Те обещават високи заплати, високи пенсии, сигурност, магистрали, ядрени електроцентрални, достойно място на България на картата на света. Обещават народонаселението рязко да нарасне до 9 милиона. Мълвят родолюбиви слова за военно обучение, за да пазим границите на тая велика държава България. Обещават интерактивни дъски в училище (преди обещаваха таблети). Обещават нова избирателна система и нови лица, които да ви оправят.

И докато текат тия оферти за предоставяне на обетованата земя, малко преди да я поемеш (да кажем в шепи), минаваш по магистрала Хемус, пада ти лампа на главата и умираш. И ей така уви, всичко свършва, точно преди цялото благоденствие да се изсипе върху теб, се изсипват десетки килограми желязо.

Слава Богу, в тая малка, похитена от мафията държава, магистралите не са толкова много, защото избирателите рязко щяха да свършат, докато пътуват за светлото си бъдеще.

Изобщо – друга идея имах за тоя текст. Трябваше да е смешен. Дори имах редица предложения – за стимулиране на раждаемостта БСП можеше първо да предлага изкуствени цици за повече изкусителност, безплатна виагра, и още куп благини. Новата избирателна система, дето Слави Трифонов и ГЕРБ я прокламират, която доведе нови хора в политиката, пък можеше да е гарнирана с внос на чуждестранни граждани за политици. Разбира се – само арийци, за да се върже с идеите на Патриотичния фронт. Улетелите по предложения за високи заплати пък можеше да обещаят банките директно да подаряват определени суми я на млади семейства, я на млади учени, я на който ги пожелае. Изобщо имах план за доста по-атрактивни ангажименти и в ляво, и в дясно. Да не говорим за ток по границите, Динко (със свинските опашки) всепартиен министър на вътрешните работи, крумови закони и прочие.

Обаче точно докато разсъждавах как да бъдат описани най-свирепо крумовите закони, чух подобен анонс по новите. Увеличих звука и няколкото информационни изречения изпариха цялото ми желание за гавра. 39-годишен бизнесмен счупил двете ръце на 14-годишно дете, защото подозирал, че краде стотинки от машините му за кафе. Малко преди тая новина имаше интервю с брата на загиналата жена в тунела Ечемишка. Всъщност жената не е загинала. Заклана е от лампа, паднала върху кола в движение. Всъщност, не е заклана от лампа. Заклана е от държавата.

И не, това не звучи патетично. Ето малко факти. Тунелът Ечемишка е бил опасен от 2005 година, съобщава Капитал. Без търг в края на 2005 г. пътната агенция сключва договор с Консорциум Техностил 2001-Курортно строителство, в който 99% са на свързаната с ДПС фирма Трансстрой-Бургас. Тя получава авансово 2.4 млн. лв., но така и не започва работа, а миналата година е осъдена от държавата да върне получените средства. Държавата чака седем години преди да си потърси дадените милиони. В тая цялата работа се намесва и прокуратурата. Обвинението е образувало поредното дело “срещу неизвестен извършител”. Осъдени няма. Но няма и да има. Ето така прокуратурата си събира едни папки, с които после си прави една голяма парламентарна група, в която има хора от всякакъв цвят. Никой не може да се измъкне от тази хватка, защото ако се опита, папката попада в някоя медия. За медиите пък изобщо няма да отваряме дума.

И така – след като държавата с голи ръце е убила жена, излиза някакъв служител от пътната агенция и казва в телевизионен ефир: ако ремонтът на тунела беше започнал година или две по-рано това нямаше да се случи. Не седмица, не месец, година или две по-рано.

Имаме голям проблем. И той изглежда така – мизантропията е институциализирана. Човекомразството е основна идеология. То е пълнежът на институциите. И убива тия дето трябва да вземат след изборите високи заплати, да се плодят до 9 милиона, да охраняват границите и да бъдат обучавани военно.

Малко преди да те озари светлото следизборно бъдеще, те озарява смъртоносно лампа в тунел.

P.S. Не знам какво искате от живота си. Вероятно искате добър стандарт, най-общо. Ако живеете в България ще ви препоръчам да искате по-прости неща, като това да не умирате по тунелите. И дебеловрати бизнесмени да не чупят ръцете на децата ви, дори да са взели стотинки от машина за кафе. Това няма как да стане с нова избирателна система и нови политици. Те пак ще ви обещаят повишаване на заплатите. А това вече сте го чули. Може да се случи с промяна на избирателите. Които да поискат законност. Това пък се случва лесно – като не забравяте жената от тунела Ечемишка. Защото само чудо ви е спасило от това тя да е вашата любима, сестра или майка. А чудесата рано или късно не са на наша страна.

Затова – оставете на страната глупостите. Борете се за правата си. Т.е. за законите, които рано или късно трябва да принудят институциите да не мразят толкова хората.