Познаваш я. Ким Кардашиян е богата, красива, секси, с огромно, сочно дупе и влияние, но едно от рядко споменаваните ѝ качества е неоспоримата ѝ издръжливост. Когато преди десет години излезе противоречивото сексвидео с нея, Ким стисна зъби, знаейки че в крайна сметка това ще проработи за нея. Така и стана. 

В края на миналата година реалити звездата бе подложена на много по-опасно нахлуване в личното й пространство, когато стана жертва на обир в Париж. Разбираемо, незабавната реакция на г-жа Уест бе да се оттегли от социалните медии напълно, което доведе до истерия у милиони последователи и верни фенове, пише Джейк Хол в highsnobiety.com. Дълги седмици в социалките бе пусто и тъжно без селфитата на Ким, въпреки че от тях тя прибира сериозна сума. В същото време интернет преля от всевъзможни спекулации по неин адрес. 

Някои свързаха грабежа на десетилетието с постоянната активност на Ким в мрежи като Snapchat и Instagram, които дават конкретни указания за местоположението ѝ. Други свързват обира с нейната показност – в края на краищата това е една от най-богатите жени в света, често облечена от глава до пети с дрехи на най-добрите дизайнери в света. Както обикновено жертвата на грабеж бе обвинена за престъплението: онлайн тролове я корят за славата, други просто искат да я видят на дъното.

Подобни обвинения преминават границите на добрия тон и най-малкото е обидно да се предположи, че Кардашиян стана жертва на собствените си решения, но си струва да се разгледат начините, по които тази особа влияе на ново поколение чрез социалните медии. 

Ким е една от известните личности, отговорни за директно насърчаване за използване на социалните медии – тя ни въздейства онлайн, прави немислими суми пари от спонсорирани постове и се гордее, когато споделя с фенове нефилтриран достъп до личния си живот. В замяна на това много от нас правят същото. Доскоро 36-годишната звезда бе супер активна, както в обичайните платформи – Twitter, Instagram, така и в набиращата популярност Snapchat. Опцията на Facebook за излъчване на живо, а сега и Instagram Live, набира все по-голяма популярност, което насърчи доста от потребителите да гледат на себе си като бранд – макар и много, много по-неизвестни от Ким.

Днешното поколение може да се определи от думи, които до сега не са съществували. Социалните медии създадоха професията инфлуенсър – човек, който прави пари чрез набиране на много последователи онлайн и споделяне на спонсорирано съдържание в интернет. Социални медийни мениджъри и SEO специалисти – всички наети от марки, за да създават онлайн съдържание, което ще се харесва и споделя от останалите в социалките.

Ким е една от първите, които откриха потенциала на социалните платформи и как те могат да ти носят пари. В края на краищата тя дори издаде книга със селфитата си – Selfish, която превърна в един вид модерна автобиография: снимки на различни емблематични моменти от целия ѝ живот. Фотосите скъсяват дистанцията и носят лично усещане, към което много популярни личности се стремят.

Въпреки това завръщането на реалити звездата към социалните медии стигна до повратна точка. Преди няколко седмици в своя Кимстаграм Първата дама на социалките публикува една истинска семейна идилия. Кадрите са силно фотофилтрирани, а първият пост след обира в Париж гласи просто една дума – семейство.

Последваха още няколко снимки, всички с размит Polaroid ефект. И каква изненада – вместо да потънем в разкоша на имението Кардашиян-Уест за няколко милиона долара, любимците на Америка се снимат в доста по-скромен дом с мръсни стени, зелен диван и под, на който можеш да намериш най-малко хлебарка.

Важно е да се отбележи, че тези снимки са значително отклонение от голите селфита и кристално ясните изображения с тоалети от най-висша мода, с които Ким ни заливаше. Този ход изглежда е съзнателно ребрандиране, което вземайки предвид предишното ѝ влияние, може да доведе и до по-задълбочено преосмисляне на това как всички ние ще използваме социални медии. Не само, че Ким поставя акцент върху семейството и приятелите си, звездата съзнателно е пренебрегнала естетическия вид и свръхсподелянето, заради което мнозина несправедливо я обвиниха след грабежа. Кадрите публикувани от реалити звездата не са в бързи платформи като Snapchat, нито са предавани на живо. Това са снимки, които са умишлено и предварително обработени и без преструвки за непосредственост.

Най-вероятно Ким нарочно прави стъпка назад с цел да опази обществения ѝ образ и неприкосновеността на личния живот, което може да има по-широк смисъл. В крайна сметка все някога ти писва от социалките оголващи (буквално) всеки детайл от живота онлайн. Постоянната актуализация на профилната снимка, статуса, снимки на кафето сутрин, късметчето, хороскопа, бебето – в един момент става досадно. Пък и какво ти пука дали Марая Кери пее от ваната, или Майли Сайърс медитира гола с коз в устата. Тогава стигаш до точка на пренасищане на социалните медии, както при Ким. Може би новият ѝ подход е дошъл в идеалното време и ще научи много от потребителите как по-смислено да използват социалките.

Благодарение на огромната си популярност този път Кардашиян може да повлияе върху съдържанието в мрежата, което трябва да бъде внимателно подбрано. Преди време тя не само, че вдъхнови вълна от снимки с #RichKidsofInstagram, но и се превърна в емблема на селфитата. В отговор мнозина последваха стъпките ѝ: всеки реши да споделя своето ежедневие онлайн, което доведе до нови интернет платформи, с които някои успяват да направят добри печалби.

Когато днес отвориш Кимстаграм ще се сблъскаш с една друга Ким – тя има нова стратегия и вече споделя ретро портрети на по-съкровени отношения. И мрежата никога повече няма да е същата. Дори и тези, които не я харесват трудно могат да отрекат влиянието, което тя и семейството ѝ имат върху начина, по който се използват социалните медии.

Трудно е да се каже, че обирът в Париж доведе до този обрат,но не може дасе избегне изводът, че това отвратително посегателство измести приоритетите на звездата. Сега Ким прекарва много повече време с близките си хора, за разлика от преди, когато споделяшеснимки на целия си гардероб. Остава само в най-скоро време и ние да следваме стъпките ѝ. На високи токчета, разбира се…