— Сент Джордж, Юта
27 октомври

Две нови проучвания показват интересна разлика в преднината на Хилъри Клинтън -едното дава 14 процента преднина, другото само 3. Ако първото е вярно, загубатана Доналд Тръмп ще бъде съкрушителна. Ако второто е вярно, загубата пак езагуба. Както биха се изразили футболните коментатори – тъмни облаци санадвиснали над главата на Тръмп, нужна е свежа кръв в средата на терена, ала тявсе не идва.

Различни анализатори се упражняват непрекъснато по CNN, MSNBC и Fox News да“четат” проучванията. Каквото и да кажат, едва намират такова, което да давапреднина на Тръмп. В тази сравнително ясна предизборна картина може бинай-интересното от въпросните социологически драми е случващото се в Юта. Понеза момента.

Един кандидат за президент на САЩ, за когото е твърде вероятно да чувате запърви път, има всички шансове да грабне Юта, да отнесе шест електорални гласа ида запише името си в историята. Иде реч за Евън Макмълин, 40-годишен независимконсерватор, работил десет години в ЦРУ. Твърди, че през това време е преследваллидери на Ал Кайда в Близкия Изток. Бил е и инвестиционен банкер. Използва Uber,а не услугите на Сикрет Сървис. Няма даже и частен самолет, какво остава заголям щаб и тлъсти суми в банковата сметка, но създава огромни проблеми нарепубликанците и в частност на Доналд Тръмп. Класически републиканец – катотакъв се определя самият той. Присъствието му в състезанието и преднатапозиция, която му отреждат проучванията могат да значат само едно – за първипът от 1964 година гласоподавателите в щат Юта могат да изберат кандидат, койтоне идва от Републиканската партия. При това – независим. Към този момент ЕвънМакмълин води убедително пред Хилъри Клинтън, нищо чудно да бие и Доналд Тръмп.Осми ноември може да се окаже наистина съкрушителен за Тръмп.

И след като дори Шон Ханити, екстремно десният радио- и ТВ-водещ, изригна, чему е дошло до гуша и не може да разбере “кой е този идиот, който се състезавакато от трета партия и се опитва да убие Тръмп в Юта? Кой го постави там? Кой?Хората на Буш? Хората на Ромни? Ще изберем Хилъри, защото губим Юта?”,ситуацията наистина е интересна. Да отидем до Юта и да видим кой, по дяволите,е този Евън Макмълин.

Пътят от Лас Вегас до първото по-голямо градче в щата Юта е около 2 часа.Пътят, на пръв поглед скучен, всъщност е удивителен. Scenic drive, както казватна бензиностанцията, където зареждам. Червените скали, причудливите форми,насеченият терен, неравният на места асфалт, който преминава възможнонай-близко до скалите, накацалите кактуси, онова усещане за безкраен Запад имотористите по къси ръкави, които порят въздуха. На места гледката прилича наонези пощенски картички, които подтикват към приключения, хоризонтът ебезкраен, топографията на щата предлага възможности за 8 невероятни пътувания скола, едно от които е именно около градчето Сейнт Джордж, разположено най-близодо Лас Вегас. Пътуваш, слушаш Toto, Reo Speedwagon, Ричърд Маркс иликаквото-там-пуснат-по-радиото и просто караш.

Веднъж пристигнал в Сейнт Джордж, усещаш, че написаното за града е точно – туке по-топло от Вегас, нищо, че е на север. Много е топло. А е почти ноември.

Още на влизане виждам табелите пред къщите. Присъствието на Тръмп е по-осезаемотук – стикери по колите, табели в дворовете, дори един господин, който тъкмоизлизаше от къщата си с надпис Тръмп в ръце и весело ръкомахаше на спиращите начервен светофар автомобили. Малко след това – ограда с провесен плакат Женитеза Тръмп. И доста често Евън Макмълин за президент.

Когато пристигнах в историческия център на Сейнт Джордж, градът беше потънал вследобедна дрямка. В информационният център на влизане от Аризона (пътят отНевада, за кратко преминава през Аризона, за да влезе в Юта) нямаше никой -табелката “ще се върна след малко” остана така 15-ина минути, попитах един дама,която продаваше някакви солени и сладки неща дали има шанс това “след малко” дае скоро, но тя поклати глава и каза – “Тя отиде на обяд”. Понечих да разберакъде се ходи тук на обяд, но дамата беше категорична: “Има доста места, но незнам кое е хубаво, винаги си нося обяд от вкъщи”. Ясно. Ще рискувам.

Стрелях на посоки и след пет-шест минути бях пред Bear Paw Cafe, къдетовентилаторите на тавана работеха с пълна сила, навън беше още по-горещо,побързах да вляза, в ресторантчето – почти празно – две двойки обядваха бавно,а келнерката ми каза, че в 15 часа затварят за почивка, но ще ми сервиранабързо обяд. Мислих, че е 13:45, а то се оказа 14:45 – Юта беше с един часразлика от Невада. Добре. Бърз хамбургер, картофки, вода и да видим кой е тозиЕвън Макмълин.

Бил е на едва 27 години, когато постъпва на работа в ЦРУ. Още като студентпоискал да работи в агенцията, вдъхновен от работата на шпионите и тайнитеагенти. Под “вдъхновен” разбирайте класическата американска история – гледалТрите дни на кондора с Робърт Редфорд и – бум-бум – готово, мечтата трябвалода бъде осъществена. Започнал работа в ЦРУ, имал мисии под прикритие, през 2010година напуснал агенцията. Едно от най-интересните му телевизионни участия,след като беше обявена кандидатурата му за президент, е при Дони Дойч отБлумбърг.

Дойч: “Убивали ли сте някого?”

Макмълин: “Не мисля, че мога да отговоря директно на този въпрос. Със сигурностсъм локализирал терористи и тези терористи са били арестувани или понякогаубивани.”

Този чешит, който не харесва Хилъри Клинтън, но и в същото време подкрепядвижението #NeverTrump е новата политическа звезда в Юта. Ако Макмълин наистинаграбне тези шест електорални гласа, които дава победа в щата, това ще имасериозно влияние върху крайните резултати. От една страна – победата му щезатвърди шансовете на Хилъри Клинтън, но от друга – надига се нов тласък завероятностите Републиканската партия да понесе удар от т.нар. новоконсервативно движение. При очакваната загуба на Тръмп и последвалитесътресения в партията, нищо чудно именно хора като Макмълин да бъдат причина заразцепването на републиканците. Един от приближените хора на Макмълин,съветникът му, стратег и каквото-още-се-сетите в кампанията Джоел Сиърби, заявиза The Weekly Standard, че ако Макмълин победи започва усилена работа посъздаване на организации в цялата страна “за това, което предстои”. И още: “Имареална възможност от всичко това да се роди една нова партия.”

Червените скали по пътя обратно от Юта към Невада донякъде показват и политическитенастроения в щата – в Юта традиционно доминират червените, партията нарепубликанците. По новините съобщават за нови проучвания. Промъква се и поздравза рожден ден.

Обратно при демократите, празненствата в лагера на Хилъри сякаш вече сазапочнали. Точно Хилъри празнува рожден ден – навърши 69 години в сряда, 26октомври. Празнува с усмивка. Към този момент практически няма проучване, коетода не дава преднина на кандидата на демократите. Тринадесет дни преди изборитесоциолозите се надпреварват да увеличават процентите, с които Хилъри Клинтън щеспечели – 14 процента в изследването на AP-GFK, 8 процента в това на ABC News,10 процента в проучването на Suffolk/USA Today.

И все пак има три проучвания, както пише Politico,които показват сравнително по-добра картинка за кандидата на републиканците.Първото е съвместно проучване на Университета в Южна Калифорния и вестник LosAngeles Times, което показва преднина на Тръмп с един процент. RasmussenReports дават преднина от един процент за Хилъри Клинтън. Последните данниидват от компанията за проучване на общественото мнение Technometrica и Investor’Business Daily. В него Хилъри Клинтън води с едва 0,6 пункта.

Очаквай утре – на път към мексиканската граница. 

***
Поредицата репортажи за президентските избори в САЩ слушате сутрин по Дарик и четете всеки ден в egoist.bg.