Не се преструвай, че очите ти не се колебаят поне за миг, когато разглеждаш деликатноизваяните мъжества на класическите голи статуи. Всъщност историци и хора на изкуството не игнориратнапълно древногръцкитегениталии. В края на краищата, скулпторите имат добре развита идеология зад тези по-скоро малкипениси, пише Оливия Голдхил от Quartz.

В Древна Гърция малкият пенис е признак за алфа-мъж.

“Гърцитесвързвали малкия и не изправен пенис с умереност – една от основните добродетели, която формира техния идеал за мъжественост”, обяснява професорът по класическа история Андрю Лир. “Налице е контрастът между малките, не изправенимъжества на герои, богове, спортисти и двойно по-големите като размер, изправени пениси на сатири, митични същества наполовинакозел, наполовина мъж, които са пияници и похотливци – далеч по-различни от идеалните мъже”, казва още Лир.

Подобни идеи са отразени в древногръцката литература, къдетотези с “блед тен”, “тесен гръден кош” и “голям нагон”са характеристики за неатлетични и непочтени атински младежи, които обаче могат да сепохвалят с големи мъжества.

Само гротескните, глупави мъже, които са управлявани отпохот и сексуални пориви, се славели с големи мъжества. Блогърът и любител наисторията на изкуството Елън Оредсон отбелязва на сайта си, че статуите от тазиера подчертават идеята за баланса и идеализма. “Идеалният грък е рационален, интелектуалеци авторитетен човек”, пише тя. “Вероятно и той прави много секс, нотова не зависи от размера на пениса му”.

Съществуват няколко теории за това защо “идеалният” размер е приет с по-скромни размери в Древна Гърция, а днес е точно обратното. Лир смята,че може би възходът на порно индустрията е причината за идеалите на модерния свят. Но добавя, че и в двете общества, идеите за размера напениса са напълно “несвързани с реалността и естетиката”. 

И макар че са изминали хиляди години от епохата на Елада, щом става въпрос за големината на пениса всеки сантиметър има значение.