“За да направите времето да тече по-бързо, са нужни пари: именно така парите отнемат време.” – Мартин Еймис, “Пари”

Good twist.

Доходите са лично пространство, в което е доказано, че правилното разпределяне е важна част от спестяванията. Но най-ценната валута днес е времето. Двете сякаш винаги са в някаква схватка за надмощие. Или не съвсем винаги… Технологиите вече улесняват разпределянето на паричните средства и спестяват много от времето, в това число минимизирайки риска от изгубване на платежни средства. Магията се нарича дигитален портфейл. Когато за пръв път се появиха мобилните приложения те буквално преобразиха начина, по който гледаме на смарт устройствата си. Днес е напълно възможно да излезеш само с телефон в ръка и забравиш тумбестите портфейли пълни с ненужни карти от хранителни супермаркети, бензиностанции и пр. Какво облекчение, например за една домакиня току що взела децата от училище, детска градина и пазарува максимално концентрирано, бързайки да приготви тепърва вечерята, би било просто да премине през касата, използвайки телефона си? Следенето на семейният бюджет не е за подценяване също. Какво е важно да знаем за дигиталните портфейли и преките ползите от използването им?

Инсталирането на подобно приложение за управление на средствата позволява на всеки потребител, да извършва безконтактни плащания на ПОС (POS – Points of Sale) терминали със своя смартфон. Транзакцията се осъществява веднага посредством функцията за свързаност Near Field Communication (NFC), с която са снабдени повечето смартфони днес или връзката телефон – терминал без физически контакт, а посредством радио вълни. От гледна точка на сигурност обменът на данни е сведен до обхват от максимум 5 см.

Какви са преките ползи?

Сигурност.
Използването на платежни карти чрез телефона, за изненада на мнозина, е по-сигурно от съхранението на физически карти в портфейл. При загуба на обикновен портфейл, рискът да бъдат похарчени наличните средства е много голям. Ако това се случи със смартфон, за достъп до приложението трябва да се минат поне 2 нива на сигурност – код на телефона, ПИН или пръстов отпечатък/ лицево разпознаване на самия App.

Бърз достъп до всички лоялни карти.
Излизаш без чанта, само с телефон. Нова степен на свобода от вечните дисаги, които сякаш са впити в нас. Всичко е събрано на едно място. В ръката ти.

   Пести време.
Бързо и лесно плащане на POS терминал или интернет покупки, преводи към други потребители или банкови сметки. Отпада необходимостта при превод на пари да се посещават финансови институции или да се чака по опашки.

Бюджетиране и контрол на разходи.
Приложението дава възможност за проследяване на видовете плащания, което прави контролът върху средствата много лесен и удобен.

Това е бъдещето и огромна част от настоящето.
Мобилни приложения за дигитален портфейл са свалени от над милиард потребители до момента, като годишно броят им нараства със 140 милиона и е доказано, че методът подпомага изостаналите икономики.

В Швеция едва 1% от БВП е в банкноти към 2018-та година, сравнено с 11% в ЕС, 8% в САЩ и 4% в Обединеното кралство. Новината от преди седмица от там е, че започват тестове на първата централизирана банкова дигитална валута, която се очаква да бъде тествана след година. Cashless society.

В България най-новият дигитален портфейл е Pay by VIVACOM. Приложението на мобилния оператор дава възможност за плащане с телефон, преводи между други потребители на приложението, междубанкови преводи, покупки в интернет. Дигиталният портфейл на Виваком може да бъде използван от потребители и на други мобилни оператори, като е достъпен за iOS и Android устройства. Разполага с функционалност, която дава възможност за дигитализация на лоялни карти и карти за отстъпки, както и достъп до актуални оферти на големи търговски вериги. Благодарение на заложените аналитични функции в приложението потребителите могат да оставят в миналото съхраняването на касови бележки, за да следят къде са похарчили парите си.

Приложението се предлага в 2 тарифни плана, като клиентите на мобилни гласови услуги на Виваком имат достъп до включените услуги на план VIVAPAY без да заплащат месечен абонамент.

С дигиталният портфейл Pay by VIVACOM потребителите могат да направят дарение към новооткритата сметка на Министерството на здравеопазването в борбата срещу COVID-19. Върху даренията за тази кауза не се начислява такса за банков превод.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.