Смята се, че до 2050 г. светът ще бъде дом на девет милиарда души, което означава, че сегашното производство на храни ще трябва да се увеличи почти двойно. Тъй като населението расте има реална възможност да се наложи да потърсим нови източници на храна – особено на протеини – различни от традиционните ястия от месо и риба.

Яденето на насекоми е един от начините за посрещане на това предизвикателство, защото те са екологично устойчива, питателна храна и може да се набави сравнително евтино и лесно в подходящи условия. Може би за това Анджелина Джоли замени бекона с порция скорпион и крачета от паяк, които определи с много добър вкус.

Близо два милиарда души по света се хранят с насекоми, приемайки гадинките като част от традиционната си диета, пише Чери Уилсън от BBC. Е все пак западните страни все още трябва да се нагласят към хранителния режим с буболечки. Всеобщото мнение за животинките е отрицателно, защото се смятат за нечисти вредители и носители на зарази.

Молим се за зима, щом комарите и мухите нахлуят в домовете и ни хапят, а да не говорим за отвращението, което предизвикват подобни гадини плуващи в супата.

Въпреки това днес е на лице бавна промяна в отношението на хората към храненето с буби. Щурци, скакалци, мравки и всякакви други лазещи насекоми са на мода сред скандинавските страни и стават предпочитан подарък за различни поводи.

Буболечките са супер оригинални, казва Шами Радиа, съосновател на компания предоставяща широка гама от хранителни насекоми. Те са с високо съдържание на протеини, минерали и аминокиселини, така че има смисъл да се похапват.

Насекомите са с много по-добро въздействие за околната среда в сравнение с животновъдството. Бубите могат да се хранят с биологични отпадъци, произвеждат по-малко парникови газове, използват по-малко вода и заемат по-малко място, отколкото животните. Освен това насекомите са с висока ефективност на усвояване на храната, защото са студенокръвни. Като цяло, могат да преобразуват 2 кг от фуражи в 1 кг на маса, докато добитъкът изисква 8 кг фураж за производството на 1 кг при наддаване на телесно тегло.

Има около 1900 различни видове насекоми, които могат да се консумират, съгласно FAO. Най-често това са бръмбари, гъсеници, пчели, оси, мравки, скакалци, щурци, термити, водни кончета и мухи.

Производителите наблюдават все по-голям интерес и популярност на ядливите буболечки. Ник Купър, който е в бранша, наблюдава ръст на продажбите от 25% на година. Той отбелязва, че съществува особено голям бум около Хелоуин. Хората са все по-запознати с яденето на насекоми, казва той. Пазарът определено се развива в правилната посока.

Шами Радиа вярва, че яденето на насекоми, един ден ще стане популярно колкото сушито. Тенденцията при храненето може да се промени, казва той. Скаридите са грозни, но като се опитат са вкусни и няма причина яденето на насекоми да не бъде нещо нормално.

Spider GIF - Find & Share on GIPHY