Веселият бог Дионис ходи по целия свят, от една страна в друга, придружен от шумна тълпа менади и сатири, украсени с венци. Той върви отпред с венец от лозови пръчки на главата и с тире, украсен с бръшлян, в ръце. Около него в. жив танец се въртят с пеене и викове младите менади и скачат опиянените от вино тромави сатири с опашки и кози крака. … Под звуците на флейти, сиринги и тимпани шумното шествие весело напредва по планините всред сенчести гори и по зелени полянки. Радостно върви по земята Дионис-Бакх, покорявайки всичко на своята власт. Той учи хората да отглеждат лозата и да правят от нейните тежки, зрели гроздове вино.

Николай Кун, Старогръцки легенди и митове

В следващите редове ще се присъединим към вакханална разходка из гроздови насаждения от цял свят с ненаситността и опиянението на истински менади. Нашият водач ще е експерт по виното, който ще ни упътва, преминавайки през сортове и изби, за да ни научи как да степенуваме при дегустация нектара на боговете.

Началото ще е пенливо. Приятното усещане, при дегустация на тези вина идва от онова деликатно изтръпване на небцето под усета на пукащите се балончета, което се разлива по цялото тяло за да го насити с аромати на вълни от вкус и послевкус.

Чудесен представител в производството им е изба Valdo Spumanti, Prosecco, Italy, чиято история датира от далечната 1926 г.

Градацията, от портфолиото на избата бих препоръчал да следва  така:

Valdo Prosecco DOC с лек плодов вкус последвано от Prosecco DOCG, след което по-високата степен в този клас

Valdo Prosecco Superriore Valdobieddene Oro Puro DOCG, златото на Valdobbiadene. Изтънчено вино с фина устойчива газировка.

Градираме към още по-специалните от избата, като моят избор би бил например Valdo  Proseco Numero 10 Metodo Cassico. Пенливо вино, направено по метода на Шампанското.

За да изживея до край емоцията от пенливите вина ще се отправя към търсене на друго пенливо вино, което може да ми предложи съвсем различно изживяване. Хубав и любим пример е Mar de Frades Spumante Albarino – Rias Baixas, Galicia, Spain. Чрез него ще се насладя на сорта Албариньо. Бял испански сорт, виреещ на север, до океана. Дава соленоватост на вината и е много подходящ за консумация с морски дарове. А още по-вълнуващото е, че този сорт вирее в земите, в близост до Сантяго ди Кампостела, или мястото където е приключвал Пътят на Отшелниците.

Бих възнаградил себе си в последствие, като се отправя към върха на пирамидата на пенливите вина, а именно – към Кралят Шампанско с посещение на щанда на Champagne Taittinger. Незабравимо удоволствие! Каквото и да опитате…няма да сгрешите. Градирайте максимално, преминавайки през целият асортимент, но за нищо на света не пропускайте феноменалното Champagne Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blanc, едно от големите кювета на региона Шампан.

Както и в самия живот, важна част е почивката. Бих посъветвал след пенливото фиаско да се отправите към къта за релакс, защото следват белите вина. А, те са много, прекрасни и в огромна палитра. Тук мога да препоръчам вина от различни сортове и региони, но нека оставим избора на вас, според вашите лични предпочитания – от шардоне и совиньон блан от различни винени региони /Бордо, Сансер, Бургундия, Фриули, Марлборо, Аконкагуа, Стеленбош /, до Mарсан и  Русан от Долината на Рона, от Aрнеис, Грюнер велтлинер, Ризлинг до Шенин блан, от Mускат, Пино гриджо, Tребиано, Гевюрцтраминер и Вионие.. до българските сортове Tамянка и Димят. Млади или по-отлежали.

И просто се отдайте на 4-те стъпки: огледайте виното, вдишайте аромата му, опитайте го и финализирайте, отдадени на насладата от послевкуса…

Идва ред на розетата. Розето се случва при допира на ципата на червените сортове грозде и гроздовата мъст само за кратко време. Или когато някои червени вина ферментират в продължение на седмици, розовите вина се оцветяват едва за няколко часа. Тук дестустацята на щанда на Chateau Minuty e задължителна. Кой не обича Прованс? И кой би пропуснал да се наслади на новата свежа реколта от тази изкушаваща напитка, която ни държи усмихнати през цялото лято?

Следва още една кратка почивка, след която се гмурнете  смело в морето от червени вина на

Франция – Бургундия , Долината на Рона, Бордо…Италия, през регионите Венето, Сицилия, Пиемонт, Тоскана;

Испания – през Рибера дел Дуеро и Риоха;

България и нашите прекрасни вина от сортовете Мавруд, Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, и стигнете към далечния Нов Свят- с пино ноар от Нова Зеландия, с блендове от Южна Африка, с едноростовите малбеци от Аржентина и невероятните Чилийски вина Карменери.

За обичащите екзотиката – не пропускайте да опитате Оранжевото вино от изба Maryan България.

Финалът трябва да е класен! Отделите внимание на невероятните десертни вина от избите Донафугата от Сицилия, Фелсина от Тоскана, Робърт Вайл от Германиния с невероятният ризлинг шпетлезе, и изключителният гевюрцтраминер Вандаж Тардив на фамилната изба Hugel от Елзас.

Светла Карадбаджакова, собственик на Winebox

 

Инфобележки:

Winebox за поредна година ни предоставят възможност да се насладим на нектарa на боговете и сладост на живота. Тази година те ще представят над 150 вина от различни краища на света. Събитието ще се проведе на 23 март във Военен Клуб София между 12.00 и 21.00 часа.

Ето всички изби, чиито вина ще бъдат отворени на 23 март:

Champagne Taittinger, Chateau Minuty, Delas Freres, , Bouchard Pere et Fils, Louis Michel et Fils, Maitres Vignerons, Andre Lurton, Domaine Fouassier, Famille Hugel  от Франция; Trapiche от Аржентина;  Errazuriz от Чили; Spy Valley от Нова Зеландия; Emilio Moro и  Mar de Frades от Испания; Valdo Spumanti, Lis Neris, Zenato, Domenico Clerico, Bruno Rocca, Caudrina, Matteo Correggia, Donnafugata, Felsina от Италия, Robert Weil от Германия; изби Maryan и Villa Bassarea от България,  собственият БГ проект на Уайнбокс – вината Eager. Тази година за първи път ще бъдат представени избите De Morgenzon от Южна Африка, Podere Sapaio от региона Bolgheri, Italia, изба Ramon Bilbao от Риоха, Испания.

А за онези винолюбители, които искат да задълбочат познанията си на тема вино, горещо препоръчваме Майсторските класове, които ще се проведат на  март. 5 майсторски класа с 5 фантастични лектора – ето цялото инфо тук.

За Уайнбокс Портфолио Билети ще могат да бъдат закупени и на място във Военния клуб. Повече информация за събитието можете да намерите на страницата тук.