С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola Open Air. Още с името си фестивалът отваря в теб хоризонт, става ти широко на душата, в съзнанието се разстилат онези зелени поляни, на които понякога те усмихват дивите коне… и ти е волно, а и приятелите са с теб! Дълбоко вдишваш аромата на Балкана. Залязва слънцето, звездите обсипят свода небесен, потапяш се в ритъма и е време да празнуваш живота подобаващо.

На 1058м. надморска височина, сцените на фестивала придават нови висини на любимите ти некомерсиални творци от страната и чужбина, защото музиката няма граници и Vola Open Air е доказателство за това. Между 21 и 23 юли български, европейски и презокеански ъндърграунд величия на drum’n’bass, соул, фънк, хип хоп и много други жанрове се редуват, за да вдигнат настроението ти минимум на върха.

Нивата на енергия се поддържат и с вкусно хапване, качествената бира, а дните са посветени на заслужен релакс в хамачената градина, графити работилницата или на задължителното базарче за ръчно изработени красоти. Йога, масажи, цирково изкуство, филми и всичко това сред красивите гори и поляни на Природен парк „Врачански Балкан“, където виждаш защо е важно да мислиш зелено и действаш отговорно в името на природата.

Месецът е юли, върхът е Околчица, а ние разговаряме с организатора на фестивала Цветослав Йонов – Цеко.

Как се роди идеята за Vola Open Air?

Идеята за Vola Open Air се роди спонтанно през вече далечната 2008 г., когато решихме, че мястото е подходящо за фестивален домакин. И така, заедно с моя брат Емил, организирахме първото му издание. Като целите на фестивала са да развива културата в региона. Да привлича туристи и да вдъхновява своите гости. Миналата година поставихме и началото на градския фестивал Open Vratsa.

С какви предизвикателства сте се сблъсквали през годините при организацията на подобен фестивала? Разкажи ни малко повече за тях.

Многобройни са предизвикателствата по организацията, на първо място е финансирането. Може да звучи банално, но фестивал от такъв тип се организира доста трудно. Необходим е всеотдаен екип и не малко финансов ресурс. Като прибавим към това и некомерсиалната му насоченост и отдалечеността от града, предизвикателствата стават доста. На практика го изграждаме на гола поляна без вода, електричество и всички останали компоненти. А когато фестивалното градче е вече готово, има всичко необходимо за едно върховно преживяване.

В подобни моменти какво те вдъхновява и мотивира да не се откажеш?

По време на организацията на феста през годините често ми идват мисли, че съм луд да се занимавам с подобна идея. Oсобено когато има трудности от различен характер. Но също така винаги съм вярвал, че фестивалът има много положителни страни, както за мен като основен двигател, така и за посетителите, които си тръгват доволни, вдъхновени и с усмивка.

Фестивалът се провежда в Природен парк „Врачански балкан“, който се разгръща величествено в Северозападна България, как повлиявате на региона?

За мен фестивалът е изключително полезен за региона. Създава добавена стойност от различно естество. Създава имидж, вдъхва кураж на младите гости и най -вече доказва, че и в най-бедния регион на Европа е възможно да се случва качествен фестивал на Европейско ниво.

Всяка година подборът на артисти е изключително интересен и разнообразен, как ги подбирате?

Артистите се подбират основно от нашите артистични консултанти Ангел Мишев и Васил Иванов, и двамата са меломани и с широка музикална култура.

Какво да очакваме от тазгодишното издание на фестивала?

Тази година очаквайте много качествена музика на две сцени, Арт сцена, арт базар, зелени поляни, усмихнати лица и много забавление. Част от специалните ни гости са DJ Q, LEFTO EARLY BIRD, DJ MARKY ft. STAMINA MC, Cavexperience, Leena, Yana & Kamen, Niandraz, SODEV и много други.

А извън фестивала, какво обичаш да правиш в свободното си време?

В свободното си време обичам да съм със семейството си, да се разхождаме и изследваме света.

Можеш ли да споделиш няколко думи към читателите на “Егоист”?

Не бъдете егоисти, споделяйте и правете добрини. Слушайте сърцата си и се усмихвайте повече!

Vola open air 23 се реализира от сдружение Vola Open Mind с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, Обществен дарителски фонд за Враца и Фондация Америка за България.