Тя е посланик на идеите, които свързват киното и големите му личности – с феновете. Първо в предаването Като на кино, а отскоро и във видео блога Cinema Confidential.

С Антъни Хопкинс

Как Стаси Кара се превърна в Станислава Айви?

Една дама наскоро ми каза, че в моя живот има много пъти възможности за ново начало. Реших да поставя сегашното и с ново име, което да се пробва да прави кино, не само да го отразява.

Със Стелан Старсгард

Наскоро стартира видео проекта ти Cinema Confidential (Поверително в света на киното). Каква е неговата идея?

Cinema Confidential или Поверително от света на киното е отново свързан с интервюта с холивудски актьори и звезди, но е влог – онлайн е и включва още повече пътуване. Той има свободата да достига до повече хора, тъй като е в интернет и е на два езика – на български и английски. Първите няколко епизода са посветени на европейски дестинации, ползвани като снимачни площадки, както и на европейски актьори успешно прескочили към Холивуд. Сред тях са Стелан Скарсгард, Жулиет Бинош, Настася Кински, а в епизода тази седмица главен герой е актрисата и режисьор Жули Делпи. Основната ни тема на разговор беше сексизма в Холивуд и това, че тя губи част от финансирането за последния си филм, защото е жена и твърде емоционална. Много ме впечатли това, което тя казва, че в Америка по темата сексуален тормоз, всичко е смесено вече – от коментари, през това да хванеш жена по определен начин, до изнасилване. До края на месеца имаме още няколко големи звезди в главната роля и ще отскочим до Лондон, Рим, Барселона и Неапол, а през март идеята ми е и влогът, и аз да бъдем в Лос Анджелис за нови срещи. Подготвям един куп интересни интервюта там – от човешки истории през атмосфера на снимачни площадки и студия.

Това лято завърши курс по режисура в New York Film Academy. Какво научи там?

Научих се на много практични неща за това как да съживиш историята си на екрана. От това да я напишеш, през това да я заснемеш, до това да я монтираш. Както и да работиш в екип и колко е важно да можеш да разчиташ на него. Беше прекрасно преживяване и изключителен опит.

Имаш идея да филмираш книгата ти Повикът на щастливата случайност – въпросът е как?

Ех, да имаше формула за това! С много упорство и инат – търся всякакви възможности като вече съществуващи мои контакти, агенти и сайтове, които свързват сценаристите и продуцентите тези дни.

Срещала си се с едни от най-големите имена в киното – като Антъни Хопкинс, Кевин Спейси, Уилям Дефо, Никол Кидман, Ема Томпсън, Кенет Брана, Камерън Диас, Кейт Уинслет. Кои са историите свързани с тях, които няма да забравиш?

Направо ще кажа за всеки от изброените по нещо! Никога няма да забравя как сър Антъни Хопкинс имитира Ханибал Лектър на живо, колко ме впечатли Кевин Спейси с историите си, как Уилям Дефо обърка София с Букурещ, колко величествена е Никол Кидман, как Ема Томпсън ми пя “Happy Birthday”, колко скромен е Кенет Брана, как се смее Камерън Диас и разбира се, как Кейт Уинслет стана от стола си, за да ми оправи ръба на роклята.

Какво мислиш за това, което се случва с Кевин Спейси?

Ще продължавам да твърдя, че срещата ми с Кевин Спейси беше едно от на-незабравимите интервюта в кариерата ми. И аз за разлика от Ридли Скот няма да го изтрия дигитално! Да, човек винаги трябва да носи последствията от действията си, но от както започна секс скандала в Холивуд до днес, излезе, че всеки втори мъж там е насилник. И ще повторя това, което ми каза Жули Делпи за това, че в Америка слагат всичко под един знаменател. Смятам, че това, което се случи с Кевин Спейси беше прекалено и за мен чашата преля с премахването му от филма Всичките пари на света само, за да може филмът да бъде номиниран за награди! Разбира се, че не е ОК да правиш нежелани сексуални намеци на хора, с които работиш и разбира се, че не е ОК да се закачаш с деца. Но много въпроси могат да се зададат обратно и има много неизвестни във всички тези истории. Смятам, че не трябваше толкова бързо да се прибягва до пълното му зачеркване в Холивуд.

А сега, позволи няколко въпроса с фокус твоята личност. Най-ранният ти спомен?

Малко ми е трудно да кажа кой е първият, тъй като в един момент толкова истории си слушал от родителите си, че не знаеш кои действително помниш и кои са ти разказани. Но със сигурност един от най-ранните ми спомени е когато в първи клас след училище ходех да пазарувам храна с купони. Родителите ми трябваше да работят и аз имах отговорна задача, тъй като не бяхме разглезени като сега и магазинът затваряше рано, а продуктите свършваха бързо!

Твоите вдъхновители?

Страшно много са, но – Александър Дюма, Дейвид Финчър, Елън Дедженеръс, както и комедийната актриса и страшно талантлив сценарист Тина Фей.

С Жули Делпи

Една идея за безсмъртие?

В книгите и филмите ни учат, че обикновено тези, които желаят безсмъртие не свършват добре. Но пък наскоро гледах анимационния филм Тайната на Коко и там много ми хареса идеята, че ти всъщност наистина изчезваш едва, когато всички хора, които те помнят лично или чрез истории, вече ги няма. Така че това би трябвало да бъде – да оставиш достатъчно дълбока следа.

Какво би направила с 1 милион лева?

Бих снимала филм, бих пътувала на още места по света, бих направила приют за бездомни кучета, бих дарила на деца, които имат нужда. Разбира се, бих и напазарувала добре всичко, което ми харесва, не само за мен, а и за близките ми хора!

Какво би направила с 1 милиард лева?

Бих се опитала да променя към добро нещо в света. Не знам какво би било най-достъпно, когато имам 1 милиард лева, но много бих искала да премахна поне едно голямо страдание.

Кога беше последният път, когато плака и защо?

Най-често плача, когато виждам снимки и видеа на кучета в беда. Не мога да приема факта, че има хора, склонни на безкрайна жестокост към беззащитни животни.

Каква е твоята отрова?

Филмите и сериалите.

Пет думи, с които можеш да се опишеш?

Позитивна, амбициозна, енергична, любопитна и на моменти твърде смела, граничещо с глупост даже.

Какво осъждаш в другите?

Опитвам се да не го правя наистина, научила съм се за скромните 34 години на този свят, че всичко може да ти се случи и не е честно да съдиш никого. Естествено това е сериозен човешки порок и всички го правим, така че ако трябва да избера нещо – това е е нерешителносттта. За нея съдя хората понякога.

Моментът, в който се чувстваше най-засрамена?

Не знам дали мога да дефинирам “най”, но със сигурност често ми се случва да падам и да изпускам предмети. Онзи ден, например, се пребих на доста равна улица, защото си гледах в телефона, докато вървях като пълна кифла!

Най-скъпата ти покупка?

Предполагам компютър или телефон, но като сантиментална стойност – едно бижу, което нося и до днес!

Кой ще те изиграе във филма за живота ти?

Ейми Адамс или Ема Стоун.

Какво можеш да готвите най-добре?

Хич не се славя с кулинарни умения, по-скоро обратното. Така че ако искате салата с всичко, което има в хладилника, бъркани яйца или гуакамоле, аз съм вашият човек! За всичко останало уви, бих ви посъветвала да е друг!

Най-големият ти страх?

Да загубя близък човек.

Какъв е смисълът на живота?

Истинската любов и щастието да живееш. Малко клиширано звучи, но ако се замислиш не е друго.

Кога беше най-близо до смъртта?

Или когато скачах с бънджи (ако питаш майка ми), или на някое далечно пътуване в полет със сериозна турбуленция.

Книгата, която те промени?

Граф Монте Кристо.

С кого би излязла на вечеря?

С Тина Фей.

От кое твое удоволствие се срамуваш?

Понякога гледам истински глупави романтични комедии с огромен кеф!

Най-великият филм на всички времена?

Знаеш, че не може да е един! А и велик за филм е много субективно. Ще кажа кой е най-великият филм на годината – Три билборда извън града!

Кога за последно беше щастлива?

Когато заснех първия си късометражен филм това лято, когато последно пътувах или когато последно кучето ми ме целуна. Не знам, много са изборите!

Какво стои на върха на списъка ти с мечти?

Филм или сериал по моя история и да имам възможност да помагам на животни в беда.

Кое е красиво?

Свободата.

Кое е грозно?

Чувството за пропилян живот.

Книгата, която си препоръчвала най-много?

Песента, която ще звучи на вашето погребение?

“Somewhere over the rainbow”.

Следи Станислава Айви ТУК.