Световната здравна организация и редица неправителствени организации в целия свят непрекъснато алармират за задълбочаващите се проблеми с умственото здраве на съвременния човек. Докато един напълно здрав човек осъзнава собствения си потенциал, може да се справи с нормалните стресови ситуации в живота, работи продуктивно и е в състояние да допринесе за своята общност, лишените от нормално умствено здраве хора се сблъскват с все по-сериозни проблеми в живота си.

Неразбирането за това какво представлява умственото здраве е широко разпространено, обяви наскоро в свой доклад СЗО. Забързаното ежедневие често ни поднася предизвикателства, които в даден момент могат да станат непосилни. Днес с такива предизвикателства, напълно непознати преди години, се сблъскват от тийнейджъри до възрастни хора. Стресът, тревожността, депресията, фобиите са само част от тях.

Екипът на Дарик радио с информационното съдействие на Световната здравна организация, стартира проекта “Игрите на ума”.

“Тревожи ни, че световни данни показват, че половината от всички психични заболявания започват от 14-годишна възраст, но в повечето случаи остават незабелязани и нелекувани,” заяви програмния директор на радиото Константин Вълков. “Считаме, че радиото, нашият уебсайт и каналите ни в социалните медии са отлична платформа за откровен разговор по проблемите, свързани с модерните аспекти на умственото здраве.  Депресивни разстройства, пристрастеността към социалните мрежи, употребата на алкохол и наркотици, хранителните нарушения, контрастите между истинския живот и измамната реалност на социалните медии, нарушенията в съня – те нарушават емоционалната ни стабилност, затова в Дарик и egoist.bg създаваме серия от програмни модули – интервюта, откровени разговори, споделяне на важна информация, платформа за лични истории без табута и забрани, свързани с умственото здраве.”

Амбициите на екипите на Дарики на egoist.bg са “Игрите на ума” да се превърне в открита медийна платформа за споделяне на проблеми и решения, място за откровени разговори. Проектът ще стартира със серия от радио- и видео-интервюта, като във времето ще развие мрежа от тематични събития.

  • В първата серия говорим за стреса и емоционалните разстройства, които предизвиква коронавирус истерията.