Боуи вероятно ще остане като един от най-влиятелните хора в съвременното изкуство. Той промени живота на милиони и им отвори очите за различността.

Когато си отиде, Брикстън загуби най-свидния си син. За това сайтът Crowdfunder стартира кампания, с крайна датата 31 март, която цели да събере 990 000 английски лири, за да издигне мемориален паметник в прослава на Дейвид. Естествено, не става дума за статуя тип Цонко Цонев в Каварна, а триетажна червено-синя конструкция, която реферира към мълнията изрисувана върху лицето на Боуи на обложката Aladdin Sane. Корицата е заснета през 1973 г. и е дело на Брайън Дъфи. Тя се превръща в един от най-разпознаваемите Боуи символи и попкултурно явление.

Скулптурата ще бъде разположена срещу метростанция Брикстън, на пет преки от родния му дом. Паметникът ще бъде първото нещо, което повечето посетители на Брикстън ще виждат. Сутрин той ще е огрят от слънчевите лъчи за радост на пътуващите с метрото, а вечер ще бъде осветен за да вдъхновява излизащите от концертните зали в близост.

След смъртта си през януари миналата година, легендата беше почетена със серия емотикони, балетна постановка, собствена небесна звезда, близо до Марс и паметна плоча в Берлин, където музикантът прекарва времето от 1976-1978 г с Иги Поп.

 

Кампанията за събиране на средства е тук, ако ти се остава в историята.