Ritual Gatherings 2023 се връща на южното черноморие с музикална програма на живо. Тя включва популярни имена от световната и локална електронна сцена, арт инсталации, работилници, спортни активности и вечеря за 100 души до морето. Фестивалът ще се проведе от 14 до 16 юли на нос Акин, непосредствено до крепост Акра в Черноморец.

Амалия Аббас

“Ежегодният интердисциплинарен културен фестивал съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и екологични практики. Ritual Gatherings и неговият фокус е нашата идентичност, като индивиди, но и като общност, като най-висшата му ценност е заедността.”, споделя Амалия Аббас, която е един от организаторите на фестивала.

Музика

Иконичният тандем на българския джаз виртуоз Теодосий Спасов и майсторът на електронния звук – Иван Шопов ще отведе посетителите на вълнуващо инструментално пътешествие.

Легендата Адам Паркър, познат като Afriqua, се включва като хедлайнер. Той ще покаже най-доброто от световната музикална сцена.

“Да танцуваш цяла нощ и да изпитваш чувство на общност и сплотеност е нещо, което е присъщо на безброй поколения.”, казва другото голямо име в лайнъпа, а именно германецът Ben Rau.

В продължение на двете фестивални нощи, публиката ще има възможността да се потопи в звученето на още 11 артиста от международната и локална сцена. Част от гостите са Gemm (Mx), Delfin (Uk), Deian, Raya, Shosho, The Foreigners; лайв изпълнения от Bunyverse и много други.

Изкуство

„Ritual Gatherings e единственият фестивал в България, който представя инсталационно съвременно изкуство на открито, на плаж. Богатата артистична програма варира между илюстрация в голям мащаб, въздушна акробатика с воали, инсталации от метал и стъкло. Една от най-впечатляващите творби е самата сцена, която ще бъде направена от дърво, под формата на няколкостотин малки елемента“, посочва Амалия.

На 15ти юли фестивалът предлага и дневна програма, която допълва изживяването с различни практики. Сред тях са йога на водни понтони, гонг медитация, работилница за веган шоколад, изработка на бижута и други.

Природа

Провеждането на фестивала на открито сред природата винаги е било от ключово за интегрирането на екологията в събитието. От ограничаване използването на пластмаса за еднократна употреба, през почистване на плажове, кампании за залесяване, до дискусии, семинари и доброволчески инициативи. Любовта към природата е в основата на всички събития и кампании на Ritual Gatherings.

Ritual Gatherings e фестивал, който от самото си начало популяризира и прилага екологични практики. Стремим се максимално да намали влиянието си върху околната среда“, разказва Амалия.

Именно така се появява и новата сцена на събитието по проект на шведския артист Flipzurd. Конструкцията е направена изцяло от материали, използвани на миналогодишното издание на Ritual Gatherings. Това е част от ангажимента на фестивала към прилагането на устойчиви пракити за опазване на природата и философията reduse, reuse, recycle, reinvent.

Ритуалната Вечеря от своя страна предлага само сезонни ястия с локални продукти. За сервиране се използва компостируема посуда, която след това се транспортира до най-близката ферма партньор и се превръща в тор.

Храна

Ритуална Вечеря с нулев отпадък

Ritual Gatherings продължава традицията си с преживяването Ритуална Вечеря на плажа. Тази година храната ще бъде дело на “Pop up chicken” и блогът FunKooks Рене и Джун Йошида. Ще се включи и шеф Владимир Тодоров, който стои зад Sando и новооткритият френския ресторант в София – Fake French.

„Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата.“, казва още организаторката на фестивала.

Ритуали

Ритуалите в Ritual Gatherings всъщност са почти всички основни аспекти от фестивала. Ритуалната Вечеря, танците на пясъка до изгрев, гонг медитацията по залез, почистването на плажа преди и след събитието. Ключови са моментите заедно със стари и нови приятели – защото там някъде се корени и смисълът и целта им.

Тази година Ritual Gatherings представя и 2 уникални свои ритуала. Единият ще е много личен и ще е свързан с най-съкровените мечти и желания на всеки един от гостите. Другият е свързан с посрещането на последния изгрев от фестивала, призори на 16-ти юли и “запечатването” му през очите на хората.

„Ритуалът е важна част от живота на всеки човек, като всички ние имаме и лични, уникални ритуали, така и колективни.  Колективните ритуали имат способността да създават чувство за сплотеност и усещане, че човек е част от нещо по-голямо от него самия. Това е един от най-значимите ефекти на колективните ритуали, които изграждат силни общности с обща визия и цели.  Има и индивидуални ритуали, които изпълняваме сами, като да запалим свещ, да си напишем желание и т.н. Тези ритуали могат да бъдат изключително лични и те ни дават сила, вяра и вътрешна устойчивост.  Затова ритуалите във всичките им измерения са част от Ritual Gatherings.“, разказва още Амалия Аббас.