази фондация показа на света моята работа и ми отвори всички врати през, които исках да мина.
Сега ми помага друга фондация още няма име, но основана от моите деца и всички онези заради, които организирам Нощ на звездите.

Кои качества от децата в твоето детство искаш да притежават днешните и обратно? Как това би променило реалността ни към по-добро? 

Мисля, че сегашните деца са по-добри от нас и това ще промени света към по-добро.

Защо не трябва да губим детското в нас? 

Защото детето винаги мечтае за велики неща, защото детето пада стотици пъти, но не остава на земята, а става и продължава играта.

Свобода или сигурност?

Свобода.

Кога беше последният път, когато плака и защо? 

Преди няколо месеца бях подведен и това много ме обърка, защото не знаех кой го е сторил.  Не мина дълго време и мой много близък ми каза. Отидих при човека и му подарих страхотен подарък за да видя очите му при този емоционален разстрел за него. Естесвено не му казах, че знам за подлата му постъпка. След това се качих в колата. Обадих на близкия си човек за да му благодаря и разказах за постъпката си. Тя се ужаси от това, което съм направи и започна да плаче в този момент сълзи на щастие потекоха от очите ми. Това е една моя братовчедка, която обичам безрезервно!

А, кога се чувстваше истински щастлив?

Сега, в 4.00 часа сутринта. Двамата ми сина спят, а аз си пия кафето и отговарям на твоите въпроси.

Каква е твоята отрова?

Прощавам на хора, които са ме наранили жестоко.

Кое качество осъждаш най-много в другите?

Мързелът.

Моментът, в който се чувстваше най-засрамен?

Може би премиерата в цирка през 1989г.

Най-скъпата ти покупка?

Нищо ценно не съм купувал.

Кой ще те изиграе във филма на живота ти?

Само някой много близък може да те изиграе, защото си му доверил душата си.

Най-големият ти страх?

Сънувал съм, че не мога да си изпълня номера. Явно подсъзнателно имам такъв страх.

Кога най-близо беше до смъртта?

Може би при операциите, когато съм бил в пълна упойка.

Книгата, която промени живота ти?

Зов за завръщане на Арнолд Шварценегер.

С кого би се напил в бар/излязъл на вечеря?

На вечеря бих излязъл с много хора. Не помня изобщо някога да съм се напивал, но ако говориш за състояние в което да не можеш да се контролираш и друг трябва да ти помага, то с някой много близък. Едно име, за да ме разбереш – Христо Мутафчиев. Този човек ще се влачи по корем, но няма да ме остави. Не съм пил с него дори и бира, но такова ми е усещането, а аз рядко бъркам.

От кое твое удоволствие се срамуваш?

Пушенето.

Най-великият филм на всички времена? 

“Козият рог”.

Какво стои на върха на списъка ти с мечти?

Да видя децата си щастливи.
Песента, която ще звучи на твоето погребение?

Нямя песен! Тук звичи “Носталгия” на Яни и всеки сам си пише текста на песента, която иска да ми изпее.

архив Фондация “Енчо Керязов”

***
Осмата Нощ на звездите на Фондация „Енчо Керязов” ще се проведе на 23.03.2019 г. в зала “Арена Армеец”. Това ще е единственият спектакъл в света с участие на шестима носители на най-високото отличие в цирковото изкуство – наградата Златен клоун.

Билети от тук.