“Los Bravos” на Fania All Stars беше някъде следобед, веднага след него “If I Only Knew” на Jurassic 5, последвано от “Trumpet Blip Dub” на The Streets, накратко – изобщо не знаеш какво да очакваш, а това ужасно ни харесва. Малко преди това любимото ни “Testamento” на Vinicius De Moraes, че и “Los Peces” на Lhasa De Sela, ей така, между другото. За да не се обърка човек, изведнъж влиза “Come Together” на Supremes, както и “Rescue Me” на Fontella Bass.

Марсилия, Reno Laithienne for Unsplash

Ще ни побъркат съвсем тези от Марсилия, там е геолокирано Radio Grenouille. Както си говорим за тази станция, която слушаме в щабквартирите – те изведнъж пускат “Fenit Ouachma Essabern” на Reinette L’oranaise, което и ние не знаем вече какво е. Въпросната дама Ренет е от Алжир, създава арабска музика с някакъв андалуски оттенък, което звучи толкова жежко, че жигосва с най-сладкия жиг. И тъкмо сме се прехвърлили в Алжир, бегом обратно към Франция с “Les Mauvais Garçons”, където дамата зад микрофона се нарича Sarah Mikovski.

Ще кажете – подвластни сте на еклектична станция, дето пуска каквото й хрумне, ала това всъщност е най-хубавото, най-после някой да пуска, каквото си поиска, на моменти (чести, при това) да ни дразни, после да ни кара да се усмихваме. Как да не се отпуснеш като изведнъж ти пуснат “Time Waits for No One” на Jean Carn – песен, за която никога няма да се сетиш, обложката на албума е един път.

И тогава си казваш – я да ги видя тия от Radio Grenouille какво пускат в сутрешния си блок. Уф, ами тази сутрин са пуснали “Nuages” на Django Reinhardt. Синьо лято.

Слушайте още и това:

Sou Sedhiou – Orchestra Baobab
Ay Que Rico – Cheo Feliciano
Maná – Rodrigo Amarante
Stubborn Kind Of Fellow – Marvin Gaye 
 Pale Septembre – Camille
Taare Zita – Swoon Group

Ако случайно четете това в Марсилия, радиото е на 88.8 FM, в интернет е на www.radiogrenouille.com