Напоследък нетът е пълен със статии относно това как да оцелеем в пределите на собствените си жилища. Оказа се, че да работиш от вкъщи при наличие на всички членове на домакинството не е толкова лесно, колкото може би сме си представяли. Дори за домашните любимци е несвойствено да сме налични по цял ден и го приемат за един от онези, които преминават в спане, игри и съответно търсене на внимание. Капаните дебнат отвсякъде –  видеа, социални мрежи, уютно топло легло, жената/ мъжът, децата, огромният буркан с течен шоколад, липсата на движение, тъщата се е научила как да ви избира на видео връзка… Ако не са домашният любимец, аптеките и хранителните магазини огромна част от битието се свежда до онлайн пространството и телевизията в пределите на бърлогата. В интернет пазаруваме, работим, детето се образова онлайн, всеки вперил поглед в екрана на задълженията, развлеченията и потока от информация.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

За владичеството на високоскоростния интернет и неговите предимства  писахме неотдавна тук.  Сега повече от когато и да било това е актуално. Имаме нужда от добро качество и надеждност на услугата. За нарасналото потребление красноречиви са действията на гиганти като youtube , facebook & netflix, които понижиха качеството на излъчваните видеа с цел да защитят мрежата от претоварване.

Дигитализацията, с или без наложената изолация, е бъдещето. Онова на поумняващите градове. И базата за всеки етап от историческото ни развитие, определян като революционен, конкретно настоящия – технологически, е образованието. Или за да бъде един град умен, трябва да има съответна образователна система, практически адаптирана към дигиталните умове днес. Онези, които нямат пространствени и времеви ограничения. Посредством технологиите те са свикнали да бъдат навсякъде когато поискат. Учащите се сякаш плуват в собствени води с онлайн образованието, или поне повечето от тях и това увеличaва интереса им. Учителите имат възможност също да се адаптират към неизбежното бъдеще днес, неочаквано и по-бързо от предвиденото. За популяризиране на ползите от дигитализацията беше стартирана кампания още през 2018 г. под наименованието Образование 4.0. Тя е по инициатива на  Виваком и в. „24 часа“, в партньорство с МОНСтолична общинаРегионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция. Кампанията продължава вече 2 години да показва добрите практики за въвеждане на технологиите в учебния процес, а в настоящата обстановка на бързо онлайн адаптиране е особено полезна. Телекомът дари 500 таблета за дистанционно обучение на МОН. По данни на министерството близо 2000 учители нямат техническа възможност да работят дистанционно, около 70 000 ученици не разполагат с оборудване, като част от тях и с интернет. Процесът по осъвременяване превиши предвидените темпове и това е твърде възможно да повиши интереса в образоващите се.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

От друга страна развитието на оптичната – по-надеждна и високоскоростна мрежа, вече достигна до там, че е налична в много домове. Получаваме сигнал директно през най-високотехнологичните кабелни инсталации и хардуер, основа за бъдещето развитие на world wide web. Благодарение на това, разполагаме и с качествена телевизия (IPTV) и гарантирана надеждност.

Тази масова онлайн активност, подобно на настоящото положение в света или по-скоро като негово отражение, не крие рискове от вируси обаче. Дори напротив. Необходимостта на потребителите да са в крак с новините относно пандемията, в същото време работещи, учещи или просто скролващи в различни приложения, не остана незабелязан от киберпрестъпниците. Мейли с фалшиви призиви за дарения, подвеждащи “новини” с “помощни” линкове, оферти за оскъдни защитни материали и стоки с нараснало потребление заливат онлайн пространството. Ето защо наред с опазването на физическото си здраве докато стоим вкъщи, е добре да се замислим и за опазването от вируси в онлайн пространството. Добра опция е когато лиценз за антивирусен софтуер е включен към пакета ви за домашен интернет. Решения с дългогодишна история в борбата със зловредни кодове и доказан минимален ефект върху защитената система. Инсталирането става в няколко бързи стъпки, но ако не можеш да се справиш извикай детето. Подробности тук.

Ако изолацията днес се беше наложила в годините преди интернет ние като социални “животни” вероятно щяхме да сме свидетели на много страшна вълна от депресия и съответните последствия. Сега, освен че имаме възможност да останем социални, макар и не в пряк, физически контакт помежду си, разполагаме с всички инструменти да сме активни. Вместо едно цяло поколение да се изправи пред образователна пропаст, навлиза в неизбежен етап от бъдещето. Доставчиците на мобилни и интернет услуги съумяват да реагират бързо, адаптирайки не само самата мрежа, услугите, но и защита. Чашата изглежда повече пълна, отколкото празна. Въпрос на перспектива, съзнателност и разбира се, въображение. #oставамвкъщи