През последните няколко дни стотици експерти, лекари, научни специалисти, както и самоуки любители, въстанаха срещу първоначалния подход на британското правителство за справяне с коронавируса. Основният им довод беше, че правителството на Борис Джонсън необосновано не прилага мерките, които другите страни въвеждат.

Това не е така.

Необходимо е да припомним британския подход и неговата еволюция.

Медийната картина на случващото се в Обединеното кралство бе шарена и интересна. От една страна – Борис Джонсън, след разговори със своите медицински и научни съветници, обявил няколко пъти, че само сериозно болните ще бъдат допускани в болниците. Всички други – домашно лечение при пълна изолация.

После – според математически, статистически и научни модели на Джонсън, забрана на масовите събирания на открито (футболен мач, да речем), нямало причина да намалят разпространението на вируса. Именно по тази причина отмяната на тези събития първоначално бе решение на организаторите, а не наложена мярка от правителството. Това е факт, впрочем.

И още – тактиката на правителството да не затваря детски градини и училища също е част от мерките на британското правителство, където стигаме до най-широко обсъжданата тема, а именно – идеята за създаване на “колективен имунитет”.

Принципно, целта на правителството (не само британското) винаги е била забавяне пика на заболяванията и съответно приетите в болница, за да може здравната система да издържи на натиска. Също така и пълна изолация на възрастните хора над 70 години, наложена в някакъв смисъл дори насилствено с цялата строгост на закона, която също да даде възможност на здравната система да оперира в кризисна ситуация. Отлагането на драконовските мерки (тотално затваряне) дава и известни възможности на икономиката да оцелее, казват наблюдатели.

Преди всичко, важно е да се подчертае, че британското правителство работи с няколко паралелни щаба от специалисти, които непрекъснато съветват Борис Джонсън. Всички досегашни мерки са взети на база множество данни, като в същото време самата страна е впрегнала друг голям брой специалисти за разработване и симулиране на различни модели на действие.

В един момент, макар последните часове това да се променя, Обединеното кралство предприемаше (поне наглед) драстично по-различни мерки от тези на другите страни. Примерно що се касае до училищата и детските градини.

Да обясним и това.

Едно от основните действащи лица в британския щаб е сър Патрик Валънс. Той е главен научен съветник на Обединеното кралство от март 2018 година. Шест години преди това е работил в развойния отдел на фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. Получил е английската благородническа титла “Сър” миналата година.

Неговата концепция за придобиването на масов имунитет беше критикувана още в зародиш от учени от британски университети. Не се връзвайте на всичко, което четете – това никога не е било негова концепция, нито цел. Ето защо.

Още в началото, сър Валънс обяви двата стълба на правителствената стратегия – намаляване пика на епидемията, разширяването обхвата като времетраене, за да не се окаже здравната система стресово натоварена като в другите страни, особено Италия. И второ, защита на най-уязвимата част от обществото, а именно възрастните, докато вирусът е активен сред останалата част от обществото.

В неговите представи това би създало колективен имунитет, тъй като хората ще се възстановяват от болестта и на практика ще бъдат имунизирани. Иначе съществува опасност след шокова карантина и намаляване на разпространението, пак да се върнем в изходна позиция, когато страните “заработят” нормално.

Това е единствената хипотеза на развитие, в която той говори за “колективен имунитет”, който така широко занима хората.

Да дефинираме “колективен имунитет”. Принципно това е имунизацията на голям процент от общността (над 60 процента) за създаване на колективен имунитет. Когато това се случи имаме и защита на онези, които не са ваксинирани.

Тук навлизаме в по-задълбочен дебат, необходими са още пояснения.

Професор Уилям ван Шайк, професор по микробиология и инфекции в Университета в Бирмингам, казва: “Колективният имунитет описва феномен, в който хора в риск са защитени от инфекция, защото са заобиколени от имунизирани индивиди. По този начин разпространението на вируса се намалява. Към този момент в науката говорим за колективен имунитет, когато става дума за ваксини. Ако достатъчно голям брой от населението се ваксинира, то това ще осигури колективен имунитет на друг малък брой от населението, което не е ваксинирано (по медицински или религиозни причини). Сега, например, наблюдаваме гнезда на дребна шарка, защото недостатъчно голям брой деца са ваксинирани.”

Професор Шайк продължава: “Въпросният колективен имунитет съществува за грипни епидемии. Ако голям брой от населението се ваксинира срещу грип, това може да защити неваксинираните. Проблемът с грипа е, че е трудно да се определи кой щам ще причини инфекцията в даден период от време, поради което не винаги грипната ваксина е ефективна. Основният проблем с коронавируса е, че това е нов вирус, който не се е разпространявал преди. Тоест всички могат да бъдат заразени. Колективен имунитет може да бъде постигнат чрез масова ваксинация (, но в момента няма ваксина) или, ако отделни индивиди се разболеят, възстановят и така придобият естествен имунитет срещу вируса. За съжаление, най-груби данни показват, че можем да придобием колективен имунитет срещу Covid-19, ако поне 60 процента от населението е имунизирано.”

Това означава, че британската стратегия предвижда разболяване на 60 процента от населението, тяхното възстановяване и практически естествено имунизиране, казват критиците на концепцията. Така “прочетоха” някои думите на британските специалисти.

Всъщност никой не е казал подобно нещо, но ето докъде стигнаха медиите в свободните си интерпретации. Ако говорим в цифри, в Обединеното кралство поне 36 милиона души трябва да преболедуват коронавирус и да се възстановят. Тук, естествено, възниква основният проблем. Идеален вариант не съществува и няма как да предположиш, че ще се заразят 36 милиона здрави хора, които ще изкарат вируса леко и ще оздравеят бързо. При такава колективна естествена имунизация е възможно десетки хиляди да загубят живота си. Не, стотици хиляди.

Разбира се, възможно е – ако приемем хипотезата, че някоя страна все пак би оставила хората да се заразят – въпросният брой жертви да бъде идентичен при всички сценарии, но това съвсем не е случая с Обединеното кралство. По-интересен е въпросът каква част от населението трябва да има имунитет, за да спаси останалата? Наистина ли 60 процента са достатъчни?

Още малко мнения на специалисти.

Професор Пол Хънтър, професор по медицина в University of East Anglia: “В определянето какво ниво на колективен имунитет е необходимо, за да се спре разпространението на инфекцията, трябва да знаем Ro (базовото репродуктивно число). Това е броят на хората, които е възможно да се заразят от един случай, когато новият патоген се появи в общество без имунитет. Да приемем, че имаме патоген с Ro=2, което значи, че след първия случай ще имаме 2 заразени случая, после 4, после 8 и т.н. Но, стигнем ли времето, когато половината от населението има имунитет, средно половината от изложените на зараза от един случай ще са с имунитет, тоест един човек ще се заразява от един заразен. Тъй че последователността 2, 4, 8, 16, 32, ще се промени на 1, 1, 1, 1, 1 и болестта на практика ще умре сравнително бързо. Предполага се, че Ro за Covid-19 е между 2.0 и 3.0 Ако предположим, че Ro=3, това значи, че след като 66 процента от населението има имунитет, вирусът ще умре в населението.”

При изчисленията на други учени за постигане на колективен имунитет от коронавирус се стига и до необходими 90 процента от населението, което да е преживяло болестта, което създава изключителен риск за висока смъртност. Нещо повече – макар моделите да показват, че имунитетът е доживотен, това засега не може да се твърди със сигурност.

Става все по-сложно.

Доктор Барат Панкания от University of Exeter Medical School: “За да създадете колективен имунитет от Covid-19, няма да може да гарантирате, че хора с “висок риск” няма да заболеят. Тоест, някои от заразените ще развият тежки усложнения и ще загубят живота си.”

Професор Мартин Хибърд, London School of Hygiene & Tropical Medicine: „Сегашната цел на социалното дистанциране, наложена в Обединеното кралство, сякаш успява да отложи пика, за да може тези с усложнения да се лекуват пълноценно в здравните заведения. Защото, ако случаите постъпят по едно и също време, това ще натовари системата. Това би могло да означава, че до зимата, когато се очаква пик на болестта, онези, които не са се разболявали, ще бъдат малцинство и ще бъдат защитени от колективния имунитет. Мисля, че тактиката на правителството ще постигне целта си. Другата стратегия е максимално да отлагаме заболяването на по-голям брой хора, за да печелим времето за появата на някакво лечение. Стратегия, подобна на тази в Сингапур.”

Това обаче е почти невъзможно, колкото и хубаво да звучи, показват данните от вчера.

Положителните случаи на коронавирус на Острова се увеличиха до 2000 души. Това е най-големият скок за един ден от началото на епидемията. Започнаха и новите мерки. Доминик Рааб, британският външен министър, препоръча на жителите на страната да се въздържат от пътувания в чужбина за срок от 30 дни. Затварят се заведения за обществено хранене. Мерките стават по-строги. Но все още специалистите на Острова се притесняват, че ако и училищата бъдат затворени, е възможно вирусът да се предаде по-лесно на възрастните, които ще гледат децата целодневно. В същото време над половин милион учители подписаха петиция, която моли Борис Джонсън да затвори училищата.

Подобни тежки решения от британското правителство се взимат от т.нар. екип Cobra. Наименованието “Cobra” идва от “Cabinet Office Briefieng Rooms” – мястото за срещи в сградата на правителството, когато става дума за национални или световни кризи. В случая с коронавирус епидемията, Борис Джонсън свиква среща на хора от различни сфери, които са в състояние да взимат бързи и ефективни решения.

Макар екипът за борба с коронавируса да е от специалисти, се появи липса на комуникационен специалист, който да обясни какви точно решения взима този екип. Ако такъв имаше, никой нямаше да обсъжда новината, че Борис Джонсън е готов да заразява, за да придобият хората естествен имунитет.

Факт е, че при повърхностния прочит на изказванията, мнозина съзряха решение на правителството, което води едва ли не до заразяване на 60 процента от населението, за да се случи въпросното придобиването на колективен имунитет.

Както всяка друга страна, така и Обединеното кралство, продължава основно да прави възможното за удължаване срока разпространение на вируса, за да може заразените да бъдат лекувани, както е необходимо. Това става със стандартните арсенали, познати досега – тестове, проследяване на контактите на заразените, карантина, превантивни мерки и т.н., вече познати на всички от другите страни.

Британците не са бягали от тези мерки, единствено забавиха въвеждането им. Мнозина учени от екип Cobra посъветваха Джонсън за това, защото се страхуваха от емоционалната (, че и икономическа) реакция на обществото. Ако силовите мерки са приложени твърде рано, ще се достигне рано и фазата на една “поведенческа умора”, след която е трудно обществото да бъде контролирано. И още нещо, да повторим думите на Сър Патрик Валънс, “ако потискането на вируса с драконовски мерки е успешно за месеци, когато тези мерки бъдат премахнати, вирусът ще се върне.”

Тук е ключът към неразбирането на британския модел. Сър Патрик Валънс каза, че вирусът ще бъде потискан, но не напълно. Правителството се фокусира върху най-застрашените групи. И в един момент Валънс се изцепи по медиите, че “около 60 процента от населението трябва да се зарази, за да се достигне този колективен имунитет.”

Практически мигновено се случи вълната от критични мнения, заклеймяване и други подобни. И как иначе, когато на моменти Валънс звучеше така, че все едно нарочно ще се наложи 60 процента от британците да бъдат заразени.

Греъм Медли, специалист по тропически болести и хигиена, обяснява: “Хората интерпретираха неправилно фразата “колективен имунитет”. Медли е председател на група от учени, които моделират обхвата и действието на подобни вируси и съветва правителството как да действа в такава обстановка. “Реалната цел е подобна на тази в другите страни – изравняване на кривата на броя на инфекциите. Като следствие от това, нацията ще придобие групов имунитет. Това е страничен ефект, а не цел.”

Британският здравен министър Мат Хенкок се опита да поясни това, но беше вече медийно късно: “Колективният имунитет не е нито наша цел, нито наша политика.” И всъщност, официалният план на правителството за справяне с коронавирус, не упоменава никъде термина “колективен имунитет”.

Мнението на мнозина учени продължава да бъде аналогично – по-добре да се научим, грубо казано, да живеем с вируса, който ще остане да съществува, отколкото да го потиснем временно. Марк Уулхаус от University of Edinburgh пояснява: “По-скоро подозирам Световната здравна организация да промени позицията си като тази на правителството на Обединеното кралство, а не обратното.”

Естествено, ако приемем, че правителството на Обединеното кралство действа донякъде като останалите страни, то съществен друг казус е скоростта на действие. Деви Шрайдър, също от University of Edinburgh, казва: “Другите страни показаха, че скоростта е от решаващо значение.”

Именно това се случи днес.

Ситуацията се развива с часове и Борис Джонсън, който вярва на моделите, създадени от учени на база научни, математически и статистически модели, е изправен пред ново кризисно предизвикателство. Експерти от Imperial College London днес представиха критични прогнози, които показват, че ще е почти невъзможно да се контролира вълната на заразяване и разпространение на вируса. По техни данни, дори в най-добрия случай болниците ще бъдат буквално препълнени. Същите тези експерти са представили доклад на Борис Джонсън, според който е възможно жертвите във Великобритания да достигнат 250 хиляди души. Колкото повече случаите по света се увеличават, толкова повече въпросните математически модели стават меродавни. След представянето на катастрофичните данни, Обединеното кралство промени рязко подхода си.

Над 50 специалисти работят в този отдел и изчисленията са стряскащи. Аналогичен състав от специалисти е изследвал математически и предишни пандемии и има изключителен опит в създаването и интерпретирането на модели. На база всички познати реакции по страни досега, учените са изследвали три възможни подхода, които да предприеме Обединеното кралство:

а) потискане: разбиване веригите на предаване на вируса, намаляване на случаите до възможно най-ниско ниво, както направи Китай;

б) смекчаване: приема се, че разпространението на вируса не може да бъде спряно, затова се работи интензивно по методи на превенция на масовия му пик, за да се пощади здравната система със случаи на заразени (това бе стратегията на Обединеното кралство миналата седмица)

в) не се прави нищо: вирусът се развива свободно в обществото

Последният вариант е бил моделиран много внимателно и цифрите са показателни: 81 процента от населението ще бъде заразено, а жертвите ще бъдат 510 хиляди.

Вариант “смекчаване” е най-добър, но се очаква да има 250 хиляди жертви и напълно преустановяване действието на здравните центрове в държавата.

Проучването показва, че на Острова поне осем пъти повече ще са нуждаещите се от спешни грижи, отколкото може здравната система да поеме.

Поради това новият доклад и вероятна стратегия на правителството на Борис Джонсън е вариант 1: пълно потискане на вируса с всички възможни мерки. Това обаче създава проблем, за който говорихме преди – липсата на имунитет. Доклади показват, че в момента в Ухан, Китай, около 95 процента от населението на Китай все още не е изградило имунитет. И кръгът става все по-омагьосан. До откриване на ваксина.

View this post on Instagram

We’re leading a campaign to fight back against this disease. To keep the economy growing, to make sure that humanity has access to the drugs and the treatments that we all need, and the UK is also at the front of the effort to back business, to back our economy, to make sure that we get through it. I know that today we are asking a lot of everybody. It is far more now than just washing your hands – though clearly washing your hands remains important. But I can tell you that across this country, people and businesses in my experience are responding with amazing energy and creativity to the challenge that we face, and I want to thank everybody for the part that you are playing and are going to play.

A post shared by Boris Johnson (@borisjohnsonuk) on

***

Близост по време на коронавирус