Избрахме 5 филма в кината, които не бихме пропуснали в следващите дни, дори кремълскотоджудже до там да сглупи, че да нападне НАТО. Та, довечера в 19 часа, ще бъдемна откриването на седмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал, в киноЛюмиер, дори през това време над киното, в bTV, извънземни да взимат зазаложници на живо в ефира Виктория Петрова и Юксел Кадриев.

Фестивалътзапочва с прожекция на филма от пъпа на Ню Йорк Първият понеделник на май. И включва още най-доброто от американскотонезависимо кино. Също, филми с награди от Кан, Сънданс, Берлинале и Оскарите.Филми с награди от други фестивали по света. Ново българско кино. Награденибългарски късометражни филми. Игрални и документални филми. Първият в България виртуален кино хъб.

Но, типредлагаме да отидем заедно на:

Изяж си въпроса

„Моят любим зеленчук е тютюнът”. Или „Можерокендрол бизнесът да е доста абсурден, но пък този на сериозната музика емного по-зле”. Или „Най-важното нещо, което можеш да правиш в живота си е да несе месиш в нечий чужд живот”. Това са думи на американската рок легенда ФранкЗапа. Филмът Изяж си въпроса събираинтервюта, концертни и задкулисни кадри от десетилетия от работата налегендарния музикант, композитор, режисьор, сатирик и продуцент. Франк Запа има60 албума, за около 30 години работа. Повечето с оригинални композиции. Запа е и откривател на таланти катоСтив Вай. Ето ви още три прозрения за живота от един най-влиятелните музикантина 20-и век и удивляващ сатирик:

„Никогане обсъждай философия или политика в диско среда”.

„Нетрябва да бъдем толкова критични към собственото ни невежество. Все пак то енаправило Америка велика!

„Обичамда гледам новините, защото много не обичам хората. И когато гледам новините, спредставата че хората са наистина ужасни – разбирам колко съм прав”.

„Класическитемузиканти ходят в консерваториите. Рокендрол музикантите ходят в гаражите”.


Първият понеделник на май

Едно оттоп събитията на Ню Йорк събира заедно Бионсе, Риана, Джорд Клуни и Амал,Джъстин Бийбър и още куп знаменитости, включително звездите от света на модата– Жан-Пол Готие, Карл Лагерфелд и останалите. Това е прочутата Мет Гала 2015,своеобразният Super Bowl на модните събития,звездната благотворителна кампания на музея Метрополитън. Филмът Първият понеделник на май проследявасъбитието зад кулисите, както и създаването на най-посещаваната модна изложба висторията на Института по костюми към музея на изкуствата Метрополитън – Китай: Видян през лупа. „Модата създава мечти. Модата произвежда фантазии.Модата е вид театър” – това казва във филма най-влиятелната жена в света намодата и медиите – Анна Уинтур, главен редактор на Vogue. Тя, заедно скуратора Андрю Болтън, е гид в това бляскаво кино пътешествие, в което нейнотопослание е: „Трябва да се признае, че модата докосва и движи хората. Каквоповече може да искате от изкуството!”

The Happy Film

Филмът представя удивителното изследване на темата Щастие наавстрийската суперзвезда на дизайна от Ню Йорк – Стефан Загмайстер. Графичниятдизайнер на Jay-Z, RollingStones, Лу Рийд, HBO, Levi’s, носителят на две награди Грами, творческият лидерна едно от най-успешните дизайн студия в света Zagmeister & Walsh, решава да тества всичко възможно, за дапостигне щастие. Например – медитация, терапия, или пък медикаменти. Методът запостигане на щастие е дизайн на собствения мозък. Какво ще стане обаче, когатов експеримента се намесят и онези три величествени коне, които дърпат каляскатана живота – изкуството, любовта и смъртта?

След проекта The Happy Show, включващ работата на екип отпсихолози от Харвард, дизайнери, антрополози и историци, дирижиранот самия Загмайстер и показан под формата на интерактивни изложби в едни отнай-големите музеи и галерии по света, сега е ред и на филма по темата – Щастие.

Лов на диви хора

След шедьовъра на УесАндерсън – Moonrise Kingdom, нямаме търпение да видим нещо подобно –забавен и комедиен бойскаутски екшън. В центъра му е Рики – типаж, койтонапомня героите от Васко да Гама от село Рупча.

За какво става дума. Никой не иска хулигана сирак Рики. Той обаче получава шанс вновозеландската провинция, при приемното семейство на леля Бела, чичо Хек икучето Тупак. Приключението започва, когато Рики е заплашен да отиде в нов дом.Тогава с чичо Хек побягват из горите и са обявени за национално издирване.Следва преследване и битки.

Филмът има един куп награди на публиката от различнифестивали, а Hollywood Reporter го нарича „чудесно кино”!

Швейцарско войниче

ПолДейно (играе и в Мис Слънчице и Младост)се озовава на самотен остров, по робинзоновски и загубил всякаква надеждатръгва да се беси. В този момент обаче открива мъртвото тяло на героя на ДаниелРадклиф (Хари Потър) и решава да се сприятели с него… В един момент трупътзапочва да говори и започва да разкрива многото си свърхестествени способности.След което започва едно невероятно, сюреалистично пътешествие към дома,спасението и към едно момиче.

Филмът печели в Нюшател наградата на публиката, награда за визия на бъдещето и награда намеждународните критици. А на Сънданс – награда за режисура.


И още 6 обещаващи филма от програмата на феста в едно изречение и красноречив трейлър:

Документален филм за кариерата и възгледите на Брайън ДеПалма, режисьор на филми като Белязаният, Недосегаемите и Мисиятаневъзможна.

Джералдин Чаплин като възрастна европейка в любовна, буреносна връзка с млада доминиканка във филма Пясъчнидолари.

В психо-трилъра спечелил награда за режисура в Кан – Личен купувач, Кристен Стюарт е моден личен купувач за звездите и медиум, който следсмъртта на своя брат близнак отива в дома му в Париж, за да осъществи контакт снеговия дух.


Раждането на една нация
 е филм със заявка да надмине 12 години в робство и разказва за чернокож роб и проповедник, който повеждавъстание за свобода.

Унгарската номинация за Оскар Чисто сърце е екшън-комедия за убийци в инвалидни колички.


Американски мед
 е филмът с награда на журито в Кан, който следва архетипа за пътуването из Америка, започнат от Джек Керуак и разказва за момичебеглец с група амбулантни търговци – за пътешествие с престъпления, партита илюбов.


Фестивалът Sofia IdependentFilmFestival започва днес и ще продължи до 6 ноември в Одеон, Люмиер и Дома накиното.

Виртуалният кино хъб щебъде разположен в зала Мати’Д, над кино Люмиер, и може да се посещава безплатнона 27, 28 и 30 октомври от 18.00 до 22.00 часа.

Повече на http://soindependentfilmfest.com.