Основателят и главен редактор на Уикилийкс – Джулиан Асанж събра журналисти от CNN и NBC, за даобясни своя мотив за пускането на хакнатите имейли на Демократичния националенкомитет и да отговори на въпроса дали са получени чрез руските разузнавателнислужби. В отговор на първия въпрос Асанж заявява, че е чувствал дълг къмчитателите на Уикилийкс и решението да публикува имейлите броени часове предиХилари Клинтън да приеме номинацията на партията, е било наистинаопортюнистично. „Ако ги бяхме публикували след това, можете да си представитекакъв шок щяха да предизвикат сред гласоподавателите, подкрепящи демократите.Трябваше да се случи преди това.”

На въпроса как се есдобил с тази поверителна кореспонденция, Асанж отказа да коментира. Няма дабъде получен отговор на въпроса дали военните разузнавателни служби на ВладимирПутин са хакнали Демократичния национален комитет (DNC).

Асанж често е изразявалсвоето категорично презрение към Клинтън. В скорошно интервю той заявява, чебившият държавен секретар  е опитвала даго подведе под отговорност за публикуването на дипломатически телеграми ивоенни книжа преди 5 години. Също така смъмря Клинтън за подкрепата й относнонамесата в Либия, както и за нейното досие определящо я като „либерал, койтоподкрепя военните действия”. В сайта на Уикилийкс той я описва като  кандидат за „безкрайна, глупава война”,пишейки още : „Клинтън не бива да се допуска в близост до оръжеен магазин, камоли до армия. И тя определено не трябва да става президент на САЩ.”

Когато попитатАсанж за Тръмп обаче, той е уклончив, отказва да коментира дали има предпочитаниякъм американския бизнес магнат. Той определя Тръмп като „ напълно непредсказуем ”.

Напоследък впресата се наблюдава пресищане от дискусии и дебати относно финансовата иполитическа близост на Тръмп с управлението на Путин. Тръмп е идеалнияткандидат за Путин, тъй като се обявява за Московски Кремъл. „Изключителнопрагматичен, крайно безпринципен и циничен – което го прави добър в постиганетона общ консенсус. Да не говорим, че Тръмп, за разлика от Клинтън и почти целия foreignpolicy class във Вашингтон, категорично са заявили своите адмирации и симпатиикъм Путин” – пише Политико.

На пресконференцияна 27 юли Тръмп заяви, че ще потърси отговор на въпроса дали САЩ трябва дапрекрати санкциите на Русия върху инвазиите в съседна страна и вероятно –признаването на Крим като руска федеративна територия.

В друго интервюсамо няколко дни по-късно, Тръмп отрича, руски войници да са били натериторията на Украйна, противно на логиката, заявена в предишното изявление,включително закъснялото признание на Путин за насилственото превземането наКрим преди две години. Нещо повече – Тръмп се зарече, че Путин „няма да ходи вУкрайна. Можете да си го запишете.”

Любопитнитевзаимоотношения на Асанж с руското правителство не са новост и са обсъждани,въпреки че си заслужава да се преразгледат, с оглед на завръщането му всветлината на прожекторите и отказът да опровергае тезата, че шпионите на Путинса му докладвали за последната сензационна новина.

Интересен факт е,че Асанж е притежавал кратко токшоу, което се е излъчвало вКремъл и се е финансирало от пропагандна мрежа RT, която лансира кандидатурата на Тръмп. Същотака – главният редактор на Уикилийкс заявява, че е била негова идеята ЕдуардСноудън да потърси убежище не в Еквадор, а в Русия.

А сега смесвидетели как Тръмп отрича Русия някогада е завземала Крим, докато Пол Манафорт се усмихва и отрича да знае нещо заруските хакери или останали следи от финансовите операции на кампанията, която управлявав Москва.