Фестивалът Master of Art ти е приготвил най-доброто от документалните филми през последните 2 години – в областта на музиката, танца, театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата.

Ние избрахме 10+ от общо 60, на които ти предлагаме да отидем заедно.

Елис

Филмът с Робърт де Ниро за имигрантите построили Америка

Елис открива фестивала. Филмът разказва актуалната днес имигрантска история, чрез Робърт де Ниро, изоставения болничен комплекс на остров Елис арт инсталациите Нерамкирано на Джей Ар. Късометражният филм е написан от носителя на Оскар Ерик Рот. Трае 15 минути. Преди него, от 18 в Люмиер е прожекцията на филма на Искра Ангелова от ТВ предаването Нощни птици – Кой се страхува от Юлия Кръстева. А веднага след Елис и официалното откриване, също в Люмиер , може да се гледа и филма Музиката на непознатите: Йо-Йо Ма и Ансамбъл Силк Роуд.

Люмиер 20.04, 20:00; Люмиер: 25.04, 17:15; Одеон: 30.04, 17:00

Арт животът на Дейвид Линч

Филм за изкуството на любимия психопат

Филмът разкрива гледката от художническото студио на Линч в Холивуд, как артистът се е формирал в Америка и смесва собственото му изкуство, музиката и ранните му филми. И най-важното – осветлява някои тъмни кътчета от онзи вътрешен свят създал Мълхолънд Драйв, Изгубената магистрала, Диво сърце, Синьо кадифе и разбира се Туин Пийкс.

Люмиер: 25.04, 21:00; Одеон: 30.04, 19:15

Парижка кула 13

Street art лудница

Кулата е всъщност блок, който трябва да бъде разрушен, но става временен център за огромна колективна изложба на над сто съвременни художници на уличното изкуство.

Върху площ 4500 кв. м. – повече от 400 оригинални произведения заемат деветте етажа. В продължение на един месец посетителите на живо са 30 000 души, а още 570 000 хиляди ги следят в интернет. Манифестът на street art-а е разрушен заедно със сградата, но остава в този документален филм.

Люмиер: 22.04, 15:00; G8: 20.04, 20:30; Euro Cinema: 30.04, 19:15

Пикасо, раждането на една икона

Филм за гения променил модерното изкуство

От 1901 г. с изложбата на Волар, художникът започва да изгражда себе си извън установените авангардни кръгове: изключено е да излага творбите си на експозицията на независимите творци (Salon des Indépendants) или в Есенния салон на изкуствата в Париж. Филмът разказва как Пикасо успява да моделира легендата си в универсалното схващане за вродеността на артистичната гениалност.

Люмиер: 23.04, 13:30; G8: 22.04, 19:30; Euro Cinema: 30.04, 18:15; Одеон: 21.04, 21:00

Акт и наказание

Филмът за пънкарките активистки от Pussy Riot

Заглавието е алюзия, разбира се, към Престъпление и наказание – от бащата на нашата съвест – Фьодор Михайлович Достоевски. Престъпление ли е обаче вандализмът на Pussy Riot? Или е висш израз на активизъм с пънк средства?

Владимир Путин е открито подкрепян от патриарх Кирил като кандидат за президент. Pussy Riot решават да реагират, като изнесат в московската катедрала Христос Спасител пънк молебен “Майко Божия, прогони Путин!”. Акцията им е спряна от охраната и се превръща в най-големия им провал, но и в най-известната им изява. Катя, Маша и Надя са арестувани. Изправят ги пред съда и ги грози затвор. Благодарение на властите съдебният процес се превръща в световно събитие. Филмът показва, че феноменът акционизъм е пресечна точка на изкуството, историята и политиката.

Виж и трейлъра

Люмиер 30.04, 19:00; Люмиер: 22.04, 21:00

Айрис

Филм за един изумителен 93-годишен лайфстайл

Айрис Апфел е остроумната екстравагантно облечена 93-годишна специалистка по стил. Крейзи дамата, която от десетилетия присъства ярко на нюйоркската модна сцена. Модата, вкусът към живота и изкуството – като експеримент през очите на един свободен дух. Филмът е сниман от Албърт Мейзълс – режисьор на много от филмите за Кристо и Жан Клод. Между другото, филмът Мостът към Кристо можете да гледате в Люмиер, на 28.04 от 16:30.

Люмиер: 29.04, 20:00

Kазвам се Флеминг. Иън Флеминг

Филма за човека, който изобрети Джеймс Бонд

Историята на Иън Флеминг, истински шпионин, женкар и спортист, който присъства при раждането на МИ-5 и ЦРУ и дава на света един от най-дълго обичаните култови герои: Бонд. Това е историята на изключения от елитния колеж Итън Иън Флеминг, който си създава име по други начини: като женкар, атлет и военноморски офицер-разузнавач от Втората световна война.

Интервютата с най-близките роднини на Флеминг, включително Луси Флеминг и Кейт Гримонд, дъщери на по-големия му брат Питър, правят удивителни разкрития за човека и работата му.

Люмиер: 22.04, 16:30; G8: 24.04, 19:00; Euro Cinema: 29.04, 15:15; Одеон: 27.04, 20:30

Китайските животи на Ули Зиг

Филм за най-големия колекционер на китайско съвременно изкуство

Швейцарецът Ули Зиг играе важна роля в промяната на икономическата политика след ерата на Мао; той е и основател на най-значимата световна колекция от съвременни китайски произведения на изкуството. По-голяма част от тази колекция ще бъде прехвърлена в хонконгския музей М+, който ще отвори врати през 2019 г. Филмът е за предприемача, дипломата и колекционера на произведения на изкуството Ули Зиг по време на напрегнатата и продължаваща от края на 70-те години на XX в. до днес транформация на китайското общество.

Люмиер: 21.04, 21:00

 

 

Иржи Менцел – да се направи комедия не е никак забавно

Филм за емблемата на чешкото кино

Иржи Менцел е на двадесет и няколко години, когато през 1967 г. печели Оскар за най-добър чуждоезичен филм със Строго охранявани влакове, класика на Чешката Нова вълна. След това създава марка, стил с нестандартния си сатиричен поглед в своите филми. Този кино документ разкрива част от тайната му – любовта към театъра и литературата на родината, където той остава по време на съветската окупация в края на 60-те години, въпреки че много други творци я напускат, и пренася на големия екран историите на забранявани автори като писателя Бохумил Храбал. Плюс забавни разкази на други интересни личности – от Милош Форман до Кен Лоуч.

Люмиер: 23.04, 16:15; Одеон 24.04, 20:45

6 минути щастие 

Филм за специалиста по тъга Георги Господинов

„Помня, че веднъж бях щастлив. Траеше около 6 минути. Случи се в градините Кенсингтън, Западен Лондон, рано сутринта. Не мога да намеря причините на това щастие, което е истинско доказателство за неговата автентичност.” Георги Господинов: Физика на тъгата

От лондонския парк Kensington Gardens, Георги Господинов ни открехва вратата на софийския си свят. Филм за “вдъхновението и невидимите нишки между творчеството и живота”.

Люмиер: 24.04, 17:00

 

Плюс още филми за Хуан Миро, Бродски, Клод Моне, Джакомети, Йеронимус Бош и други.

Master of Art е в Люмиер, Одеон, G8 и Euro Cinema – от 20 до 30 април, 2017 в София, а след това и в други градове в България.

Виж цялата програма –  в сайта на фестивала.